Győr

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi István Egyetem és az ipar együttműködése

2024.04.18.

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

A Széchenyi István Egyetem arra törekszik, hogy a legkorszerűbb tudást adja át a hallgatóknak, és ennek érdekében rendszeresen hív meg neves előadókat a legrangosabb egyetemekről. Az intézmény legutóbb, április 9-én az egyik legfontosabb felsőoktatási minősítő szervezet, a Quacquarelli Symonds (QS) világranglistáján ötödik helyen álló kaliforniai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzorát, dr. Glenn Tiffertet látta vendégül. A kutató – aki az USA budapesti nagykövetségének közreműködésével látogatott Magyarországra – „Félvezetők: esettanulmány az ellátási láncok biztonságossá tételéről” címmel tartott előadást az egyetem tavaly átadott Győri Innovációs Parkjának auláját teljesen megtöltő közönségnek.

Dr. Glenn Tiffert elismerően nyilatkozott a Széchenyi István Egyetem tevékenységéről. (Fotó: Adorján András)

Előadását megelőzően a professzor a sajtó képviselőinek elmondta: azért érkezett Győrbe, hogy megismerje a Széchenyi-egyetem innovációs tevékenységét, kapcsolódását az iparhoz, és megossza tudását a hallgatósággal. „Lenyűgözött, amit itt láttam, különösen az, ahogy az intézmény a hallgatók gyakorlati képzése érdekében szorosan együttműködik a helyi iparral. Ez nagyszerű modell, amiből mi is tanulhatnánk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nyitott a további együttműködésre.

Az eseményen dr. Lukács Eszter nemzetközi stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes a modern Kína szakértőjeként mutatta be dr. Glenn Tiffertet, akinek szakterülete az akadémiai, a vállalati és a kormányzati kutatások, a tudomány- és technológiapolitika integritása, valamint a külföldi befolyásolási kísérletek. Kína politika- és jogtörténelmének kutatója, számos tudományos publikáció szerzője, társszerzője. Tagja az Egyetemi Kutatási Biztonsági Szakemberek Szövetsége (University Research Security Professionals Association) végrehajtó bizottságának, amelyet azért hoztak létre, hogy növelje a biztonsági tudatosságot az egyetemeken.

Dr. Glenn Tiffert előadásában a félvezetők példáján keresztül a globális ellátási láncok beszállítói kizárólagosságának veszélyeire hívta fel a figyelmet. Bemutatta, hogy a világgazdaság jelenlegi modelljében nem biztonságos a monopolhelyzet kialakulása, hiszen akár teljes összeomlást is okozhat az egyedüli beszállító kiesése – ahogy történt ez a koronavírus-járvány idején például az autógyártáshoz elengedhetetlen chipek gyártásának leállásakor. A Hoover Intézet kutatója szerint érdemes újragondolni a fejlődésben érdekelt országok szerepét a globális ellátási láncban és kiterjeszteni a gyártópiacokat, hiszen a több lábon álló gazdasági láncolat hosszú távon előnyösebb lehet. A professzor elismerően beszélt a Széchenyi-egyetemen zajló kutatás-fejlesztésről és a tehetséges hallgatók bevonásáról a szakmai, tudományos tevékenységekbe. Úgy gondolja, hogy az itt zajló innovatív tudományos munka, a vállalati szférával való szoros együttműködés és a nemzetközi kapcsolatépítés a jövő ipari fejlődésének kulcsa.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....