Modell

Syma X5C quadkopter

2015.07.30.

Az utóbbi időben egyre több ember szeretne légi felvételt készíteni, a házáról, mezőkről, vagy éppen csak szeretné látni, milyen lehet fent az égben. Egy ilyen gép ára elég tetemes és valószínűleg nem sokan áldoznak ennyit egy vasárnap délutáni hobbyzásra. Erre kínál megoldást SYMA X5C quadrokopter. Mind árában mind tudásában kielégítő erre a célra.

Szerző: Tihanyi Tamás

Ez a gép alkalmas beltéri illetve kültéri repülésre is, kültéren inkább a szélcsendes időben javasolt a használta. Rendkívül stabil és megbízható a működése, egyszerűen és finoman irányítható a jobb képhatás elérése érdekében. Repülés közben tudunk készíteni fényképet, illetve videófelvételt is, mindezt a távirányítóról kapcsolva. On-line képet nem kapunk, a kamera hátuljában elhelyezett 4Gb-os memória kártyára rögzíti a gép az általunk készített videót és képeket, külön-külön mappában. Ezt landolás után egy erre alkalmas szerkezetben meg tudjuk nézni. A géphez jár egy USB-kártyaolvasó is, ami megkönnyíti a kártya olvasását. A SYMA X5C alkalmas ezen kívül akrobatikus repülésre is, tehát ha szeretnénk kiélni ez irányú vágyainkat, akkor csak átváltunk egy gomb segítségével „haladó” módba és gépünk dupla olyan agresszív lesz, mint eddig. Ezen kívül gombnyomásra bukfencezni is tudunk vele az általunk választott irányba. ( Videó felvétel készítése közben a gép nem bukfencezik). Ezekkel a lehetőségekkel egy igen dinamikus fürge quadrokopterünk lesz. 

A gép anyagát tekintve rendkívül strapabíró, rugalmas műanyagból készült, így az esetleges rossz, félresikerült landolásokat is jól bírja. A gyártó a dobozban mellékel hozzá nekünk négy darab rotorvédő keretet, ezt kicsomagolás után nekünk kell felszerelni a gépre. Négy pici csavar segítségével kell felcsavaroznunk a gép motorjaihoz. A felszerelés javasolt, főleg a kezdő pilótáknak, mert gépünk repülési tulajdonságai nagyban függnek a rotorok állapotától. Sérült rotorokkal nem lesz sima, egyenletes a repülésünk, mivel a multirotoros (quadrokopter, hexakopter, oktokopter) gépek mindent a rotorok fordulatszám változtatásával oldanak meg. 

Na de lássuk, mit rejt a quadrokopterünk doboza. A dobozt kinyitva a távirányító illetve a SYMA X5C tárul elénk. A gép alá vannak behelyezve a rotorvédők. A távirányító alá került egy csavarhúzó amivel a védőkeretet tudjuk felszerelni, az USB töltő a quadunk akkujához, és az USB-s kártyaolvasó. Ezen kívül egy magyarnyelvű leírás is van a dobozban, amit nagyon fontos a repülés előtt átolvasni. A távirányítóba szükséges négy darab ceruzaelemről nekünk kell gondoskodnunk. A gép áramellátásáról egy 1 cellás 500mAh Lipo akkumlátor gondoskodik, mellyel megközelítőleg nyolc percnyi repülési időnk lesz. Az akkumlátor töltési ideje 110 perc, ha teljesen (amíg a gép engedi a repülést) lemerítettük. Repülés közben, ha gyorsan elkezdenek villogni a helyzetjelző lámpák a gép alján, akkor érte el azt a szintet az akkumlátor amikor le kell szállni. A gép magától el kezd süllyedni. Erre érdemes figyelni, mivel ekkor már manőverezni nem tudunk vele, ahol van, ott leereszkedik a gép. Miután behelyeztük az irányítóba a ceruza elemeket és a gép akkumlátorát is feltöltöttük, akkor kapcsoljuk be a rádiót, helyezzük az akkut a gépbe és azt is kapcsoljuk be. A gáz kar lassú fel és letolásával aktiváljuk a rendszert. Innentől a következő gáz kar mozdulatnál már indulhatunk is akrobatikus repülésünkre vagy éppenséggel forgathatjuk saját kisfilmünket. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.12.04
Halálos baleset történt péntek reggel Jászárokszállásnál, a 3203-as út 23-as kilométerénél, ahol....
2020.12.04
Hegemónia a hibridek körében, dominancia a pickupok mezőnyében, győzelem a crossoverek piacán és....
2020.12.04
A 38 éves férfi a gyanú szerint Budapesten, a 61-es villamoson támadta meg a szerelvény vezetőjét....
2020.12.04
Az új Land Rover Defendert két díjjal is kitüntették a világszerte elismert TopGear.com Awards-on:....
2020.12.04
A C-Prémium kategóriába 2021-ben érkező DS 4 modell a francia luxus és a high-tech találkozása egy....
2020.12.04
Alighogy megjelent a színen, nyomban egy rendkívül értékes elismeréssel kezdte karrierjét a Peugeot....
2020.12.04
Az Audi folytatja elektromos offenzíváját a Q3 45 TFSI e és a Q3 Sportback 45 TFSI e modellek....
2020.12.04
A Volkswagen konszernhez tartozó brit Bentley autógyár felkészült arra az esetre, ha Nagy-Britannia....
2020.12.04
A Dunántúli-középhegységben és a nyugati tájakon, még tartósan fagypont alatt maradhat a....
2020.12.03
1920-1930. Tündöklés és bukás. Újabb érdekességgel jelentkezünk, hogyha már a koronavírus először....