Continental

Szegeden bővíti szoftverfejlesztési üzletágát a Continental

2022.11.03.

A Continental technológiai vállalat ünnepélyes keretek között bejelentette, hogy a vezetéstámogató és automatizált járművezető megoldásokon dolgozó budapesti székhelyű üzleti területe, a Continental Autonomous Mobility Hungary új csapatokat hoz létre Szegeden a következő hónapokban.

A Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri főépületének dísztermében tartott eseményen a házigazdák nevében Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, majd Dr. Horváth Dezső, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja köszöntette az eseményen résztvevőket. Előbbi azt hangsúlyozta, hogy szerinte az IT területén az egyik, hanem a legerősebb egyetem az SZTE és sok világcéggel van szerződésük. Fontos, hogy élő ipari problémát oktassanak, ne tankönyvízűt. A TTIK dékánja azt emelte ki, hogy sok a hallgató, sok a jelentkező, de ez nem jelent hígulást a képzésben. - Nem olyan egyszerű ezt a szakot elvégezni nálunk - fogalmazott.

Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE rektorhelyettese.

- A meglévő, kiemelkedően eredményes és folyamatosan bővülő szegedi ContiTech gyár mellett így a Continental autonóm mobilitási üzletága is megjelenik a városban. A szegedi csapat felépítése melletti érv a magas színvonalú helyi egyetemi képzés, illetve az erős helyi szoftverfejlesztői szakmai közösség – mondta Dr. Keszte Róbert, a Continental Magyarország országigazgatója.

Ezzel a lépéssel tovább erősödött a vállalat autonóm mobilitási tevékenysége Magyarországon, amely a 2018-ban átadott budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központtal indult útjára, majd a 2022 szeptemberében létrejött Alkalmazásfejlesztési Központtal egészült ki. A két meglévő központhoz kapcsolódó szegedi csapatok felépítésével a Continental előmozdítja a vezetéstámogató és automatizált járművezetéshez kapcsolódó technológiák kutatását, fejlesztését és iparosítását, ezzel is hozzájárulva a biztonságos és fenntartható mobilitás erősítéséhez világszerte.

Dr. Keszte Róbert, a Continental Magyarország országigazgatója

- A magasan kvalifikált szakembereket csak egy élhető város képes hosszú távon megtartani. Szeged ilyen a vonzó kulturális életével, számtalan programjával, sport és közösségi létesítményeivel, nyitott szellemiségével - mondta az országigazgató, aki arról is beszélt, hogy Szegedre a földrajzi fekvése miatt is felfigyeltek. Fontos volt Szerbia és Románia közelsége, mintkét országban vannak érdekeltségeik, közel a határhoz.

Dr. Lóránd Balázs, a Continental vezetéstámogató és automatizált járművezető megoldásokon dolgozó üzleti terület magyarországi vezetője a szegedi bejelentés kapcsán kiemelte: „A következő években Budapest mellett Szegeden is bővíteni kívánjuk a jelenleg közel 200 fő szoftvermérnökből álló budapesti csapatunkat. A Continental globális cégcsoportként rugalmas hátteret biztosít az alkotómunkához. Célunk, hogy olyan csapatokat építsünk fel Szegeden, amelyek minél nagyobb önálló felelősséggel rendelkeznek, és innovatív megoldások kialakításán tudnak dolgozni. Büszkék vagyunk rá, hogy ezek az általunk fejlesztett, kézzelfogható megoldások hamarosan a közlekedésünk fontos részét fogják képezni.”

Dr. Lóránd Balázs, a vezetéstámogató terület magyarországi vezetője.

Magas hozzáadott értékű munkahelyek jönnek létre Szegeden, az új csapat tevékenységének fókuszai az első időszakban a mesterséges intelligencia alapú fejlesztéshez szükséges adatok előkészítése, feldolgozása, továbbá az ehhez kapcsolódó eszközök és keretrendszerek, valamint beágyazott rendszerek fejlesztése lesz. Ezek a témák egyszerre kapcsolódnak az innovatív termék- és alkalmazásfejlesztéshez.

A Szegeden felvett kollégák az első időszakban távmunka keretei között dolgoznak majd, miközben lehetőség lesz arra is, hogy egyes napokon személyesen is együtt legyen a csapat Szegeden vagy Budapesten, ezzel elősegítve a személyes és szakmai kapcsolatok felépítését. Később önálló iroda nyitását is tervezi a vidéki nagyvárosban a Continental.

Prezentáció a Continental automatizált járművezető megoldásairól.

Különleges lehetőségeket kínál a Continenta, az eddig létrehozott magyarországi Alkalmazásfejlesztési és Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központjaiban a munkatársak a startup-okhoz hasonló vállalkozói szemlélettel dolgoznak, ugyanakkor a Continental globális szervezet részeként. Ugyanez vonatkozik a szegedi csapatokra is, akik számára szintén elérhetőek lesznek a széleskörű továbbképzési és tanulási lehetőségek. A vezetéstámogató és automatizált járművezető megoldásokon dolgozó üzleti terület az elmúlt években rengeteg tudást, tapasztalatot szerzett Magyarországon számos szakterületen, amelyet folyamatosan átadnak és megosztanak az országban dolgozó kollégák között. Mindez pedig egy versenyképes juttatási csomaggal egészül ki.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester az eseményen kifejtette, Szeged a hazai informatikai ipar egyik központja lett, köszönhetően a komoly hagyományokkal bíró, magas színvonalú egyetemi képzésnek. A városban a multi cégek mellett szép számmal működnek hazai vállalkozások, mintegy 3 ezer fejlesztőnek munkát biztosítva a szektorban. - Szeged a tudásalapú gazdaságra épít, a cél, hogy az egyetemről kikerülő szakemberek helyben találják meg boldogulásukat, így magas hozzáadott értékű munkahelyek jöjjenek létre - hangsúlyozta az alpolgármester.

Az együttműködési megállapodás aláírói.

Az esemény végén a Continental az oktatásra és a kutatásra kiterjedő stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetemmel.

A Continental Automotive Hungary-ról

A Continental Automotive Hungary Kft., Budapest a német Continental AG technológiai vállalat része, a 2018-ban alapított Continental Mesterséges Intelligencia (MI) Fejlesztési Központ, valamint a 2022-ben alapított budapesti Alkalmazásfejlesztési Központ, illetve a Continental budapesti és veszprémi gyárainak és veszprémi fejlesztőközpontjának ernyőszervezete. A magyarországi Continental Mesterséges Intelligencia Fejlesztési és Alkalmazásfejlesztési Központjai olyan új generációs szoftvermegoldásokat fejlesztenek, amelyek érzékelik és megértik a jármű környezetét, valamint biztonságossá és megfizethetővé teszik a támogatott és automatizált járművezetést. Így mindkét központ munkája hozzájárul a Continental Vision Zero törekvéséhez, amely a világ útjain naponta bekövetkező halálos balesetek felszámolását tűzte ki célul. 

A Continental úttörő technológiákat és szolgáltatásokat fejleszt a fenntartható és hálózatba kapcsolt személy és áruszállítás számára. Az 1871-ben alapított technológiai vállalat biztonságos, hatékony, intelligens és elérhető megoldásokat kínál a járművek, gépek, a közlekedés és a szállítmányozás számára. A Continental 2021-ben 33,8 milliárd euró árbevételt ért el, és jelenleg több mint 190 000 embert foglalkoztat 58 országban és piacon. A vállalat 2021. október 8-án ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját.

A Continental nagy szegedi csoportképe. Fotók: Frank Yvette

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....