Szijjártó Péter

Szijjártó: akkumulátorok gyártásában a második lesz a világon Magyarország

2023.09.06.

- Magyarország sokat profitál a kínai és a német autóipari vállalatok közötti erős együttműködésből, ez a garancia a gazdasági növekedés fenntartására minden bizonytalanság és válság ellenére - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Münchenben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az IAA (Internationale Automobil-Ausstellung) nemzetközi mobilitási kiállításon mondott beszédében leszögezte, hogy ha van ország a világon, amelynek gazdaságát az autóipar határozza meg, akkor az egyértelműen Magyarország.

Hazánk ipari termelésének harmada ehhez az ágazathoz kötődik, amelynek a teljesítménye 30 milliárd eurót ért el tavaly, 170 ezernek embernek adva munkát, miközben a szektor 20 milliárd eurónyi kivitelt regisztrált - sorolta.

Rámutatott, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon lesz jelen gyártókapacitással hamarosan mindhárom prémium német autómárka, mellettük a Suzuki és az Opel már rég odatelepült.

Aláhúzta, hogy az autóipar elektromos átállása eldöntött tény, a politikai döntések megszülettek, s nincsen visszaút, így ehhez kell igazodni, ez pedig a jövő legmeghatározóbb fejleménye lesz az európai gazdaságban.

"Ez két csoportra osztja fel az európai országokat: az átállás nyerteseire és veszteseire" - fogalmazott, és hozzátette, hogy előbbi kategóriába azok tartozhatnak, akik a legtöbb beruházást tudják magukhoz vonzani.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy bár a nyugat-európai gyártók talán a legjobb elektromos autókat fejlesztették ki, az ezekhez szükséges akkumulátorok előállításában a keleti vállalatok járnak élen. Ezt jól példázza, hogy a szektor tíz legnagyobb szereplője közül hat kínai, három dél-koreai és egy japán. "Ez az első alkalom, hogy egy meghatározó iparág nyugat-európai cégei teljesen függővé váltak a keleti beszállítóktól" - közölte.

Ezért üdvözölte, hogy Magyarország fontos találkozási pontjává vált a keleti és a nyugati beruházóknak. Szavai szerint ez annak is köszönhető, hogy a kormány a kölcsönös tiszteletre alapozta a külpolitikáját, nem kritizált senkit, nem avatkozott bele más országok belügyeibe, így megőrizte a jó viszonyt minden féllel. "Számunkra mindig jobb, amikor civilizált együttműködés van Kelet és Nyugat között, minthogy ennek hiányán általában rajtavesztünk" - jelentette ki.

Ezzel összefüggésben pedig sajnálatosnak nevezte az úgynevezett kockázatmentesítést, az európai és a kínai gazdaság szétválasztását célzó megközelítést, amelyet egyes politikusok képviselnek.

A fotók forrása a miniszter Facebook-oldala

"Úgy látjuk, hogy a kockázatmentesítés a valódi kockázat. A keleti és a nyugati gazdaság szétválasztása, a kínai és az európai gazdaság szétválasztása a kockázat számunkra itt, Európában" - mondta.

A miniszter arra is kitért, hogy a tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó közül öt már elkötelezte magát Magyarország mellett. És bár hazánk a lakosságszámát tekintve a 95. helyen áll a világranglistán, az elektromos akkumulátorok gyártásában jelenleg a negyedik, ráadásul hamarosan a második lesz.

Kiemelte, hogy a kínai gyártók kifejezetten azért települnek Magyarországra, mert ott a német márkák is jelen vannak, amire jó példa a CATL és az Eve Energy beruházása. "Erős együttműködésre és összekapcsolódásra van szükség a kínai és a német vállalatok között, ez is a realitás, és mi, magyarok ebből sokat profitálunk" - húzta alá.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.21
Pontosan ötven évvel ezelőtt az egyik pillanatról a másikra kihalt szellemvárossá változott a....
2024.06.21
Óbudán 50 helyett 101-gyel mértek be egy autóst. Rajta kívül 41 gyorshajtót regisztráltak 7 és fél....
2024.06.21
A szlovák kormány aláírta a befektetési szerződést a Gotion és InoBat cégekkel, amelyek....
2024.06.21
A kínai gyár európai portfóliójának két hiánypótló haszonjármű modelljét is bemutatja a nemzetközi....
2024.06.21
Egész évben, de különösen nyáron nagyon sok magyar ül autóba, hogy a szomszédos Ausztriában....
2024.06.21
A parlament jóváhagyta az egynapos autópálya-matricára vonatkozó törvényt - írja a parameter.sk. ..
2024.06.21
Kedden írta alá Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael....
2024.06.21
Két év börtönbüntetésre ítélt a bécsi kerületi bíróság egy 46 éves férfit, mert 2013-ban egy banda....
2024.06.21
Súlyos baleset történt szombaton délután a szlovákiai Vysoká nad Kysucou községben (Čadcai járás):....
2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..