EKÁER

Tállai: az ekáer sikeres, hozzájárul a gazdaság fehéredéséhez

2015.06.16.

– Eredményes és sikeres az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése, a rendszer hozzájárul a magyar gazdaság fehéredéséhez, már több uniós tagállam adóhatósága is érdeklődött a NAV-nál a bevezetés tapasztalatairól – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten a tárca sajtótájékoztatóján.

Ismertette: június 15-ig több mint 43 ezer vállalkozás regisztrált a rendszerbe, az érintett cégek több mint 4,6 millió ekáer-számot igényeltek. Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese kiemelte: az ekáer bevezetése óta ellenőrzött cégeknél 6,4 milliárd forint tényleges adótartozást tártak fel. Tállai András elmondta: a sikerességet a vállalkozások pozitív visszajelzése is bizonyítja, a cégek többsége jelezte, hogy alig néhány hónappal az ekáer éles üzembe helyezése óta tisztult a piac. A NAV olyan visszajelzéseket kapott, hogy a tisztességes cégek több megrendelést kapnak a rendszer bevezetése óta, például a hús-, zöldség-, és gyümölcsszállítóknál, illetve az építőiparban tapasztalták ezt – tette hozzá az államtitkár.


Kiemelte: a piaci visszajelzések alapján az acélipari szektor szereplői is azt tapasztalták, hogy az év eleje óta gyakorlatilag eltűntek a magyar piacról azok az acéliparban tevékenykedő cégek, amelyek korábban tisztességtelen piaci gyakorlatot követve tudtak profitot elérni. Tállai András arról is szólt, hogy a rendszer informatikailag is jól vizsgázott, egyetlen nem tervezett leállás volt az ekáerben az indulás óta. Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió Számvevőszéke is vizsgálta a rendszert, és pozitív megállapításokat tett a rendszerről, elismeréssel szólt arról, hogy az ekáer képes a csalárd vállalkozások kiszűrésére.

Elmondta: várakozásaik szerint az ekáer idén 60 milliárd forint bevételt hozhat a központi költségvetésnek. Varga Árpád kiemelte: az ekáer bevezetése óta "tisztán az ekáer alapján" mintegy 8000 vizsgálatot végzett a NAV. Az ekáerben a szállítmányoknál a vizsgálatok alapja a beérkező szállítóeszközök, a kamionok rendszáma, a különböző ellenőrző pontokon a rendszám alapján vizsgálják a szállítmányok haladását, nézik át a szállítmányok okmányait. A NAV ekáer csoportjai a vizsgálatok alapján döntenek, hogy egy-egy szállítmány kockázatosnak mondható-e, vagy nem kockázatos, és tovább haladhat az országban – mondta a szakember.

Varga Árpád néhány, az ekáer segítségével történt felderítésről is beszámolt, közülük például kiemelkedett az az alumínium-kereskedéssel foglalkozó, mintegy 1,6 milliárd forintos forgalmú láncolat, amelyet közelmúltban derítettek fel a NAV munkatársai, és amely mintegy 200 szállítmányt próbált küldeni egy alvó céghez.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....