WRC

Tänak megtartotta a vezetést, az üldözői defektet kaptak Németországban

2019.08.25.

A Toyota észt versenyzője már magabiztos előnnyel vezet a szombati nap után, miután Thierry Neuville és Sébastien Ogier autója is defektet kapott a katonai területen kijelölt gyorsaságikon.

 

Ott Tänak a Német-rali leghosszabb, szombati napja végén 32,4 másodperces előnnyel vezette a Német-ralit csapattársa, Kris Meeke előtt. Jari-Matti Latvala a harmadik Toyotával a harmadik helyen áll 9,4 másodperccel Meeke mögött, a japán gyártónak jó esélye van hármas győzelmet aratni, mivel a Hyundai-ok kissé le vannak maradva. Pedig délelőtt még Thierry Neuville szorosan követte Tänakot, ahogy azt tette pénteken is, a különbség az összetettben sosem volt nagyobb köztük, mint 6,5 másodperc. A különbség kisebb is lehetett volna, ha az egyik kereszteződésben a belga pilóta nem fullasztja le a Hyundai i20-as motorját. Utána viszont két szakaszt is megnyert, és a hátrányát 5 másodpercre csökkentette.

A töredezett betonnal és aszfalttal borított, tank gyakorlópályákon kijelölt délutáni szakaszokról (Baumholder és Panzerplate) mindenki úgy tartotta, hogy döntő fontosságú lesz a verseny állása szempontjából, és így is lett. Neuville már a hosszú, 41 kilométeres gyorsasági elején bal hátsó defektet kapott, és közel 90 másodpercet vesztett a kerékcserével, a másodikról a hetedik helyre csúszott vissza. A pilóta nem értette, miért kapott defektet, mivel állítása szerint nem csúszott le sehol az útról. Neuville-nek az utolsó gyorsaságin is volt kalandja: megpördült, és közben véletlenül megnyomott egy gombot, ami működésképtelenné tette a kormányon lévő váltófüleket az autójában.

Neuville pechje lehetőséget adott Tänaknak, hogy kicsit visszavegyen a tempóból, és csak arra törekedjen, hogy hibátlanul teljesítse a délutáni szakaszokat. „Délelőtt Thierry gyorsabb volt nálam, de én nem akartam kockázatokat vállalni. Sajnos gondjai adódtak, ami viszont nekünk jól jött, kényelmes előnyünk keletkezett. Baumholder egy nagyon, nagyon trükkös pálya. Szerencse nélkül nem lehet defektmentesen megúszni, ha valaki keményen nyomja a gázt rajta” – nyilatkozta Tänak a nap végén.

Meeke és Latvala délután megelőzték a harmadik helyen álló Sébastien Ogier-t, ezzel megvalósították Tommi Mäkinen csapatfőnök álmát, hogy a három Toyota vezesse a versenyt. Dani Sordo a pénteki váltóhiba után folyamatosan kapaszkodott felfelé az összetettben, és szombat este már a negyedik helyen állt, megelőzve két csapattársát, az ötödik helyre felkapaszkodó Neuville-t és az egész nap rossz formában vezető, kétszer az útról is lecsúszó Andreas Mikkelsent.

Esapekka Lappi a hetedik a Citroënnel, egyszer ő is megpördült, és volt egy rosszul sikerült ugratása is, ami után olyan keményen landolt, hogy nem csak a háta fájdult meg, de a C3 WRC szélvédője is megrepedt. Csapattársa, Sébastien Ogier az ötödik helyről csúszott le a nyolcadikra, amikor ő is defektet kapott a Panzerplattén, és 90 másodpercet vesztett a kerékcserével.

A legjobb 10-be még Gus Greensmith (Ford) és az első WRC-s versenyét futó Kacuta Takamoto (Toyota) fért be, előbbi három percet vesztett délelőtt azzal, hogy nekicsúszott egy fának, és megrongálódott a Fiesta kormányzása.

Vasárnap összesen 79 kilométernyi gyorsasági vár a mezőnyre, az utolsó szakasz, a bónusz pontokért zajló Power Stage a 11,7 kilométeres Dhrontal 2 lesz.

 

Az állás szombat este:

1

Ott Tanak, M.Jarveoja

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

2h27m21.9s

2

Kris Meeke, S.Marshall

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

32.4s

3

Jari-Matti Latvala, M.Anttila

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

41.8s

4

Dani Sordo, C.del Barrio

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

1m10.8s

5

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

1m35.2s

6

Andreas Mikkelsen, A.Jager

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

1m37.3s

7

Esapekka Lappi, J.Ferm

Citroen Total WRT

Citroen

1m43.1s

8

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

Citroen Total WRT

Citroen

2m09.7s

9

Gus Greensmith, E.Edmondson

M-Sport Ford WRT

Ford

6m02.6s

10

Takamoto Katsuta, D.Barritt

Tommi Makinen Racing

Toyota

6m57.4s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.07
Az orosz állam felső vezetésének tagjai manapság már minden megjelenésük alkalmával Aurus márkájú....
2020.07.07
Több jármű előzésébe kezdett egy sofőr a 84-es számú főúton, amikor vele szemben több autó is....
2020.07.07
Berettyóújfalu külterületén ütközött össze egy személyautó, egy kisteherautó, valamint egy kamion.....
2020.07.07
A nemzetközi sajtó a győztes finn Valterri Bottas (Mercedes) mellett a másik két dobogóst, a....
2020.07.07
A fehér A3-as pontos sebessége 194 km/óra volt, 200 ezer forintos bírságra számíthat az....
2020.07.07
A kiírás sikeres volt, 1721 kérelem érkezett, így a pályázatot röviddel a megnyitás után már be is....
2020.07.07
A Land Rover és az olasz Autohome cég együttműködése révén eredeti megoldás született a terepjáró....
2020.07.06
Megérkezett a Suzuki modellfrissítésen átesett sportos kialakítású kompakt kisautója, a Swift. A....
2020.07.06
Csak ránézésre az. A motorja bizonyítottan állati! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy így meg úgy jó....
2020.07.06
Emil Sourek Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....