használt autó vásárlás

Teherautóból sportkocsi? Fogd meg a söröm! (VIDEÓ)

2022.12.23.

Fiesta ST-Line lett a Van-ből, lebuktak.

A széria autók ilyen-olyan pimpelése sosem megy ki a divatból. Tizen-huszonéves autókba erősebb motorok kerülnek, mindenféle optikai kiegészítőket szerelnek fel rájuk, de amit tavasszal tapasztaltunk egy vásárlás előtti használtautó vizsgálaton, az némiképp minket is meglepett.

Gyanús típus

Ford Fiesta 1.6 TDCi ST-Line – szólt a hirdetés, ami már a megrendeléskor felkaptuk a fejünket, gyanús lett ugyanis, hogy a Ford kisautójából dízelmotorral volt-e egyáltalán ST-Line felszereltségű kivitel.

Nem. A Fiesta 2012 és 2017 között gyártott modelljének legerősebb változata az 1.6 GTDi ST2 volt, ami a kicsit becsapós motor megnevezés ellenére benzines és 134 kW teljesítményű. Amúgy is, dízelfronton személyautó kivitelben kizárólag az 1.5 TDCi-vel lehetett kapni Fiestát 55 és 70 kW-os változatban.

Forgassunk filmet!

Ez az egész még tavasszal történt, de akkor nem mesélhettem el a történetét. Akkoriban rendszeresen forgattunk „random” helyszíneken és autókkal. Amikor volt egy kis plusz időnk, a kamerával kimentünk egy-egy használt autó vásárlás előtti átvizsgálására, hogy YouTube csatornánkra leforgassuk a nyersanyagot a 4-5 perces kisfilmekhez. Teljesen véletlenül esett a választásunk a Fiestára, éppen akkor értünk rá forgatni.

Természtesen nem meglepetés-szerűen jelentünk meg, hanem már az időpont egyeztetésnél megkérdeztük, nem bánnák-e, ha náluk készülne a következi kisfilm. Nem – hangzott a válasz, úgyhogy kimentünk.

Nem sokáig forgott a kamera

Mielőtt felvettük volna a narrációs részt, én már körbe mentem a kamerával és leforgattam a vágóképeket azokhoz a támákhoz, amiket érinteni akartam, amikor ezzel megvoltunk, az autó mellett állva akartuk leforgatni a dumálós részeket.

Bele is kezdtünk és a kereskedő, akinél egyébként bizományban volt ez az autó, beállt a kamera mögé, gondolom érdekelte a forgatás. 3-4 jelenet után azonban odajött és udvariasan megkért, hogy akkor ezt a film dolgot itt most zárjuk le, mert csak amit eddig hallott, már ezek alapján messzire futna az autótól vevőként, és így az életben nem adják el azt a kocsit.

Gyorsan megbukott a kocsi

Az avatott szemnek – némi típusismeret birtokában – az autó mellett állva nem kell sok idő, hogy rájöjjön, ez az autó így soha nem létezett. A motor és a kasztni nem stimmelt egymáshoz, ST-Line Fiestából soha nem volt 1.6-os dízel verzió.

Aztán jött a többi, tulajdonképpen nagyon egyértelmű jel, hogy ezt a kocsit nem hogy egy szimpla dízelből pimpelték fel ST-Line-ra, hanem egyenesen egy teherautónak épült Fiesta Van-t alakítottak át.

Az első ülések még úgy ahogy elfogadhatóak lennének sportülésnek, de a hátsó – mivel a Van-ben ilyen nincs – egy bontott és kárpitjában nem egyező kanapé volt. A különbség azonnal ordított. Aztán a tetőkárpit két szélén, a felső részen ott figyeltek ledugózva a Van-ben megtalálható utastér-raktér elválasztó rács rögzítési pontjai. A Fiesta Van-hez nem jár sem kalaptartó, sem pedig csomagtér padlóburkolat, ezeket nem is tudták beszerezni és szimplán hiányoznak a kocsiból.

Jó, Istenem, hát átalakították, és akkor mi van?

Ha eltekintünk a fent említett igénytelenségtől, akkor semmi. Számomra ugyan kicsit zavaró, hogy az ST-ről szervált első-hátsó légterelőket, felniket egyéb kiegészítőket volt érkezésük áttenni, de belülre már nem jutott ebből a nívóból. Magyarán mondva, csak a külső csillogás számított, amit én nem értékelek valami nagyra.

De akár még ezen is felül lehetett volna lendülni, ha nem derült volna ki az autóról, hogy az elejét és a baloldalát korábban alaposan összetörték. Nem elég, hogy a sportos lökös nem állt megfelelően rajta (az alkatrész körüli tágas hézagok és a vészhárító lógása árulkodott) a motorház fedélen bőven 1.000 mikron feletti rétegvastagság értékek voltak mérhetők, a baloldali küszöbön pedig 300-600 közötti értékeket láttunk, amiből egyértelműen kiderült, hogy az alvázszerkezet merevségéért is felelős elemen kellett vágásos javítást végezni korábban.

Kapott Xenon fényszórókat is

Az autók világításával tuningost játszani nem annyira könnyű, hogy az szabályos is legyen. Sokan megrendelnek egy formára (kis túlzással) passzoló lámpatestet, amit aztán képtelenség bekötni, vagy nem kommunikál az autó CAN-rendszerével. Itt kicsit igényesebb kivitelről volt szó, mert a Fiesta „kamm” ST-Line xenon lámpákat kapott.

Ezekhez a legtöbb esetben kötelező a fényszórómosó berendezés, de azt hiába kerestük a kocsi elején. Ha ez még nem lenne elég, akkor a baloldali fényforrás a kipurcanást előre vetítő kékes színben világított már.

Aztán érdemes még megemlíteni a klímaberendezést. Eleve furcsa hatású, hogy egy „csúcs” Fiestába 2015-be miért kerül manuális klímaberendezés. Más kérdés, hogy a manuális ventilátor kapcsolók klasszikus végzete ezt a kocsit is elérte: a fokozatokhoz kapcsolt ellenállások rövidzárba mentek és emiatt a ventilátor csak a 4. fokozatban működött.

Próbaútra már nem lesz szükség

Ügyfelünk, aki szerette volna megvenni az autót, mindezt élő-egyenesben nézhette végig, szegénykém, csak hümmögött, amikor újabb csontvázak dőltek ki a szekrényből. Meg sem kellett kérdeznünk, magától mondta, hogy köszöni, de neki ebből ennyi elég lesz, biztosan nem veszi meg és ezért a próbaút feleslegessé is vált. Mint ahogyan a diagnosztikai lekérdezéssel sem kellett időt vesztegenti.

Nem feltétlenül rossz ez így, de Ő nem ilyet akart

Nem akarom teljesen elítélni az elvégzett átalakítást, végül is elégköltséghatékonyan jöhetett volna ki valami jó végeredmény. Ez most nem sikerült, de gondolom azóta valaki boldog ezzel az autóval. Mondjuk az nem tudom, hogy mosó nélkül xenon lámpával hogy megy át a műszaki vizsgán, de ez egy másik történet lenne.

Újabb megmentett ember

Azt hiszem, hogy a valóság néhány szálának kibontásával újabb ember menekült meg attól, hogy vásárlás után a haverok mondják meg neki, hogy egy teherautót vett sportkocsi helyett, és attól is, hogy amikor ez világossá válik számára, akkor fusson a pénze után a jogi útvesztőkben.

Mindez egy vásárlás előtti használtautó vizsgálattal elkerülhető, ebben tudunk mi segíteni.

A letiltásig elkészült képkockákat gondosan őrizettük eddig a pillanatig, most azonban következzen az ezekből készült kisfilm, jó szórakozást. (Ha tetszik a videó, kövesse Ön is YouTube csatornánkat!)

További autós tartalmakért pedig kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.20
Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint márciusban 80 százalékkal nőtt az értékesítés 2023-....
2024.04.20
A TCR World Tour egyetlen magyar versenyzője az első helyről indulhat a szombati első futamon....
2024.04.20
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a ....
2024.04.20
Rendkívül izgalmasan alakul a rali-vb szezon második aszfaltos versenye, ugyanis még Ogier is....
2024.04.20
Megközelítette az 1500-at a hazánkban a tavaly eladott kínai autók száma és ebbe nem számoltuk bele....
2024.04.20
Azt gondolta, jó ötlet felmászni a méregdrága szupersportkocsira. ..
2024.04.20
A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok....
2024.04.20
Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel....
2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....