BMW Group

Tisztelgés a turbós legendák előtt: BMW 2002 Hommage tanulmány

2016.08.20.

Az innovatív koncepcióautó leleplezésével a bajor gyártó új fejezetet nyit a BMW 2002 Hommage tanulmány modelltörténetében, a Pebble Beach Concours d’Elegance klasszikusautó-kiállításon állítva újabb emléket a turbófeltöltésű járművek legendás motorsport-sikereinek.

A 2016. augusztus 21-én megrendezendő Pebble Beach Concours d’Elegance klasszikusautó-kiállításon a BMW Group a BMW 2002 Hommage tanulmány új változatának leleplezésével állít újabb emléket a turbófeltöltésű erőforrással szerelt sportautók több évtizeden átívelő sikertörténetének. 1973-ban a BMW 2002 turbo az első olyan sorozatgyártású autóként gurult be az európai autógyártás történetébe, amelynek motorját turbófeltöltővel szerelték, és mint ilyen, a forradalmi járműtechnológia bevezetésével a BMW 02-es sorozat egy csapásra a színtiszta sportautók népszerű szimbólumává érett. A BMW turbófeltöltésű motortechnológiájának világpremierje a valaha készült legsportosabb BMW limuzinok kifejlesztése felé vezető utat is megmutatta és olyan autóipari mérföldkövek megszületéséhez járult hozzá, mint a Forma-1 első turbófeltöltésű versenyautóval elhódított világbajnoki címe – 1983-ban, Nelson Piquet-vel a volán mögött.

„A BMW 2002 Hommage tanulmány modern köntösbe csomagolva állít emléket azon kimagasló tervezőmérnöki bravúroknak, amelyek a BMW turbófeltöltésű motortechnológiájának műszaki alapjait adják” – mondta Karim Habib, a BMW autótervező részlegének vezető dizájnere. „Jellegzetes narancs-fekete fényezésével eme vadonatúj koncepció az 1970-es évek motorsport-sikereit juttatja a rajongók eszébe” – tette hozzá. A Pebble Beach Concours d’Elegance klasszikusautó-kiállításon bemutatkozó innovatív koncepció új fejezetet nyit a BMW 2002 Hommage tanulmányautó modelltörténetében, amelyet a bajor gyártó első ízben idén májusban, a Concorso d’Eleganza Villa d’Este hétvégéjén indított útnak.

A vezetés színtiszta élményének magabiztos újraértelmezése - A rendkívül sportos jármű-sziluett szinte az aszfaltra ragasztja a BMW 2002 Hommage tanulmányt. Kompakt arányaival, hosszú tengelytávolságával, rövid túlnyúlásaival és látványos „cápaorrával” a koncepció a menetdinamika és az agilitás lebilincselő kettősében rejlő ellenállhatatlan vezetési élményt hirdeti. A hatalmas első légbeömlők látványos hátsó légterelő elemekkel és extrém aerodinamikai részletekkel párosulnak, amelyek minden vezetési szituációban optimalizálják a jármű körüli légáramlatot és maximális leszorítóerőt garantálnak.

Legendás részletek modern köntösben - Oldalnézetből a forradalmi tanulmányautó legjellegzetesebb vonásai a hangsúlyosra rajzolt kerékjárati ívek, amelyek sportos keretbe illesztik a karosszériát és magabiztos kiállást sugallnak. A kivételes ívszélesítések a BMW 2002 turbo homologizált változatának extrém kerékív-szélesítéseire utalnak, amelyekre akkoriban a széles nyomtáv miatt volt szükség. A tanulmányautó alkotói a sima felületek és a tökéletes részletességgel megtervezett vonalak kettős alkalmazásával állítanak emléket a korszakalkotó sportautó motorsport-sikertörténetének, az erőtől duzzadó kerékjárati íveket helyezve a koncepció középpontjába.

A BMW 2002 Hommage tanulmány minden bizonnyal a karosszérián körbefutó övvonal egységes kialakításával utal leginkább az eredeti 2002 modellre: eme töretlen, szénszálból készült vonalvezetés azon túl, hogy tökéletes harmóniát teremt a koncepció eleje és hátulja között, elegánsan választja ketté a karosszéria alsó és felső részét. A koncepció tökéletes úttartását a 20 collos könnyűfém keréktárcsák is igazolják, amelyek kéttónusú kivitelben, összetett küllő-dizájnnal idézik a régmúlt idők versenyautóit, miközben az M logóval ellátott, aranysárgára fényezett féknyergek a prémium minőséget hirdetik.

Az ötvenéves BMW-legenda hamisítatlan stílusjegyei - A BMW 2002 Hommage tanulmány frontrésze a 02-es sorozat ötvenéves kialakításának őszinte és extravagáns újraértelmezése, amely dinamikus stílusban, a BMW kortárs jegyeinek alkalmazásával hidalja át a járműtervezés történetének fél évszázadát. A koncepció orr-részén a tervezők elegáns stílusban, letisztult felületekkel és határozott vonalvezetéssel közelítették meg a 02-es sorozat hamisítatlan karosszéria-jegyeit, megőrizve az ikonikus járműklasszikus „lándzsa” alakú motorháztető-kúpját, amely a BMW logóhoz és a vese alakú hűtőrácshoz tereli a tekintetet. A motorháztető extravagáns kialakításának a matt fényezés ad elegáns lendületet.

A koncepcióautó frontrészének központi eleme a vese alakú hűtőrács, amely keskenyre húzott, látványosan összekapcsolt keretben idézi a történelmi előd egyik legjellegzetesebb karosszéria-védjegyét. A tanulmányautó hűtőrácsa duplikált fekete lamellákkal hangsúlyozza tovább a karosszérián körbefutó szénszál-övvonalat és a tanulmányautó szélességét, a kör alakú fényszórók pedig a front-rész külső végein kaptak helyet. A fényszórók aranyszínű burát viselnek, amely a BMW 2002 ötven évvel ezelőtti megszületését és az akkori versenyautók sárga árnyalatú fényszóróit szimbolizálja. A BMW 2002 Hommage tanulmány frontrészének töretlen fekete sávja a hűtőrács és a fényszóró-páros keskeny kialakítását, valamint a koncepcióautó szélességét és atletikus kiállását nyomatékosítja. Az irányjelzők – a klasszikus előd stílusában – egy külön elhelyezett keskeny sávban kaptak helyet a fényszóró és a motorháztető között, szénszálból készült betétekbe építve.

A hatalmas légbeömlőkkel ellátott első lökhárító az 1970-es évek sportautóit idézi, miközben látványosan lecsökkenti a BMW 2002 Hommage tanulmány alja és az aszfalt közötti távolságot. A koncepcióautó széles, sportos kialakítása és az első lökhárító innovatív dizájnnyelvezete együtt a modell kivételes úttartását és kezelhetőségét hirdeti, amely a BMW 2002 tökéletesre fejlesztett járműkarakteréhez és a turbófeltöltésű technológia megjelenéséhez hasonlóan párját ritkító vezetési élménnyel ajándékozza meg a vezetőt, versenypályán, országúton és hegyi szerpentinen egyaránt. Az első lökhárító tükrözött „turbo” felirata a BMW 2002 turbo eredeti lökhárító-matricáit idézi. Az első lökhárító alján szénszálból készült koptató vezeti át a tekinteteket a szintén karbon küszöbtoldatokra, még tovább hangsúlyozva a tanulmány sportos úttartását és a karosszéria kontraszt-árnyalatát.

Sportos lezárás, csak a lényegre összpontosítva - A BMW 2002 Hommage tanulmány hátsó részének kialakítása ugyancsak a BMW 2002 turbo stílusjegyeit idézi. A karosszériát vízszintesen kettéosztó fekete sáv a letisztult, sima felületekkel karöltve például a koncepcióautó szélességét nyomatékosítja, miközben dinamikus vonalvezetését modernkori stílusjegyek járják át. Ugyanez igaz a hátsó lámpák kialakítására is: a szinte szögletes rajzolatú lámpák sportos keretbe foglalják a karosszéria hátsó részét, a fekete burának köszönhetően azonban a fénycsíkok csak működés közben láthatók. Ha a lámpák nem világítanak, a hátsó részt egy töretlen fekete sáv osztja ketté, amelyet a karosszérián körbefutó szénszál-sáv egészít ki. Eme megoldás az autót körbeölelő övvonal egyszerre sportos és elegáns benyomását erősíti.

A hátsó rendszámtábla jobb oldalára helyezett BMW logó szintén a BMW 02-es sorozat öröksége, és amíg az erőtől duzzadó kerékívek a hátsó rész hamisítatlan főszereplőiként a széles nyomtávot, addig a látványos légterelő elemek a koncepcióautó modernkori stílusát hangsúlyozzák. A BMW 2002 Hommage tanulmány sportos karakterét a szénszálból készült hátsó diffúzor és a kipufogórendszer dupla ikervégződése zárja. A BMW 2002 hamisítatlan újraértelmezésével a bajor gyártó a BMW Hommage tanulmányautók stílusában álmodta újra a kompakt sportkupék hagyományőrző járműkarakterét, a BMW 2002 Hommage azonban sokkal több ennél: a vezetés színtiszta élményének modernkori szimbóluma, 2016-ból.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.26
Megint autók az Aeroparkban: a Zsiguli dombvidéken felépült Volgai Autógyár termékeiből félszáz....
2020.10.26
Lehet valami egyszerre elegáns és vulgáris? Megfér egy testben az arisztokratikus kifinomultság és....
2020.10.26
Alexander Galaganov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.10.26
Az autóbusz töltőberendezés-gyártóknak és -forgalmazóknak hétfőtől megnyílt a lehetőségük arra,....
2020.10.26
A Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai az állampolgárok....
2020.10.26
Bevezető áron használhatják a villanyautósok az E.ON november 24-től fizetőssé váló elektromos....
2020.10.26
1910-1920. A tömeggyártás kezdete, avagy út a luxustól a szükségesig. A nagy sorozatú termelés....
2020.10.26
Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető....
2020.10.26
A világ vezető környezetbarát prémium autógyártója, az Európában immáron 80%-ban (Nyugat-Európában....
2020.10.26
Magyarország területén a 2020. október 22-én 0 órától 2020. október 25-én 24 óráig a rendőrök 148....