felújítás

Tizenegy milliárdból fejleszti közösségi közlekedését Győr

2013.10.18.

Mintegy 11 milliárd forintból fejlesztené a következő két évben közösségi közlekedését Győr - az erről szóló előterjesztést pénteki ülésén egyhangúlag megszavazta a kisalföldi megyeszékhely közgyűlése.

A tervek szerint önrész nélküli pályázati forrásból alakítanának ki intermodális közlekedési csomópontot a 131 ezer helyi lakos és a város vonzáskörzetében élő 285 ezer ember számára 1,7 milliárd forintból.

További kétmilliárd forintos, szintén száz százalékos uniós támogatással megvalósított fejlesztés keretében átalakítanák Győr városi és elővárosi közlekedését, egy közel 7,5 milliárd forintos, 600 millió forint önerőt igénylő pályázat eredményeként pedig harminc hibrid autóbuszt is beszereznének - olvasható az előterjesztésben.

Mindhárom esetben az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programjának pályázatain elnyert összegekből valósítanák meg - idén ősz és 2015 novembere között - a fejlesztéseket.

Az előterjesztésben az olvasható: az idén augusztusra elkészült részletes megvalósíthatósági tanulmányok alapján "a 2014-2020-as európai uniós programozási ciklusra való hatékony felkészülés érdekében az önkormányzat három újabb pályázat benyújtását tervezi". Ezek Győr fenntartható közlekedésfejlesztését szolgálják.     

Az intermodális fejlesztéssel közvetlenül javul napi 60 ezer utas közlekedési környezetének minősége, kompakt, akadálymentes elérhetőséget és átszállást biztosítva.

A kétmilliárdos városi és elővárosi közlekedés-fejlesztési terv "a kapcsolódó kötöttpályás, illetve helyi és helyközi autóbuszos fejlesztésekre fókuszál".

A közel 7,5 milliárdos Smart City program céljaként az intelligens közlekedés irányítás kialakítását jelöli meg az előterjesztés. "A projekt eredményeként csökkenhet a közutak terheltsége és a balesetek száma, nőhet a közösségi közlekedés kihasználtsága és szolgáltatási színvonala, valamint a helyi autóbuszos közösségi közlekedés is gazdaságosabban üzemeltethető" - áll a dokumentumban.

Ennek egyik elemeként nulla-emissziós övezetet jelölnek ki a városban; s annak érdekében, a kijelölt zónán belül környezettudatos eszközök szolgálják a közösségi közlekedést, a környező területekről érkező vonalakra 30 darab hibrid autóbuszt szereznek be a projekt keretében.

MTI
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..