versenyképesség

Több vasútvonalon nagyobb mértékű regionális vasúti tarifakedvezmény

2014.01.19.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium február közepétől újabb 15 mellékvonalra terjeszti ki a 15 helyett 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifákat – jelentette be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Kara Ákos országgyűlési képviselő vasárnap Győrben.

Tavaly júniustól 15 viszonylaton 15 százalékkal olcsóbb jegyekkel és bérletekkel utazhatnak a vonatot választók. A fél éve megkezdett folyamat egy újabb állomásához érkezett: a szaktárca további 15 mellékvonalon vezeti be a regionális tarifákat február közepétől.

Az ország egyik legszebb vasútvonala: Győr és Veszprém között a Cuha völgye.

Az alacsonyabb díjak a Győr – Veszprém, Kaposvár – Siófok, Székesfehérvár – Pusztaszabolcs, Dunaújváros – Cece/Simontornya, Dombóvár – Bátaszék, Villány – Mohács, Eger – Szilvásvárad, Miskolc – Tiszaújváros, Miskolc – Tornanádaska, Kisújszállás – Kál-Kápolna, Mátészalka – Záhony, Nyíregyháza – Fehérgyarmat, Mezőhegyes – Újszeged, Mezőhegyes – Battonya, Kunszentmárton – Kiskunfélegyháza szakaszokon lesznek elérhetők (ld. a térképet a következő oldalon). Az itt közlekedő napi 4-18 járatot többnyire regionális utasok használják, egyes helyeken távolsági igények csak szezonálisan jelentkeznek. A besorolás indoka lehetett még a buszok kedvezőbb vonalvezetése vagy az, hogy a vonal hátrányos helyzetű térségben fut.  

„A második körrel együtt így már összesen 30 viszonylaton, közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás” – emelte ki az államtitkár. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalak köréről ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Az idei ütemben az utolsó, 2010 után újranyitott vonalszakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig lesz olcsóbb az utazás.

Az intézkedés utasvonzó hatásának növelése érdekében február közepétől a regionális tarifa nem 15, hanem 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. Így például a Győr-Veszprém közötti 80 kilométeren a teljes árú menetjegyet váltó utasok alkalmanként 370, a bérletesek havonta 1420 forintot takaríthatnak meg. 

A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, tehát mások mellett a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak. Regionális menetjegy kizárólag 2. kocsiosztályra és csak egy útra váltható.

„A rendszerváltás óta példátlan drasztikus árcsökkenés tökéletesen illeszkedik a lakossági terhek mérséklését középpontba helyező kormányzati törekvésekhez. Az intézkedés közlekedésszakmai szempontból is fontos előrelépést jelent, hiszen a vasút versenyhelyzetét erősíti a regionális forgalomban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a továbbiakban is keresi és szívesen alkalmazza a vasút térnyerését szolgáló fejlesztési és szabályozási eszközöket” – hangsúlyozta Völner Pál.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....