Tóbiás és Balambér kalandjai - biztonságos közlekedési tanácsok a téli utakon | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai - biztonságos közlekedési tanácsok a téli utakon

2017.12.17.

Többször van a hőmérő nulla fok alatt mint felette. Egyre gyakrabban kell szembenézni a hideggel, csúszó, havas, latyakos utakkal, járdákkal. Egyre több figyelmet, és előkészületet igényel egy utazás a városban. Hogy hogyan, és miként lehet felkészülni ezekre a hideg napokra, cikkünkből kiderül.

Csak óvatosan, el ne csússz! (kép: ma.hu)

Tóbiás és Balambér éppen vacsoráztak a konyhában, mikor édesapjuk hazaért, és az ajtón belépve fáradtan ledobta a kabátját a szék karfájára.

- Jaj gyerekek! Szörnyű napom volt! – sajnálkozott hangosan az édesapa.

- Mi a baj, mi történt ma apa? – kérdezte aggódva Balambér.

- Éppen jöttem hazafele kocsival, esett a hó, és nem láttam olyan jól, és egyszer csak elém kanyarodott egy másik autó, hirtelen elrántottam a kormányt, és megcsúszott az autóm, és így majdnem elütöttem egy biciklist a kerékpárúton, de szerencsére időben meg tudtam állni, és senkinek nem lett baja – mesélte az édesapa.

- De hát, mit keresett ilyen időben egy biciklis az úttesten? – kérdezte Balambér

- Jaj, Balambér, nem az a lényeg, hanem, hogy majdnem baleset történt. – válaszolta az édesapa.

- Jaj, nagyon sajnálom, de örülök, hogy nem lett baj. – mondta Tóbiás, és megölelte édesapját.

- Ennek az a tanulsága gyerekek, hogy ilyen időben, teljesen más szabályok vonatkoznak a közlekedésben résztvevőkre. Szeretném, ha ti is sokkal óvatosabban mennétek iskolába, utána meg haza, nehogy valami baj történjen. Tudjátok, hogy mi mindenre kell odafigyelni?

- Nem édesapa, mondd el! – kérlelte édesapját Tóbiás.

Csökkentsd a sebességet, növeld a láthatóságot! (kép: hojelentesek.hu)

Nagyon fontos, hogy figyeljünk a gyalogosokra, mivel egy váratlan pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhetnek, és a csúszós úton a féktávolság is megnő. Amennyiben külföldre tartunk, az utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett, és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely például a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. A fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházat sokszor életet menthet. A fényvisszaverő mellény (ruháztat) viselése a KRESZ által előírt esetekben kötelező, de javasolt a gyalogosok és a kerékpárosok részére annak viselése egyéb esetekben is.

Vigyázzunk egymásra, segítsünk egymásnak (kép: reductress.com)

Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehezebb az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet. Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet a járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat! Az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk az időjárással, az útviszonyokkal és a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Ilyenkor jobb, ha a bicikli téli álmot alszanak! (kép: bikemag.hu)

De mindennél fontosabb, hogy mivel télen a közlekedés általánosan lelassul, ne legyünk ingerültek, ne veszekedjünk egymással, és legyünk a közlekedésben résztvevő többi gyalogossal, autóssal, kerékpárossal toleránsabbak, és nyugodtan kezeljük, ha a kocsival, vagy épp a buszon ülve, a dugóban várakozunk. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
2023-ban 107 ezer 720 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 3,42 százalékkal....
2024.02.27
A világ legnagyobb autógyártója 2025-től nem biztosít többé papírra nyomtatott, termékeket bemutató....
2024.02.27
Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Győrnél -....
2024.02.27
Ismét a belváros forgalmas közterületeit, illetve a szórakozóhelyek környékét ellenőrizték a....
2024.02.27
A Volvo Cars racionalizálja és egységesíti a teljesen elektromos autók modellneveit, összhangban a....
2024.02.27
Az autógyártó dizájnosztálya az olasz Cassina tervezőházzal állt össze az új modell megjelenésének....
2024.02.27
Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk....
2024.02.27
A Pécs felé vezető oldalon Bátaszék és Somberek-Pécsvárad csomópont között lesz lezárás. ..
2024.02.27
1377 autóst szondáztattak meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság budai rendőrkapitányságainak....
2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..