Tóbiás és Balambér kalandjai – Életveszélyes a vékony jégre rámenni! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Életveszélyes a vékony jégre rámenni!

2021.02.21.

Eddig sem volt elég vastag jég a hazai tavakon, és tovább enyhül az idő.

Tóbiás és Balambér nagyon szeret korcsolyázni és csúszkálni a jégen, de a tavakon csak akkor hódolnak a szenvedélyüknek, ha kellően vastag és biztonságos a jég. Az elmúlt hetek hideg időjárása miatt nagyon várták, hogy vastag jégpáncél alakuljon ki a vizeken, de jelenleg túl vékony a jég, életveszélyes rámenni, ezért Tóbiás és Balambér korcsolyája is a dobozban maradt.

Legalábbi 10 centi vastag legyen a jég

A néhány centiméteres jég könnyen beszakadhat, ezért tilos és nagyon veszélyes rámerészkedni. Az általános szabály szerint a szabad vizek jegén csak akkor szabad tartózkodni vagy sportolni, ha legalább 10-12 centiméter vastag, kellően szilárd a szerkezete, nem olvad, nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyóvizeken és azok mellékágain.

A hirtelen hőmérsékletváltozás, illetve az enyhére forduló időjárás megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ami ezáltal kiismerhetetlenné válhat. Olvadáskor a jégréteg teherbírása akkor is csökken, ha a vastagsága változatlan marad! A jég alatt levegőréteg is kialakulhat, emiatt a jég akár a saját súlyától is összeroppanhat. További veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a hóréteg miatt nem látszik a jég állapota. Jégre menni kizárólag ott szabad, ahol a helyi önkormányzat olyan területet jelölt ki, amely alkalmas korcsolyázásra vagy egyéb téli sportokra.

Ha nincs 10-12 centiméter vastag jégtakaró, életveszélyes rámenni

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közzétett egy tanulságos videót a Facebookon, amelyen az látszik, hogy a múlt hét végén Siófoknál egy férfi alatt beszakadt a jég. Egy nő megpróbált a segítségére sietni, de alatta is beszakadt a jég. Végül szerencsére mindketten épségben kikecmeregtek a fagyos vízből.

Erre figyelj, ha a jégre mész

  • Mindig legyen nálad mobiltelefon, és indulás előtt töltsd fel.
  • Soha ne menj egyedül a jégre! 
  • Ne álljatok szorosan egymás mellé nagy csoportban, és lehetőleg folyamatosan mozogjatok, ne egy helyben ácsorogjatok, mert akkor egy kis területen nagyobb terhelést kap a jég.
  • Ha jégen gyanús ropogást, recsegést hallasz, azonnal feküdj minél nagyobb testfelülettel a jégre, és próbáld meg a legközelebbi biztonságos pontot hason csúszva elérni.
  • Beszakadás esetén kerüld a felesleges mozdulatokat, hogy a ruhádban keletkezett szigetelő levegőréteg ne tudjon kiszökni.
  • Igyekezz a jég szélében megkapaszkodni, és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magadat. Közben kérj segítséget!

Óvatosan segíts, ha beszakad a jég

Felkészületlenül, kapkodva ne kezdjünk mások mentésébe, mert a saját életünket is veszélybe sodorhatjuk. Ha baj történt, azonnal hívjunk segítséget. Mentés során nagyon figyeljünk arra, hogy nehogy alattunk is beszakadjon a jég. A helyszínt óvatosan közelítsük meg, testsúlyunkat minél nagyobb felületen oszlassuk el, az a legjobb, ha hasra fekve, kúszva közelítjük meg a bajba jutott embert. Biztonságos távolságból, kötéllel, faággal vagy valamilyen erős, hosszú tárggyal segítsünk. Ilyenkor jól jöhet, ha előrelátó módon, még a csúszkálás előtt bekészítünk olyan eszközöket, amelyekkel baj esetén segíteni tudunk a jégbe szakadt embernek. Emellett az is jól jön, ha a parton van pokróc, váltóruha. 

Az enyhe időjárás még veszélyesebbé teszi a vékony jeget

A jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani. Előtte viszont a jeges ruháitól meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 

Könnyen lehet, hogy Tóbiás és Balambér idén télen nem is tud a szabadban korcsolyázni, de ők is tudják, hogy első a biztonság. Az utóbbi napok felmelegedése miatt a Balatonon például gyors olvadásnak indultak a jégtáblák. Az ország más tájain, hidegebb területek kisebb tavain még lehet valamennyi jég, de ezek sem biztonságosak. Ráadásul az időjárás-előrejelzések szerint a felmelegedés a jövő héten is folytatódni fog, és valószínűleg az eddig kialakult, kevéske jég is eltűnik.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.28
Egy 18 éves lány életét vesztette egy szánkóbalesetben vasárnap Ausztriában, a liezeni kerületben,....
2021.02.28
25 éve léteznek, még ma sem széria. Érdekes működési elvük most egyszerűen! ..
2021.02.28
Mileta Miloradovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.28
Az észt versenyző az első szakasztól az utolsóig dominált a havas versenyen, de a világbajnoki....
2021.02.28
Nem csak a Trabant, hanem időnként a Simson  motor is bekerül a rendőrségi hírekbe Németországban.....
2021.02.28
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Slamasztika. ..
2021.02.28
Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta....
2021.02.28
Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)....
2021.02.28
A flottakezelésben piacvezető LeasePlan új kereskedelmi igazgató kinevezésével indította a 2021-es....
2021.02.28
A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is....