Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogy készült? (2. rész) | Autoszektor

Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogy készült? (2. rész)

2014.03.16.

A Tóbiás-sztori, egészen a kezdetektől. Ki írta? Miért írta? Hogy született?

Az elmúlt hetek rendezvényein a KRESZ-parkban kerekező gyermekek szüleivel beszélgettünk, és számos esetben a CD létrejöttének történeténél kötöttünk ki. Többen is kérdezték, hogy erről miért nem olvashattak még sehol? Múlt héten elkezdett sorozatunk 1. részében bemutattuk, hogy hogyan jött a hangoskönyv ötlete. Ma innen folytatjuk.

Miután a rajzfilm és a hangoskönyv közül a másodikat választottuk beindult a munka. Legfontosabbnak azt tartottuk, hogy a gyermekek számára legyen érdekes a tartalom, és olyan dolgokról, eseményekről szóljon, amivel ők is gyakran találkoznak. Például egy gyermek jellemzően más típusú vészhelyzetekbe kerül, mint egy felnőtt. Így elkezdtük elemezni a baleseti statisztikákat, hogy valójában milyen balesetek érik a kicsiket. Ez, ahogy az előző cikkből is kiderült, nem esett nehezünkre, hiszen régóta foglalkoztunk a biztonságos közlekedés kérdésével, és több évre visszamenőleg rendelkeztünk statisztikákkal is.

1 mese, 1 dal

Egy lapon elfért az összes releváns baleseti szituáció, ami a 3-7 év közötti korosztállyal történt korábban. Csokorba gyűjtve az eseteket, megkerestük régi jó ismerősünket Szente Vajkot, hogy van-e kedve ezekből érdekes történeteket, tanmeséket írni. Mivel erre azonnal igent mondott, így csak az vett igénybe sok időt, hogy milyen szereplőkön keresztül készítsük fel a gyerekeket a biztonságos közlekedés alapjaira. Sok jó ötlet után végül az állatok sztorijánál maradtunk. A mesékkel kapcsolatos ötletelés közben többször felmerült a dalok kérdése is. A mi koncepciónkban nem szerepeltek, de a csapatot segítő óvónők is mind örültek a felvetésnek. Így jutottunk el Bolba Tamás zeneszerzőhöz, aki örömmel vállalta a feladatot és egyből újabb javaslatokkal is ellátott minket, így az első pillanattól kezdve úgy éreztük, mintha több 10 éve dolgoznánk együtt.

Tehát Vajkó kapott egy listát a sűrűn előforduló veszélyhelyzetekről, illetve néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen szinten érdemes egy gyermeket ezek elkerülésére tanítani. Ezen információk alapján megírta az első mesét, amiben két kutyakölyök járta a várost. Az iskolás Tóbiás és az óvódás Balambér. Az így elkészült mese mellé, néhány nap leforgása alatt el néhány nap leforgása alatt készült egy dal is.

Hogy tetszik?

Nekünk nagyon tetszett mind a mese, mind a dal. "De hol számít ez?" - kérdeztük magunktól. Hiszen az kevés, hogy nekünk tetszik, mert nem magunknak csináltuk a meséket, hanem a gyermekeknek. Megkértük az óvó néniket, hogy a - még csak írott formában létező - mesét teszteljék a gyerkőcökön ebéd utáni meseolvasáskor. Érdekli-e a történet a gyerekeket? Mit jegyeznek meg belőle? Mire emlékeznek később a hallottakból? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Pár hét múlva az óvó nénik szinte pontosan ugyanazzal a listával tértek vissza, ami mentén korábban a meseírás elindult. Tehát amit mi a statisztikák alapján különösen veszélyesnek ítéltünk, és kértük, hogy a mesében legyen erre vonatkozó figyelmeztetés és intelem, annak nagy része meg is maradt a gyerekek fejében.

A folytatásban elindulunk a stúdióba! Tartsatok velünk akkor is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.25
Szó szerint.   ..
2023.03.25
A megengedett sebesség több mint dupláját mutatta a műszer Zalában. ..
2023.03.25
A gyártó ígérete szerint az elektromos platós lenyűgöző teljesítményt nyújt majd – írja az electrek....
2023.03.25
Németország és az Európai Unió szombaton bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a kizárólag belső....
2023.03.25
A főváros vezetése a jelenlegi belvárosi "autópályák" helyett újjáéledő sugárutakat szeretne látni....
2023.03.25
A közlekedésbiztonsági feladatokban legügyesebb család idén is egy új Skodát nyerhet. ..
2023.03.25
Nem éppen szabályosan pakolta meg Cinquecentóját a lopott fát szállító sofőr. ..
2023.03.25
Idén második alkalommal használhatják a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes....
2023.03.25
Az autóipar továbbra is az innováció melegágya, amelyet többek között a gyalogosok vagy....
2023.03.25
Távozik a Forma-1-es McLaren istálló ügyvezető igazgatói posztjáról James Key, a várakozásoktól....