Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogy készült? (2. rész) | Autoszektor
Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogy készült? (2. rész)

2014.03.16.

A Tóbiás-sztori, egészen a kezdetektől. Ki írta? Miért írta? Hogy született?

Az elmúlt hetek rendezvényein a KRESZ-parkban kerekező gyermekek szüleivel beszélgettünk, és számos esetben a CD létrejöttének történeténél kötöttünk ki. Többen is kérdezték, hogy erről miért nem olvashattak még sehol? Múlt héten elkezdett sorozatunk 1. részében bemutattuk, hogy hogyan jött a hangoskönyv ötlete. Ma innen folytatjuk.

Miután a rajzfilm és a hangoskönyv közül a másodikat választottuk beindult a munka. Legfontosabbnak azt tartottuk, hogy a gyermekek számára legyen érdekes a tartalom, és olyan dolgokról, eseményekről szóljon, amivel ők is gyakran találkoznak. Például egy gyermek jellemzően más típusú vészhelyzetekbe kerül, mint egy felnőtt. Így elkezdtük elemezni a baleseti statisztikákat, hogy valójában milyen balesetek érik a kicsiket. Ez, ahogy az előző cikkből is kiderült, nem esett nehezünkre, hiszen régóta foglalkoztunk a biztonságos közlekedés kérdésével, és több évre visszamenőleg rendelkeztünk statisztikákkal is.

1 mese, 1 dal

Egy lapon elfért az összes releváns baleseti szituáció, ami a 3-7 év közötti korosztállyal történt korábban. Csokorba gyűjtve az eseteket, megkerestük régi jó ismerősünket Szente Vajkot, hogy van-e kedve ezekből érdekes történeteket, tanmeséket írni. Mivel erre azonnal igent mondott, így csak az vett igénybe sok időt, hogy milyen szereplőkön keresztül készítsük fel a gyerekeket a biztonságos közlekedés alapjaira. Sok jó ötlet után végül az állatok sztorijánál maradtunk. A mesékkel kapcsolatos ötletelés közben többször felmerült a dalok kérdése is. A mi koncepciónkban nem szerepeltek, de a csapatot segítő óvónők is mind örültek a felvetésnek. Így jutottunk el Bolba Tamás zeneszerzőhöz, aki örömmel vállalta a feladatot és egyből újabb javaslatokkal is ellátott minket, így az első pillanattól kezdve úgy éreztük, mintha több 10 éve dolgoznánk együtt.

Tehát Vajkó kapott egy listát a sűrűn előforduló veszélyhelyzetekről, illetve néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen szinten érdemes egy gyermeket ezek elkerülésére tanítani. Ezen információk alapján megírta az első mesét, amiben két kutyakölyök járta a várost. Az iskolás Tóbiás és az óvódás Balambér. Az így elkészült mese mellé, néhány nap leforgása alatt el néhány nap leforgása alatt készült egy dal is.

Hogy tetszik?

Nekünk nagyon tetszett mind a mese, mind a dal. "De hol számít ez?" - kérdeztük magunktól. Hiszen az kevés, hogy nekünk tetszik, mert nem magunknak csináltuk a meséket, hanem a gyermekeknek. Megkértük az óvó néniket, hogy a - még csak írott formában létező - mesét teszteljék a gyerkőcökön ebéd utáni meseolvasáskor. Érdekli-e a történet a gyerekeket? Mit jegyeznek meg belőle? Mire emlékeznek később a hallottakból? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Pár hét múlva az óvó nénik szinte pontosan ugyanazzal a listával tértek vissza, ami mentén korábban a meseírás elindult. Tehát amit mi a statisztikák alapján különösen veszélyesnek ítéltünk, és kértük, hogy a mesében legyen erre vonatkozó figyelmeztetés és intelem, annak nagy része meg is maradt a gyerekek fejében.

A folytatásban elindulunk a stúdióba! Tartsatok velünk akkor is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2023.09.21
A Széchenyi István Egyetem Díszpolgára címmel tüntették ki  Alfons Dintnert, az AUDI HUNGARIA Zrt.....
2023.09.21
Némi tisztánlátás a kínai Gigafactory videójával kapcsolatban.   ..
2023.09.21
Hosszú szünet után újra dübörögnek a vasak, sok tízezer köbcenti, végtelen lóerő, nyomaték. Több....
2023.09.21
Ha van mérvadó mérce az autózás világában egy autó teljesítményére, akkor az a Nordschleife....
2023.09.21
Rövidesen több száz, rögzített sebességmérő radart helyeznek el a szlovákiai közutakon - írja a....
2023.09.21
Az M1-esen csütörtök délutánra tervezett pályazár várhatóan este 9 órától lesz Tatabányánál -....
2023.09.21
Felsővezeték-szakadás miatt csütörtökön lezárják az M1-es autópályát Tatabányánál várhatóan 13.30-....
2023.09.21
A legtöbb gyártó sárgára színűre festi építőipari gépeit. Világszerte a markológépek több mint....
2023.09.21
Ez a kompakt Mercedes-Benz már nem egyszerűen prémium autó, sokkal inkább a luxus kategóriába....