Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogy készült? (3. rész) | Autoszektor
Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai – Hogy készült? (3. rész)

2014.04.06.

A Tóbiás-sztori, egészen a kezdetektől. Ki írta? Miért írta? Hogy született?

Az elmúlt hetek rendezvényein, a KRESZ-parkban kerekező gyermekek szüleivel beszélgettünk, és számos esetben a CD létrejöttének történeténél kötöttünk ki. Többen is kérdezték, hogy erről miért nem olvashattak még sehol? Pár hete elkezdett sorozatunk 1. részében bemutattuk, hogy hogyan jött a hangoskönyv ötlete, a 2. részben már egy mese el is jutott a gyerekekhez az óvódákbaMa innen folytatjuk és a történet végére járunk!

Ott hagytuk abba múltkor, hogy az óvónénik, egy Tóbiással és Balambérral történő kalandot tudtak megosztani meseolvasáskor a gyerekekkel, akiknek amellett, hogy tanulhattak is a meséből, a két kutyakölyök története is tetszett. Ekkor kerestük meg az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának (ORFK-OBB) vezetőit - akikkel korábban is együttműködtünk biztonságos közlekedéssel kapcsolatos témákban - hogy szintén véleményezzék a kezdeményezést. Az ORFK-OBB tagjainak is megtetszett Tóbiás és Balambér története, így kérték, hogy készüljön el egy teljes CD hasonló történetekkel, amihez szakmai segítséget és támogatást is ajánlottak.

4 mese és 3 dal

Hosszas elemzéssel és kutatómunkával sikerült meghatározni, hogy mik azok a veszélyhelyzetek amikbe gyakran és könnyen keverednek a óvodás korú gyermekek, így összesen 4 mesére való muníciót gyűjtöttünk össze a városi közlekedés, a tömegközlekedés, a biciklizés és a vasúti kereszteződések témaköréből. Ezt követően meseírónk, Szente Vajk, újra munkára látott, hogy aranyos történeteikkel ezekben a témákban is a kisgyerekek segítségére lehessen Tóbiás és Balambér.

Az elkészült meséket újra "tesztelésnek" vetettük alá, óvodákban és első tagozatosok között iskolákban, hogy a pedagógusok és a gyermekek visszajelzései alapján tudjuk fejleszteni a sztorikat.

A 4 mese mellé Bolba Tamás segítségével 3 dal is készült, hogy még szórakoztatóbb módon találkozzanak a gyermekek a biztonságos közlekedés szabályaival.

Felvétel indul!

Bennünk még meg sem fogalmazódott a kérdés, hogy kikkel és hogyan lenne célszerű felvenni a mesék hanganyagát, amikor egy megbeszélés témája Tamás és Vajkó sztorijainak köszönhetően arra kanyarodott el, hogy ők melyik mesefilmben melyik szereplőnek kölcsönözték hangjukat. Innen már tényleg csak az volt a kérdés, hogy mikor szeretnénk a napi szinten meséket szinkronizáló stábbal elkészíteni a CD hanganyagát.

Örömünkre szolgált, hogy olyan nevek mint Janza Kata, Polyák Lilla vagy Oroszlán Szonja is egyből vállalták a mese szereplőinek megszemélyesítését.

A kifestő

A mesék hanganyagának készítésével párhuzamosan felmerült ötletként, hogy valamilyen képi világ is társuljon Tóbiás és Balambér figuráihoz. A legjobb ötlet egy olyan kifestő volt, aminek a képeit a gyerekek papíron és számítógépen egyaránt ki tudják színezni. Így jutottunk el Berényi Nagy Péterhez, aki országszerte ismert képregényfiguráiról és gyerekműsorairól. Peti minden meséhez 2-2 képet rajzolt, kiragadva a történet kulcspillanatait. Ezeket az aranyos képeket a CD-n található programban, számítógépen színezhetik ki a gyerekek, de ki is nyomtathatók és így papíron is kifesthetők a jelenetek.

A (közeli) jövő

Bár a sztori végére értünk, hogy hogyan született meg az első rész a "Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai" sorozatból, de a történet itt nem áll meg. A 2. rész egyik meséjéből előző héten már felfedtünk egy rövid részletet és korábban a forgatásról is kerültek fel részletek. Tehát hamarosan újabb CD-vel jelentkezik Tóbiás és Balambér.

Mi már nagyon várjuk!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....