Tóbiás és Balambér kalandjai - Kerékpáros bukósisak | Autoszektor
Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai - Kerékpáros bukósisak

2014.08.17.

A kerékpáros bukósisak témáját járja ma körül Tóbiás és Balambér, mivel még mindig sok gyermeket látnak a kutyáink sisak nélkül biciklizni.

Bár tudjuk, hogy nem kötelező, de bicikliző gyermekek számára erősen ajánlott a bukósisak viselése. Akár életet is menthet! Ugyanez igaz a felnőttekre, éppen ezért újra körbejárjuk a sisakok témakörét és igyekszük az általában felmerülő kérdésekre is választ adni.

Miért fontos a bukósisak?

Kerékpározáskor, akár úttesten, akár bicikliúton, akár az erdőben közlekedünk, előfordul, hogy - akárcsak autóvezetés közben - veszélyhelyzetbe keveredünk. Ezek a helyzetek olykor balesettel, kisebb-nagyobb koccanással is végződhetnek. A bukósisak ilyen esetekben védi a legfontosabb testrészünket, a fejünket

Gondoljuk, nem meglepő, a bukósisak csak akkor véd, ha a fejünkön van. A bicikli csomagtartón, hátizsákban vagy könyéken hordott sisakok nem védik a fejünket!

Mekkora méretűt?

Azért fontos megfelelő méretet választani belőle, hogy se a tarkónk, se a homlokunk ne maradjon védtelenül. A bukósisakot úgy kell kiválasztani, hogy ha jól meghúzzuk az állunk alatt, akkor ragaszkodjon a fejünkhöz, és 2 cm-nél jobban egyik irányba se tudjon elmozdulni. Az állítópántok segítségével tudjuk beállítani a megfelelő illeszkedést. Feltétlenül szánjunk rá időt, hiszen csak egyszer kell jól beállítsuk.

Mikor kell a bukósisakot hordani?

Célszerű minden biciklizés alkalmával. De figyeljünk oda arra, hogy a gyerekeknek világosan elmondjuk, hogy ha épp a játszótérre igyekeznek kerékpárjukkal, akkor, amint leszálltak róla és lelakatolták a bicajt, a sisakot is vegyék le, mert játék közben (pl. fára mászás) balesetveszélyes lehet, hiszen az álluk alatti pánt bármikor beakadhat valamibe.

Mikor kell új sisakot venni?

Ha a sisak, amit eddig használtunk bármilyen balesetben részt vett, azonnal vegyünk új sisakot, mivel, még, ha épnek is tűnik, lehetnek rajta olyan (akár láthatatlan) sérülések, amik megakadályozzák abban, hogy a következő esetnél is védeni tudják a fejünket.

Milyen bukósisakot érdemes venni?

Hatalmas a választék, mindenki az ízlésének megfelelőt választhatja. A lényeg, hogy hivatalosan bevizsgált sisak legyen (ehhez az erre vonatkozó címkét kell keresni).  Lehetőleg jól látható, világos színűt válasszunk, ami az autósok számára megkönnyíti az észlelhetőségünket.

Van olyan gyerek akit nem lehet meggyőzni egy hasonló sisakkal? :)

Kellemes biciklizést mindenkinek! Csak óvatosan!

 

Ráadásként egy részlet a "Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai" című hangoskönyv biciklizésről szóló meséjéből:

...Ám ekkor újból elsuhant mellettük Roland, a rókafiú, vadonatúj tűzvörös biciklijén:

- Úgyis leelőzlek benneteket, ti lustáááák! – kiáltotta csúfolódva, és már száguldott is át a zebrán – pedig azt minden kisállat tudja, hogy a zebra előtt le kell szállni a bicikliről. De ennél nagyobb baj is volt ám! A lámpa még mindig piros volt! Azt pedig még Tóbiás óvodás kisöccse, Balambér is kívülről fújta, hogy piros-tilos, piros-tilos.

Tehát: Roland száguldott a zebrán, a lámpa még piros volt, és a sarkon éppen akkor fordult be Józsi, a szamár kis kék teherautójával. Szokás szerint egy nagy halom illatos kukoricát szállított a Széna térre, a Városi Piacra. Vígan fütyörészett, ám mikor észrevette a szabálytalanul száguldozó Rolandot, nagyot fékezett, és szerencsére még időben sikerült megállítania kis kék teherautóját! Közben azonban Roland is észrevette ám a veszélyt, egyre gyorsabban tekerte a biciklit, hogy mihamarabb átérjen a túloldalra, de a vadonatúj tűzvörös bicikli kereke bizony rágördült egy kavicsra, és pufff…

Roland a rókafiú hatalmas puffanással elterült az úttest közepén. A közlekedési lámpa idő közben zöldre váltott. Tóbiás gyorsan Egon kezébe nyomta biciklije kormányát:

- Fogd az én biciklimet is, Egon, megyek, segítek Rolandnak! – és már szaladt is, hogy felsegítse az úttest közepén jajgató rókafiút. Addigra odaért Józsi, a szamár is:

- Ejjj, azt a hét meg a nyolcát! Hát szabad ilyet? A zebrán száguldozni, miközben piros a lámpa! Még szerencse, hogy nem lett nagyobb baj! Ez veszélyes ám, Roland! Sőt, életveszélyes! – dorgálta a rókafiút Józsi, a szamár. Tóbiás felsegítette Rolandot – a rendetlen rókafiúnak vérzett az orra, és csúnyán lehorzsolta a térdét. A vadonatúj tűzvörös bicikli sem úszta meg sérülés nélkül – kifordult a kereke, nem lehetett már eltolni sem.

- Józsi bácsi! – szólt Tóbiás – Mi lenne, ha felraknánk a teherautóra Roland biciklijét? Majd később érte megyünk. Siessen csak a dolgára, Józsi bácsi, nyugodtan! Mi elkísérjük Rolandot az orvosi rendelőbe.

>>> A teljes hangoskönyv itt rendelhető meg! <<<

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Ismét felvillanyozódott a Hyundai márka és újabb elektromossal bővíti márkakupa-sorozatát. ..
2024.04.15
Visszatér a tél Ausztriába, hétfőn figyelmeztetést adtak ki az autósoknak – írja a Heute című....
2024.04.15
Miért áll egy kihegyezett versenyautó egy hófödte versenypályán, és miért sorakoznak mögötte....
2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....