Tóbiás és Balambér kalandjai – Miért fontos az elsősegélynyújtás? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai – Miért fontos az elsősegélynyújtás?

2020.06.21.

Életet is menthetünk azzal, ha egy baleset vagy rosszullét esetén még az orvosi ellátás előtt segítünk. Az alapokat pedig a gyerekeknek is megtaníthatjuk.

Az elsősegélyről már biztosan hallottál, de azt tudod-e, pontosan mit jelent ez a fogalom? Az elsősegély olyan egészségügyi segítség, amelyet baleset vagy rosszullét esetén bárki elvégezhet, mielőtt a szakszerű, orvosi ellátást megkezdik. Az elsősegély azért nagyon fontos, mert így megakadályozhatjuk, hogy a sérült még rosszabb állapotba kerüljön, súlyosabb esetben pedig megmenthetjük az életét. 

Az elsősegélynyújtás nemcsak erkölcsi kötelessége minden embernek, hanem jogszabály is előírja. A segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény, amikor valaki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült személynek, vagy olyan embernek, akinek az élete vagy a testi épsége veszélyben van. 

A segítségnyújtás nem csak erkölcsi kötelesség, jogaszbály is előírja

Magyarországon több szervezet is indít ingyenes elsősegélynyújtó oktatásokat, közülük a legismertebb a Magyar Vöröskereszt. Nagyon régóta szerveznek elsősegélynyújtást népszerűsítő foglalkozásokat egyebek mellett iskolai rendezvényeken, fesztiválokon, falunapokon, egészségnapokon, évente több ezer ember tanulja meg nekik köszönhetően az elsősegélynyújtás alapjait. 

Elsősegélynyújtás gyerekeknek

Az elsősegélynyújtás alapjaiba a gyerekeket is érdemes bevezetni, már egy nagyobb óvodás is sok mindent tehet baj esetén, később pedig életkorának megfelelően bővítheti a tudását. Azt például már egészen kicsi korban meg tudják tanulni, hogy ha megüti a karját vagy a lábát, társai ne mozgassák a sérült testrészt, inkább támasszák meg. Azt is könnyen  elsajátítják, hogy orrvérzéskor ne hátra, hanem kissé előre hajtsa fejét, és finoman szorítsa össze az orrát pár percig. De az sem okoz a gyerekeknek problémát, hogy égési sérülés esetén azonnal vízzel kell hűteni az érintett bőrfelületet. 

Nem csak felnőttek tudnak segíteni, a gyerekeknek is érdemes megtanítani az elsősegély alapjait

Érdemes megtanítani a gyerekeknek a segélyhívó 112-es telefonszámát is, és azt is, mit mondjanak a telefonba. Ezt játékosan be is gyakorolhatjuk, például babákkal vagy plüssállatokkal eljátszva, mintha azok megsérültek volna. Így megtanulja, hogy be kell mutatkoznia, és el kell mondania, hogy hol van és mi történt. Nem is hinnénk, mi mindenre képesek a gyerekek! Több olyan eset előfordult már, amikor 8-10 éves gyerek mentette meg egy felnőtt vagy egy kortársa életét. 

Elsősegély-doboz az autóban

A jogszabály szerint az autókban kötelező elsősegélynyújtó felszerelést tartani, és az is pontosan meg van határozva, hogy mi legyen a dobozban: egyebek mellett steril gyorskötöző pólya, mull-lap, ragtapasz, olló, sebfertőtlenítő. A személyautókban B-típusú mentődobozt kell tartani, mert baleset esetén ezzel tudunk gyorsan elsősegélyt nyújtani. És ha ezt nem tesszük meg, a segítségnyújtás elmulasztásáért akár börtön is járhat. 

Az autó kötelező felszerelése az elsősegély-doboz

Applikációval is életet menthetsz

2017-ben jelent meg az Androidra és iOS-re is leltölthető Szív City elnevezésű mobilalkalmazás, amellyel mostanáig már sok életet mentettek meg. A Szív City applikáció lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az app az 500 méteres körzetben tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Az oda érkező laikus életmentők így elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig.

Nemrégiben megjelent egy másik alkalmazás, az Életmentő, amely tényleg életmentő lehet. A regisztráció után ajánlott megadni az adatainkat, a TAJ-számunkat, lakcímünket, de akár azt is bevihetjük a rendszerbe, hogy milyen betegségünk van, milyen gyógyszereket szedünk, mire vagyunk allergiásak. Ha nagy a baj, akkor elég a kijelző közepén lévő piros „Mentők” gombot megnyomni (a véletlen riasztások miatt 3 másodpercig kell nyomva tartani). Ezután azonnali hívás indul a mentők felé, a vonal másik végén lévő diszpécser pedig látja a pontos tartózkodási helyünket, és a megadott adatainkat. 

Az alkalmazás az elsősegélynyújtással kapcsolatban is nagyon hasznos információkat ad, megtudhatjuk például, hogy mi a teendő égési sérülés, félrenyelés, vérzés, mérgezés, áramütés, eszméletvesztés esetén, és az újraélesztéssel kapcsolatos teendőket is megmutatja. További hasznos funkció, hogy kilistázza, hol található a legközelebbi debfibrillátor, kórház és gyógyszertár.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.04
Jubileumot ünnepel a hazai motorizáció. 130 éve kapott engdélyt az első benzinüzemű gépkocsi a....
2022.12.04
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Mikulás pickupja. ..
2022.12.04
Forgalmi akadályra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja.   ..
2022.12.04
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy....
2022.12.04
Újabb kerékpáros közlekedési kapcsolatok létrehozásával fejleszthetik a fenntartható közlekedési....
2022.12.04
Az idei első három negyedévben csaknem megkétszereződött a légi utasok száma a romániai....
2022.12.04
Az adventi időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, Tóbiás és Balambér kalandjában megmutatjuk,....
2022.12.04
A 74.RU portál kiszámította, mennyibe fáj egy használt, minőségi autót magánúton Németországból....
2022.12.04
Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban. ..
2022.12.04
Hildegard Müllert további két évre megerősítette hivatalában a Német Autóipari Szövetség – írja az....