Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így legyen gyerekkel is gondtalan a nyaralás | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így legyen gyerekkel is gondtalan a nyaralás

2019.08.18.

A nyári nyaralás gyakran hosszú autózással jár, amit a gyerekek viselnek a legnehezebben. A biztonsági teendők mellett mutatunk néhány játékot, amivel le lehet kötni őket az unalmas percekben.

Tombol a nyár, itt a négynapos hosszú hétvége, és még van két hét a nyári szünidőből. Ilyenkor sok család kel útra autóval a gyerekekkel, hogy valamelyik belföldi nyaralóhelyet vagy egy közeli ország strandját vegye célba. A többórás vagy akár 8-10 órás autózás azonban a felnőtteket is megviseli. Nem csoda, hogy a gyerekek is nehezen bírják a kocsiban ücsörgést, ami úgy tűnik számukra, hogy sosem ér véget, és ötpercenként felteszik az ismerős kérdést: „Mikor érünk már oda?” 

Készítsd fel az autót

Minden utazás, de hosszabb út előtt különösen fontos, hogy megfelelően felkészítsük az autót. Ellenőrizzük a folyadékszinteket, a lámpákat, a gumikat, és nézzük végig a tartozékokat. Legyen használható az elsősegélydoboz, ne hiányozzon az emelő és a kerékkulcs, valamint az elakadásjelző háromszög és láthatósági mellények.

Utazás előtt az autót is fel kell készíteni

Akkumulátor-gondok esetén jól jöhet egy bikakábel, és az sem árt, ha be van készítve néhány csavarhúzó, csavarkulcs és fogó, illetve vontatókötél. A műszaki ellenőrzés mellett takarítsuk ki az autót, és pakoljuk ki az utastérben összegyűlt, de fölösleges holmikat. Sokkal megnyugtatóbb egy tiszta járműben utazni, ahol nem kell üres vizespalackokat, csokipapírokat rakosgatni.

Első a biztonság

A legfontosabb, hogy a gyerekek a legnagyobb biztonságban utazzanak az autóban. 150 centiméteres magasság alatt csak gyermekbiztonsági rendszerben szabad szállítani a gyerekeket. A gyerek súlyának, magasságának megfelelő méretű gyerekülés elengedhetetlen, bár valószínűleg a gyerekes családok nyaralás előtt is használtak gyerekülést, így legfeljebb ezek átnézése, kitakarítása lesz a feladat. (Egy korábbi cikkben részletesen bemutattuk, hogyan válasszunk gyerekülést). 

A biztonságos gyerekülés elengedhetetlen

Az nem szorul magyarázatra, hogy a gyerekek is legyenek becsatolva az ülésük saját övével vagy az autó biztonsági övével – attól függően, hogy milyen típusú a gyerekülés. Ebből hosszú úton sem szabad engedni. Hiába nyafog, ficánkol és fészkelődik a gyerek, hogy kényelmetlen az öv, szorít, meleg – és jó eséllyel lesznek majd ilyen pillanatok –, ebből nem szabad engedni. Inkább álljunk meg, és nyújtózzon egyet az egész család, mint hogy a gyerekek életét kockáztassuk a pillanatnyi kényelem miatt. 

Foglaljuk le a gyerekeket

Nincs mese, egy szülőnek ez a legnagyobb kihívás, ha útra kel a család. Az a legfontosabb, hogy időben felkészüljünk arra, mivel tudjuk lefoglalni a gyerekeket, akik előbb-utóbb unatkozni fognak, és le kell kötni a figyelmüket. Mutatunk néhány megoldást, játékot, unaloműzöt ezekre a percekre.

  • Tegyük be a család kedvenc gyereklemezét vagy egy mesés hangoskönyvet. 
  • Ilyenkor egyáltalán nem katasztrófa, ha kicsit tableten vagy telefonon néznek mesét, vagy valamilyen digitális fejlesztő játékkal játszanak.
  • Nagyon jól működnek az eszköz nélkül játszható játékok. A klasszikus barkochba mellett a kocsiból látható dolgokat is körül lehet írni, de olyan tippversenyt is rendezhetünk, hogy például milyen színű lesz a következő autó, amivel találkozunk. 

Ha nem ilyen látványos a táj, le kell foglalni a gyerekeket

  • Játszhatunk memóriajátékokat is, például a „beraktam a hátizsákba” típusút: mindenki mond egy dolgot, amit betesz a hátizsákba, a következő játékosnak pedig a korábbi dolgokat is fel kell sorolnia.
  • A közlekedési táblák vagy autómárkák felismerése is jó elfoglaltság egy ideig, amit még izgalmasabbá tehetünk, ha előre kinyomtatjuk a márkajelzéseket egy lapra, és a gyerekek bejelölhetik, melyikkel találkoztak az út során.
  • Ha csak papír és ceruza kell a játékhoz, az még viszonylag jól játszható az autóban is. Ha több gyerek utazik hátul, amőbázhatnak, játszhatnak Ország, várost, egyedül pedig a pontösszekötő, a labirintus, a különbségkeresővel üthetik el az unalmas perceket.
  • A társasjátékok közül olyat kell választani, amelyek kicsik, és nincsenek apró, lepotyogó alkatrészei, amelyeket sosem találunk majd meg a kocsiban. Ilyen pldául a tili-toli kirakó, de tulajdonképpen bármilyen kirakó megfelel, csak legyen mágneses. Vagy ha nem az, magunk is ragaszthatunk a hátuljára öntapadós mágnescsíkot. És persze ott vannak a kártyajátékok, a klasszikusoktól egészen a kvízkérdéses, modern kártyás játékokig.

Utazás előtt gyűjtsünk össze minél több autóban bevethető unaloműző játékot, az eszköz nélkülieket persze csak fejben. Így ha „kitör a balhé” a kocsiban, csak választunk a repertoárból, és felkészülten tudjuk valamivel lefoglalni a gyerekeket.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.07
Az orosz állam felső vezetésének tagjai manapság már minden megjelenésük alkalmával Aurus márkájú....
2020.07.07
Több jármű előzésébe kezdett egy sofőr a 84-es számú főúton, amikor vele szemben több autó is....
2020.07.07
Berettyóújfalu külterületén ütközött össze egy személyautó, egy kisteherautó, valamint egy kamion.....
2020.07.07
A nemzetközi sajtó a győztes finn Valterri Bottas (Mercedes) mellett a másik két dobogóst, a....
2020.07.07
A fehér A3-as pontos sebessége 194 km/óra volt, 200 ezer forintos bírságra számíthat az....
2020.07.07
A kiírás sikeres volt, 1721 kérelem érkezett, így a pályázatot röviddel a megnyitás után már be is....
2020.07.07
A Land Rover és az olasz Autohome cég együttműködése révén eredeti megoldás született a terepjáró....
2020.07.06
Megérkezett a Suzuki modellfrissítésen átesett sportos kialakítású kompakt kisautója, a Swift. A....
2020.07.06
Csak ránézésre az. A motorja bizonyítottan állati! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy így meg úgy jó....
2020.07.06
Emil Sourek Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....