Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Mikor bringázz? | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Mikor bringázz?

2021.04.18.

Szinte nincs olyan helyzet, amikor ne válna be a bicikli mint közlekedési eszköz. Mutatjuk a lehetőségeket és az alapvető szabályokat. 

A címben feltett kérdésre a rövid válasz: mindig. Bár most nagyon sokan sehová nem mennek a járvány miatt, a bringa tökéletes közlekedési eszköz, ha suliba vagy munkába mész, ha bevásárolni indulsz vagy edzésre sietsz. Környezetbarát, olcsó, kiszámítható, hiszen nem kerülsz dugóba, jót tesz az egészségednek, élhetőbbé teszi a várost, és az sem utolsó szempont, hogy a bringázás feldob, jó kedved lesz tőle. 

Olcsó, egészséges, környezetbarát és jó kedved lesz tőle

Télen sem muszáj letenni

A kerékpár a rövidebb, 3-5 kilométeres távolságokon a legideálisabb közlekedési eszköz, de persze hozzáállástól és erőnléttől függően 10-12 kilométeres távokon is remek választás. Sokan azt hiszik, hogy bringázni csak jó időben lehet, pedig a biciklizés egész évben tökéletes közlekedési eszköz. Az igaz, hogy télen kicsit több dologra kell odafigyelni – például tekerj óvatosabban és öltözz fel megfelelően –, de ezeket bárki hamar megtanulhatja. 

Télen sem kell letenni a bringát

Úgy tűnik, egyre kevesebben teszik le télen a biciklit, legalábbis a Magyar Kerékpárosklub felmérése szerint. 2020 decemberében 65 százalékkal többen tekertek a fővárosban, mint 2019 decemberében. Ebben bizonyára közrejátszik, hogy a koronavírus-járvány miatt többen pattantak nyeregbe, és talán az enyhébb teleknek is köszönhető. 

A teljesítménytúrától a közös családi tekerésig

Magyarországon a felnőtt lakosság 16 százalékának elsődleges közlekedési eszköze a kerékpár, ez azt jelenti, hogy ők leginkább biciklivel közlekednek a mindennapokban. Budapesten 6 százalék az arányuk, de például a nagy bringásnak számító dél-alföldi régióban 35 százalék, azaz minden harmadik ember főként kerékpárral közlekedik. Valamilyen rendszerességgel egyébként  magyar lakosság 71 százaléka szokott kerékpározni. 

Könnyed családi kirándulás bringával

A bicikli nagyon sokoldalú, nem csak mindennapi közlekedésre használhatjuk! Sportolásra, kikapcsolódásra is remek választás. Bárki megtalálhatja magának a megfelelő szabadidős elfoglaltságot biciklivel: lehet sok kilométeres, embert próbáló túrákat tenni, ami a teljesítményről szól; nyeregbe pattanhat az egész család, így pedig a közös időtöltés kerül a középpontba; és túrázhatunk is két keréken olyan helyeken, ahol lenyűgöző a természet, hogy csak néhány példát említsünk. 

Hol szabad biciklizni?

Ha már szó esett arról, mikor és hogyan biciklizzünk, arra is ki kell térni, hogy a KRESZ szerint hol szabad kerékpározni. Fontos, hogy tudd, mikor és hol biciklizhetsz szabályosan, így elkerülheted a veszélyes helyzeteket, de a vitákat is az autósokkal vagy a gyalogosokkal.

  • Ha az úttest mellett van kerékpárút, akkor csak ott szabad biciklizni. 
  • Ha közös gyalog- és kerékpárút van, akkor azon kell bringázni. A legnagyobb megengedett sebesség 20 kilométer/óra.
  • Ha az úton kerékpársáv van felfestve (folytonos sárga vonallal), akkor kötelező ott biciklizni. 
  • A kerékpáros nyom ajánlott haladási felületet jelöl az úttesten. Csak ajánlás, nem kötelez semmire, el lehet térni tőle. A sárga útburkolati jel egy kerékpárt és két nyilat ábrázol. 
  • Ha nem látsz kerékpárutat, gyalog- és kerékpárutat vagy kerékpársávot, akkor az úttest jobb oldalán kell közlekedned biciklivel. Kivéve, ha tábla tiltja.
  • Egyirányú utcába csak akkor szabad az ellenkező irányból biciklivel behajtani, ha ezt tábla engedélyezi.
  • A buszsávban csak akkor szabad biciklizni, ha ezt tábla engedélyezi.
  • Járdán csak akkor szabad biciklivel közlekedni, ha nincs kerékpárút, gyalog- és kerékpárút vagy kerékpársáv, az úttest pedig biciklizésre alkalmatlan. De ilyenkor is csak fokozott óvatossággal, legfeljebb 10 kilométer/órás sebességgel.

Bringa + közösségi közlekedés

Bár egyre több kerékpároznak, az még mindig nem annyira széles körben elterjedt, hogy a közösségi közlekedést kombináljuk a biciklizéssel. Pedig ennek nagy hagyománya van vidéken, ami szerencsére máig nem tűnt el. A kisebb városokban, községekben teljesen bevett szokás, hogy a buszhoz, de különösen a vasútállomásra bringával mennek az emberek, ott lezárják a biciklit, és közösségi közlekedéssel mennek tovább munkába vagy iskolába.

Jellemző látvány például a vasútállomásokon a rengeteg lezárt kerékpár, amellyel reggel kitekertek a vonathoz az emberek, a nap végén pedig hazabringáznak. Olcsó, gyors, praktikus megoldás. Ehhez persze az is kell, hogy legyen olyan esővédett, biztonságos, akár kamerával védett tároló, ahol nyugodtan ott meri hagyni az ember a kerékpárját, pláne ha egy drágább darabról van szó. 

A bringázás Budapesten és az agglomerációban is jól kombinálható a közösségi közlekedéssel. A Budapesti Közlekedési Központ számos járatán szállíthatsz kerékpárt: hajón, fogaskerekűn, valamint több autóbuszon és villamoson is, valamint a HÉV-eken.

Ha például olyan helyen van dolgod, ami elsőre messzinek tűnik biciklivel, ülj fel a villamosra, dobd fel a bringát, majd miután kényelmesen utaztál fél órát, leszállsz, és az utolsó pár kilométert már két keréken teheted meg. Kényelmes és gyors így az utazás, és 15 kilométer helyet elég csak 4-5 kilométert tekerni. Aki pedig a fővárosi agglomerációból ingázik vonattal vagy HÉV-vel, annak akár az is praktikus lehet, ha magával viszi a Budapestre a biciklijét, és napközben a saját bringáján közlekedhet a városban. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.21
Ha minden a kormányzat menetrendje szerint alakul, akkor a megújított KRESZ (Közúti Rendelkezések....
2024.06.21
Pontosan ötven évvel ezelőtt az egyik pillanatról a másikra kihalt szellemvárossá változott a....
2024.06.21
Óbudán 50 helyett 101-gyel mértek be egy autóst. Rajta kívül 41 gyorshajtót regisztráltak 7 és fél....
2024.06.21
A szlovák kormány aláírta a befektetési szerződést a Gotion és InoBat cégekkel, amelyek....
2024.06.21
A kínai gyár európai portfóliójának két hiánypótló haszonjármű modelljét is bemutatja a nemzetközi....
2024.06.21
Egész évben, de különösen nyáron nagyon sok magyar ül autóba, hogy a szomszédos Ausztriában....
2024.06.21
A parlament jóváhagyta az egynapos autópálya-matricára vonatkozó törvényt - írja a parameter.sk. ..
2024.06.21
Kedden írta alá Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael....
2024.06.21
Két év börtönbüntetésre ítélt a bécsi kerületi bíróság egy 46 éves férfit, mert 2013-ban egy banda....
2024.06.21
Súlyos baleset történt szombaton délután a szlovákiai Vysoká nad Kysucou községben (Čadcai járás):....