Lexus

Törpe crossoverrel bővítheti kínálatát a Lexus

2019.05.09.

Két éven belül új belépőmodellt kaphat a Lexus. A CT200h utódja azonban nem ferdehátúnak ígérkezik, hanem egy, az UX-nél is kisebb szabadidőjárműnek

Egybehangzó feltételezések szerint minden eddiginél kisebb crossover jelenhet meg a Lexus kínálatában. Több autóipari forrás szerint a 2021-re várt belépőmodell lehet a márka első, tisztán elektromos hajtású típusa.

A Lexus az évtized elején mutatta be a világ első prémium hibrid ferdehátú modelljét, a CT200h-t. A megbízhatóságával és minőségével számtalan szakmai díjat nyert, ultra tiszta üzemű prémium modell a Toyota-csoport akkor elérhető legmodernebb padlólemezére épült, ahogy a hajtásláncát neki kölcsönző Toyota Prius, a világ legnagyobb számban eladott hibrid modelljének kortárs generációja is. Az 1.8 literes hibrid erőforrás legnagyobb teljesítménye 136 lóerő, átlagos üzemanyag-fogyasztása 4,1 l/100 km. A külső megjelenésében és belső hangulatában 2017-ben a márka aktuális arculatához igazított modell bevezetése óta Európában több mint 85, Észak-Amerikában 93 ezer példányban talált gazdára.

Az elmúlt nyolc évben azonban teljesen átalakult a világ újautó-piaca: ma már teljes nagyrészt a szabadidőjárművek uralják az eladásokat. Az értékesítés volumenét ma még a kompakt és középkategóriás SUV modellek teszik ki, ám a városi (szubkompakt) crossoverek minden más szegmensnél intenzívebb ütemben növelik forgalmukat, és néhány éven belül lekörözhetik az egykori műfajteremtő középkategóriás modelleket. Logikus elvárás tehát, hogy a Lexus, amely az RX, az NX és a vadonatúj UX révén már három SUV-kategóriában képviselteti magát, a szabadidőjárművek legnagyobb növekedést ígérő méretosztályáról se mondjon le – erre egyébként Pascal Ruch, a Lexus európai igazgatója is utalást tett a napokban az angol Autocarnak adott interjújában.

Annak nagyon csekély az esélye, hogy ez az autó a 2015-ben bemutatott LF-SA koncepciójárműnek lesz a szériaverziója: bár robusztus formavilága ma, négy évvel bemutatása után sem hat erőtlennek, a nem egészen 3,5 méteres, 2+2 üléses autó praktikuma és kényelme elmaradna attól a szinttől, amit a Lexus vásárlói elvárnának városi járművüktől. Ugyanakkor mégse számítsunk átlagos crossoverre: úgy tudni, a 2021-ben érkező modell lehet az első olyan típus a Lexus palettáján, amelyet tisztán elektromos hajtáslánccal kínálnak.

Ahogy Szava Josihiro, a Lexus International elnöke áprilisban elmondta, több lehetőséget is mérlegelnek a villamosításra, az azonban ma már nem kérdés, hogy a márkának a speciális piaci igények miatt szüksége lesz tisztán elektromos modellre. Japán források korábban az UX kompakt szabadidőjárművet nevezték meg, mint az első lehetséges Lexus EV. Mivel azonban az új modell ugyanarra a TNGA padlólemezre épül majd, mint az UX, csupán a stratégiai döntésen múlik, hogy melyik típus kerülhet úttörő szerepbe. Amennyiben az új típusra esik a választás, arról is dönteni kell, hogy kizárólag akkumulátoros verzióban készüljön-e, vagy elérhető legyen a márka védjegyének számító hibrid hajtással is.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Az Opel új fejezetet nyitott az új Astrával, Európa egyik legnépszerűbb kompakt autója már elérhető....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....
2024.05.21
Ahogy azt megszoktuk: a márka marketingasszonya lazán, szórakoztatóan indította a Hyundai....