Aeropark

Tu-154-es és társai – indul a szezon az Aeropark repülőmúzeumban

2023.03.18.

Többek közt szimulátorbemutatókkal és tematikus sétákkal nyitja meg a szezont szombaton az Aeropark ferihegyi repülőmúzeum, amely számos új látnivalóval és különféle tematikájú rendezvényekkel várja a látogatókat hétvégétől egészen késő őszig.

Az Aeroparkba látogatók a hétvégén pilótákkal, légiutas-kísérőkkel, műszaki szakemberekkel találkozhatnak a kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéiben és fedélzetén, a repülőmúzeum szimulátorában pedig megtudhatják, hogyan dolgoznak a pilóták a legmodernebb utasszállítókon - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A múzeum légiutaskísérő-programot hirdet a Tu-154-es utasterében, ahol a látogatók megismerhetik, hogy milyen feladataik vannak egy járat személyzetének. Magyarország első női közforgalmi pilótája, Czigány Ildikó pedig mindkét napon repülős kvízzel várja az érdeklődőket.

Az előzetesen regisztráló utasok reptérlátogatáson vehetnek részt Ferihegy kulisszái mögött, de az idén 73 éves történelmi, 1-es Terminál is megismerhető lesz az Ablak a világra tematikus séták keretében.

A téli hónapok alatt több repülőgép pilótafülkéje is ápoláson esett át. Megújultak a Tu-154-es pilótaülései, kárpitozták a Tu-134-es utasterét, de felújították a korábban kalibrálási feladatokat ellátó Jak-40-es és L-410-es repülőgép fedélzetét is, valamint számos belső felújítást végeztek a reptéri tűzoltóautó, a 40 éves Simba vezetőfülkéjében.

Az idei évben várhatóan ismét bővül majd a kiállítás, hiszen a múzeumot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ új légijárművek érkezését készíti elő. Már épül, és hamarosan kipróbálható lesz az a Mi-2-es helikopterszimulátor, amely ízelítőt ad abból, hogyan dolgoztak ezek a helikopterek egykor a magyar légimentőknél és a légirendészetnél. Az ország harmadik legnagyobb Ikarus nosztalgiaflottáját fenntartó szervezet idén újabb, a repüléshez több szállal kötődő, restaurált autóbuszokat is bemutat majd. Hamarosan a közönség is találkozhat például azzal a Centrumbusszal, amely korábban Ferihegyet kötötte össze a budapesti belvárossal.

A park egészen késő őszig számos tematikus programot is szervez. Júniusban a Múzeumok éjszakáján, júliusban a Kéklámpás találkozón, augusztusban a Repülőtér éjszakáján várják a látogatókat, októberben pedig mintegy 70 legendás Ikarus érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra. Lesz olyan hétvége, amikor a keleti blokk egykori legnépszerűbb autói, a Zsigulik költöznek be a történelmi repülőgépek közé, nyáron több turnusban szerveznek tábort a repülés iránt érdeklődő fiatalok számára, szombat esténként pedig az elmúlt évtizedek legismertebb repülős filmjeit vetítik a múzeum kertmozijában.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.02
A hidegháború idején dúlt a dizájncsata, amerikai, szovjet, német és olasz gyártók harcoltak az....
2023.12.02
Az utolsó üres helyre a már meglévő pilótájával hosszabbított a Williams. ..
2023.12.02
Októberben a Haval lett a vezető márka Oroszországban az eladott külföldi autók között, és ezzel....
2023.12.02
A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi ellen, akik egy járó motorral hátrahagyott....
2023.12.02
Két éven belül minden nagyobb német város különleges rendőri egységénél készenlétben áll egy....
2023.12.02
Ausztria nagy részén nehezíti a közlekedést és az áramellátást a hó, a magashegyi területeken a....
2023.12.02
A Tesla régen várt pickupjára összesen négy különböző helyre is felszerelhetőek lesznek a....
2023.12.02
Ez egy régen várt fejlesztés a régióban, és a beruházásnak rendkívüli jelentősége van, hiszen....
2023.12.02
A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Futómű Kft. a Gyármentő....
2023.12.02
Elindultak a BKV ünnepi díszbe öltözött járművei péntek késő délután, a fényflottát Karácsony....