Bemutató

Új BMW motor: CE 02, az „eParkourer”

2024.02.19.

Nyáron hozzánk is befut a BMW legújabb elektromos kismotorkerékpárja, CE 02. Az extravagáns kinézetű kétkerekű bizonyosan nagy feltűnést kelt, ráadásul technikája is prémiumos szolgáltatásokat ígér – nagymotorokkal vetekedő aranyáron.

Szerző: Heimer György

Mintha egy játékboltból szabadult volna utcára ez a futurisztikus „ufó-gép”. A tárcsás kerekek, a nagy ballonos gumik, a féloldalas hátsó lengővilla, vagy a vasalódeszkára emlékeztető nyereg mind meghökkentő dizájnelem. A bohókás hangulatot árasztó kis kétkerekű arról tanúskodik, hogy a hagyományos benzines nagymotorokban élenjáró BMW Motorrad, a bajor prémiumgyártó motoros részlege merész fantáziával mindinkább beleveti magát az elektromobilitás világába is. A két éve megjelent CE 04 robogó után most itt a 02 jelű kistestvér, amely várhatóan júniusban debütál a magyar motorkerékpár piacon.

Az új modell azt is példázza, hogy elmosódnak a kismotorok, a robogók és a mopedek közötti határok. Erre utal, hogy a CE 02 azonos kivitelben, de kétféle teljesítménnyel jelenik meg. A kisebbik változat 4 kW-os (5 LE), sebessége maximum 45 km/óra, ami azt jelenti, hogy a jármű számos uniós ország közlekedési szabályai alapján már 14 éves kortól vezethető. A másik, nagyobb teljesítményű típus a 125–ös géposztályba (A1 kategóriába) tartozik. Itt már 11 kW, (15 LE) az ébredő erő, s lehet vele száguldozni az óránkénti 95 kilométeres csúcssebességgel is. A 132 kilogramm tömegű járgány 3 másodperc alatt fent van ötvenen, a hatótávolság pedig elérheti a 90 kilométert. A két kivehető lítium-ionos, darabonként közel 2 kWh kapacitású akkumulátor háztartási hálózati aljzatba csatlakoztatva feltölthető. A kisebb motorteljesítmény esetében a motorkerékpárhoz adott 0,9 kW külső töltővel valamivel több mint 3 óra a 100 százalékos delejezés, a nagyobb, 1,5 kW-os, (opcionális) töltőegységgel ez a művelet 210 percet vesz igénybe.

A CE 02 ugyanakkor egy sor, a BMW márkát jellemző prémiumos biztonsági és vezetéstámogató technikát kínál. Túl azon, hogy az e-hajtás jóvoltából a kuplungos sebességváltást már elfelejthetjük, blokkolásgátló ABS dolgozik a tárcsafékes első keréken, emellett alapáron ASC (Automatic Stability Control – automatikus menetstabilizáló), illetve RSC (Recuparitve Stability Control – nyomaték-szabályzó) rendszerek segítenek megakadályozni a gumikerekek tapadásvesztését. A kulcsnélküli, de az elektronikus lopásgátlóval is felszerelt kismotor a kormánymarkolat baloldalán kialakított gombokkal – Flow, Surf és Flash fantázianéven – háromféle üzemmódot, takarékos, kiegyensúlyozott, illetve dinamikus motorozást kínál. Sőt, van markolatfűtés és „rükverc-kapcsoló”, a pilóta hátrafelé is tud manőverezni. A világítás természetesen már LED rendszerű, a kormányon lévő színes, mini-TFT kijelző minden lényeges menetadatot megjelenít. A műszeregységből a konnektivitás sem hiányzik: az okos telefon bluetooth és USB-C töltőaljzat révén csatlakoztatható.

A BMW reklámgépezete eParkourer névvel aposztrofálja új villanyosát. A magyar fülnek ez a kissé finomkodó elnevezés a francia parcous (ösvény, pálya) szóból ered, a parkour-rel azt is jelölik, hogy gyorsan, minél kevesebb energiával lehet eljutni A-ból B-be. Magyarán arról van szó, hogy a BMW marketingstratégáinak fő célközönsége a városi cikázást favorizáló, fiatalabb korosztály, a kezdő motoros. Az ügynek csupán az a szépséghibája, hogy a CE 02 alapára a mopedes változat esetében 3,2 millió, az erősebb kivitelűé pedig 3,69 millió forint. Ezen az áron már egy jobbfajta középkategóriás nagymotor is kapható. Így hát a BMW villanyos jövevénye – legyen az bármilyen vagány – inkább a vastag tárcájú tech-rajongók játékszerének ígérkezik.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....