Cupra

Új Born VZ modelljével továbbra is lendületben a CUPRA

2024.03.04.

A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a teljesítmény tökéletes összhangjának megtestesítője. CUPRA Born VZ modelljével a márka most tovább erősíti ezt az impulzust – a CUPRA modellkínálatának legfrissebb tagja olyan új és még erősebb változat, amely Barcelonából inspirálja a világot.

A „VZ” a spanyol „Veloz”, azaz „tempós”, „gyors” rövidítése, ideális jelző a márka legújabb modelljére. A CUPRA Born VZ 240 kW teljesítményt és 545 Nm forgatónyomatékot produkál, amit felfüggesztései továbbfejlesztett geometriájának és hangolásának, sportosabb karakterisztikájú kormányzásának és kedvezőbb fékvisszajelzéseinek köszönhetően hatékonyan továbbít az útfelületre. E tényezők együttesen a legjobb menetteljesítményeket biztosítják számára a CUPRA Born kínálatában, miközben piaci szegmense egyik legdinamikusabb modelljévé avatják. (A márka két exkluzív kiadással is előrukkolt, erről itt írtunk.)

„A CUPRA Born mérföldkő volt a márka számára, amikor 2021-ben - első száz százalékban elektromos modellünkként - megjelent a piacon. Kiszállításai is kivételesen jól alakultak, tavaly például 45 300 darab kelt el belőle, ami 44,4 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez viszonyítva” – hangsúlyozta Wayne Griffiths, a CUPRA vezérigazgatója. „A CUPRA Born VZ révén még nagyobb teljesítményt kínálunk e modellsorozatunkban, ismét bizonyítva, hogy a villamosítás és a teljesítmény tökéletesen illenek egymáshoz.”

A CUPRA Born VZ a CUPRA Born fejlett hajtásrendszer-technikáját veszi át, de tovább növeli a tempót, tisztán elektromos hajtása ugyanis immár 240 kW teljesítményt kínál – 40 százalékkal többet az e-Boost változatnál. Forgatónyomatéka ugyancsak meggyőzően 545 newtonméterre nőtt, azaz 75 százalékkal több bármely más Born változaténál. A CUPRA Born VZ így álló helyzetből mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsíthat fel 100 kilométer/órás tempóra, egy másodperccel rövidebb idő alatt, mint az e-Boost. Végsebessége szintén nagyobb, ugyanis már 200 kilométer/órára, vagyis az e-Boost változaténál 40 kilométer/órával magasabb értékre korlátozza az elektronika.

A CUPRA Born VZ futóművében is tartalmaz fejlesztéseket, hogy menetdinamikai képességei megfeleljenek a megadott paramétereknek. Új, a Dinamikus sport-futóműszabályzás (Dynamic Chassis Control Sport; DCC Sport) rendszerével kiegészített felfüggesztések, érzékenyebb kormányzás, kedvezőbb fékpedál-visszajelzések és robusztusabb hátsó fék – mindez együttesen a kiemelkedő menetteljesítmények szolgálatában.

A CUPRA Born VZ hátsó felfüggesztéseiben új lengéscsillapítók és rugók alkotnak harmonikus összhangot a módosított szelepbeállítású első lengéscsillapító/rugókialakítással. E konstrukció átdolgozott stabilizátorokkal kiegészülve alkotja a karosszéria mozgásait hatékonyabban kontrolláló és az útfelület egyenetlenségeit harmonikusabban kiegyenlítő DCC Sport futóművet. A CUPRA Born VZ kormányzása új hardver és szoftver együttesével vált még sportosabbá.

A menetteljesítmények azonban korántsem a gazdaságosság kárára fejlődtek, a CUPRA Born VZ ugyanis akár 570 kilométer hatótávot is kínálhat. Az akkumulátorblokkot szintén továbbfejlesztették, nettó energiatároló képessége már 79 kWh (+2 kWh). E technika továbbra is igen praktikus, otthon 11 kW teljesítményű váltakozóáramú (AC) rendszerrel, nyilvánosan pedig akár 170 kilowattos egyenáramú (DC) gyorstöltő állomáson is tölthető. Utóbbi esetben az akkumulátor mindössze 30 perc alatt tölthető fel 10-ről kapacitása 80 százalékára.

A CUPRA sok szakember szerint egyet jelent a megfizethető, sportos autóval - erről itt nézhet meg egy rövid videót.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..