LADA Hungary Disztribúció Kft.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Lada Hungary

2015.09.14.

Az orosz márka hazai importőre az újraforgalmazásról szóló, három hónappal ezelőtti bejelentést követő, meglepően eseménydús időszakot és az induló modell palettát mutatta be a Duna Auto Zrt. telephelyén. A vártnál nagyobb érdeklődésre való tekintettel a november 7-re tervezett nyitás előreláthatólag későbbre tolódik.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

Markó Zoltán, a Lada Hungary projektigazgatója szerint, ugyanis a hatalmas érdeklődést az egyetlen budapesti szalon nem tudná kielégíteni, ennek révén a következőket mondta a sajtótájékoztatón: ”Tudtuk, hogy nagy lesz a visszhangja a Lada visszatérésének, de ekkora érdeklődésre legmerészebb álmainkban sem számítottunk. Nagyon örülünk a régi és új Lada rajongóknak és szeretnénk őket a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy már az elején országos hálózattal indulunk.” A projektigazgató kiemelte, hogy a július elején tartott sajtótájékoztató média megjelenései nagymértékben hozzájárultak ehhez, hiszen a nyolc kereskedésből álló hazai dílerhálózatra több mint 60 pályázat érkezett, no meg persze számtalan egyéni megkeresés magánszemélyektől, melyben konkrét vásárlás felől érdeklődtek.

Ormos István a Duna Autó Zrt. tulajdonosának köszöntője után Markó Zoltán projektigazgató beszélt a részletekről - az eseményem készült fotók és a modellek gyári fotói a képgalériában megtekinthetők

Publikus árakról továbbra sem adhatunk számot, azonban az épülő szalonokban fellelhető, jövőbéli kínálatról részletes tájékoztatást kaptunk. A sajtótájékoztatón orosz belpiacra szánt modelleket sorakoztattak fel a Zaj utcai műhelyben, melyek mindegyikében a saját fejlesztésű, 1,6 literes, sornégyes benzinmotorok lapultak, kivéve a Niva utódját, melyben változatlanul az 1,7 literes motor teljesít szolgálatot. A kínálatban háromféle típus és azok kilenc-féle variánsa lesz elérhető, melyek közül a legkisebb a Kalina. A külső paraméterei alapján a hazánkban népszerű Ford Fiestához áll a legközelebb a Lada belépő modellje, a teljes hossza csak 57 mm-rel, (3893 mm) a tengelytáv pedig csupán 13 mm-rel (2476 mm) kurtább az említett modellhez viszonyítva.

Akár selling point is lehet! 900 kg terhelhetőség a Granta Liftback-nél

A Granta esetében már egy Opel Astra méretosztályú autót üdvözölhetünk, melynek tengelytávja azonos a Kalináéval, teljes hossza pedig 4260 mm-es, szélessége pedig 1700 mm. A nagy meglepetést azonban a motortérben található adattábla értelmezése hozta, ugyanis a kiállított Granta Liftback-nél 900 kg-os terhelhetőségre lettünk figyelmesek, ami a megszokott 450-600 közötti terhelhetőséghez képest 50 százalékkal nagyobb. Összenéztünk és csak mosolyogtunk a jelenlévő kollégákkal, és azt mondtuk, reméljük az európai piacra szánt szériát nem fosztják meg ettől a hasznos és a piacon egyedülálló tulajdonságától.

Az anno Niva névre hallgató terepjárót ezentúl 4x4-re keresztelve találjuk majd meg a márka portfóliójában. Ebből egy Classic és egy sok műanyagos Urban változat került bemutatásra, de a hazai kereskedésekben az N1 Van kishaszonjármű is elérhető lesz, adta tudtunkra a projektigazgató. A lyukacsos tetőkárpit, a felező és a jellegzetes ajtózáródás változatlanul megtalálható ezekben a modellekben, szóval a modern külső mellett garantált a nosztalgikus hangulat. Motorok tekintetében előző beszámolónkban is olvashatók részletek, most azonban az Euro 6-os emissziós normákhoz kapcsolódó műszaki adatok is napvilágot láttak. A személyautók esetében alkalmazott egyhatos motorok 8, vagy 16 szelepesek, valamint két teljesítmény lépcsőben, 86 illetve 96 lóerővel rendelkeznek, a terepjáró 1,7 literese pedig 82 lóerővel mozgatja az alig 1,3 tonnát. Sok reményt fűznek a hazai piacon a Suzuki Swift Sport ellenfelének is tekinthető Kalina Sporthoz, melyről korábbi írásunkban már beszámoltunk, ezúttal azonban a Kalina Cross „idevaló” mivolta miatt bólogattunk sokat. A Lada első életmód-autója a nagyobb kerekek, nagyobb nyomtáv és a 19 cm-es hasmagasság miatt a hazai – akár aszfalt nélküli – utakon is otthon érzi majd magát, nem beszélve a kombi karosszéria térkínálati adottságairól, melyet vidéki gazdák számára a vonzó árral tudják majd keresetté tenni.

Az autók árazása egyébként egy olyan adu ász, melyet a megnyítóra tartogat a forgalmazó cég vezetősége, de nagyjából tudható, hogy a Suzuki Swiftnél mindenképp, a Daciáknál pedig valószínűen olcsóbbak lesznek a belépő modellek. Háromféle felszereltségi szint (Standard, Norma és Lux) közül lehet majd választani, valamint az ötfokozatú manuális váltó helyett, akár automatával is rendelhetünk Ladát, de csak a legmagasabb felszereltségi szinten.

Végül, de nem utolsó sorban egy meglepetéssel is készült a házigazda, Duna Autó Zrt. menedzsmentje. A pár nap múlva Frankfurtban debütáló Lada Vestából is bemutattak egyet a hazai szakújságírókból álló közönségnek, szigorúan megtiltva, hogy leplezetlenül arról fényképet készítsünk, ugyanakkor egy érdekes „vakteszt” eredményről is beszámoltak, melyet nemrég egy budapesti bevásárlóközpontban végeztek.

A vakteszt során, a letakart emblémával kiállított autóról kérdezgették a járókelőket és a külső forma alapján nagyon meglepő eredmény született. A több mint 700 megkérdezett közel egyharmada azonnal tudta, hogy milyen autóval állnak szemben, a többiek pedig csak tippeltek, de benyomásaik alapján nagyon impozáns, trendi formájú autónak titulálták a jövevényt.  

Többségében Ford, Kia és Lada tippeket kapott a Vesta

A három modellből álló kínálat a vételár pontos ismerete nélkül is ütősnek mondható, ezutóbbi részletre azonban már nem kell sokat várni, nagyjából december elején mindenre fény derül. A 2016-ban érkező Vesta és X-Ray modellek érkezése pedig a márka életében és általános értelemben is magasra helyezi a lécet.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.30
Több mint 70 éves is lehet az a Bosch dinamó, ami még ma is hibátlanul szolgál egy szegedi biciklin....
2020.10.30
Ti Kristof néven indított baleset-megelőzési kampányt Guadeloupe-ban Jérôme Jean-Charles művész és....
2020.10.30
Atiq Shahid Afganisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.10.30
 A tavalyihoz képest másfélszer több, összesen ötvenhat nevezés érkezett az ERC-kategóriában a....
2020.10.30
Saját szuperhősnővel, rózsaszín abronccsal és maszkosztással kampányolt a Bridgestone Tatabánya a....
2020.10.30
Az Európai Unió hatályos CO2-kibocsátási normájához igazodva a PSA-csoport, élén a Peugeot-val,....
2020.10.30
Az új Sorento a Kia első modelljeként, másodlagosütközés-elkerülő rendszerrel érkezik. Az MCB (....
2020.10.30
    ..
2020.10.30
Herczig Norbert négyszeres abszolút magyar bajnok raliversenyző szerint az elmúlt évek egyik....
2020.10.30
A Nissan egy középiskola művésznövendékeivel társult, hogy megünnepeljék azt a fajta kreativitást,....