Suzuki Swift Cup Europe

Vagány tini gladiátorok a Swift Cup Europe-ban

2017.05.27.

Deja vu érzésem van a Swift Cup Europe versenyeit nézve. Különösen az volt legutóbb az ausztriai Red Bull Ringen, ahol testközelből élvezhettem ennek a magyar, de mára szinte Európa bajnoksággá fejlődött autóverseny márka kupa sorozatnak a futamait. Az jutott eszembe, hogy talán megint eljön a magyar autósportnak egy nagy korszaka, megint van egy hely, egy lehetőség, ahol elérhető áron egyenlő feltételek mellett versenyezhetnek azok, akik érzik magukban a tehetséget. Annak idején ugyan ezt éreztem, amikor Kiss Norbi, Michelisz Norbi Opel Astrával, Renault Clioval, Seat Leonnal vívtak elképesztően izgalmas test-test elleni küzdelmeket a versenypályákon. Minden hozzáértő tisztában volt azzal, hogy ők ketten a legnagyobb tehetségek, de amitől igazán izgalmasak voltak a magyarországi márka kupák az az, hogy rajtuk kívül rendszeresen tizenöt-húsz szintén ügyes és gyors fiatal próbálta követni a példájukat. Azután egy időre valahogy elkoptak, elfogytak ezek az egyenlőre feltételeket, esélyeket biztosító, elképesztően fair play márka kupák. A magyar autósport két felnőtté érett Norbija immáron komoly nemzetközi versenycsapatok sztárpilótái lettek, mögöttük, utánuk azonban inkább csak az unalmas középszer diadalmaskodott a hazai autósportban. 

Ezért okoz minden autóverseny rajongónak különös örömet az immáron európai méretűvé terebélyesedett Swift Cup Europe. Világhírű pályák, egyenlő esélyek és egy, a generációról-generációra egyre vagányabb Suzuki Swiftből készült dögös kis versenyautók. Ja, és ami a legfontosabb: a versenyautókban nagyon jó fej, vagány és félelmet nem ismerő tehetséges fiatal srácok, akik gladiátorként küzdenek egy-egy futamgyőzelemért, de még a pontszerző helyeket sem adják olcsón ebben a versenysorozatban. Tetszik, hogy ezek a srácok előbb váltak profi autóversenyzővé, mint, hogy sztárrá, celebbé deformálódtak volna. Ha az ember végig sétál a Swift Cup Europe versenydepójában - ezt bárki meg is teheti bármelyik versenyen - akkor olyan érzése van, mintha visszacsöppent volna egy igazán felhőtlen hangulatú tini buliba, csak éppen ebben a nagyon komoly versenysport értéket is képviselő játékban a tinédzser korú versenyzők között legalább olyan jól érzik magukat a 30'-40'-50' generációt képviselő versenyzők, szerelők és focimeccsek hangulatát meghazudtoló intenzitással szurkoló büszke szülők is. 

Talán nem haszontalan bemutatni ebből a fantasztikus mezőnyből - a teljesség igénye nélkül - néhány ígéretes fiatalt, akik könnyen elképzelhető, hogy néhány éven belül a nemzetközi autósport újabb magyar csillagaivá érhetnek. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Molnár Bendegúz egy rendkívül szerény, udvarias, kedves, segítőkész és mindig higgadt fiatalember, ennek a versenysorozatnak az igazi állócsillaga. Az RTL Klub Race Star című tehetség kutató műsorában felbukkant srác kevesebb mint két év leforgása alatt igazi profi autóversenyzővé érett. Bevállalósságánál csak precizitása elképesztőbb. Nem csak nagyon gyors és bátor, de látványosan is autóversenyez. Előzései, rajtjai és féktávjai alapján minden esély meg van arra, hogy hamarosan komoly nemzetközi szinten jegyezzék.

Különösen azért lehet erre esély, mert a Swift Cup Europe szintén kitűnő autóversenyzőből lett promotere és csapatfőnöke Burkus Egon ügyel arra, hogy ezek a fiatalok azonnal a "mély vízbe essenek". Az első Red Bull Ring-i futam a Kamion EB betét versenye volt, legközelebb a Salzburg Ringen a TCR sorozattal egy hétvégén és egy pályán versenyezhetnek a magyar fiatalok és lényegében az összes verseny legendás pályákon, világhírű versenyeivel egy időben zajlik. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Ha Benyó Mátéról nem tudnánk, hogy autóversenyző, akár atlétának vagy tornásznak is nézhetnénk. Máté nagyszerű példája annak, hogy egy autóversenyző is lehet sportos és izmos. Attól még, hogy valaki egy olyan sportban kiváló amit autóban ülve űznek nem kell a sportolói létet megalázóan tunyának lenni. Máté és Bendegúz pályán vívott csatái nem csak félelmetesek, izgalmasak és szórakoztatóak, de erősítik azt a meggyőződést, hogy mégis csak van a magyar autósportnak minőségi utánpótlása a tizenéves generáció tagjai között.

Képre kattintva galéria nyílik!

Végül, de nem utolsó sorban szeretném felhívni a figyelmet arra az elképesztően jó fej kissrácra, akinek óriási szerencséje, hogy már idén februárban betöltötte az indulás alapfeltételét jelentő 12.-ik életévét. Az egri Szomszéd Laliról valószínűleg még sokat fog hallani a magyar autósport. Burkus Egon felfedezettjének élete első valódi autóversenye volt a Swift Cup Europe idei első Red Bull Ringi futama, ahol saját kategóriájában kétszer is dobogóra állhatott. De Lalitól egyenlőre sem mentora Burkus Egon, sem pedig egyre növekvő rajongó tábora nem világraszóló eredményeket vár. Ő 12 éves kora ellenére egy igazi kis sármőr és mókamester a depóban, és felelősségteljes, körről-körre vérprofibb a pályán. Elképesztő látvány volt, ahogy ez a 12 éves egri kisfiú tartotta a tempót, a féktávokat a mezőnnyel, ahogy korrigálta a gyors kanyarvételekből adódó csúszásokat és amilyen profi módon elengedte a nála erősebb kategóriájú autókkal versenyzőket. Szóval reménykedhetünk, hogy két világhírű Norbink mellett hamarosan a Bendegúz, Máté, Lali vagy akár más magyar keresztneveket is kénytelen lesz megtanulni helyesen kiejteni a világ autósportja. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.28
2022-ben az osztrák szállítmányozási vállalatok többsége ismét növelni tudta forgalmát - még ha....
2024.02.28
Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a Csongrád-....
2024.02.28
- Csaknem 30 ezer látogató kereste fel az Utazás+ Kiállítást, valamint a vele egy időben rendezett....
2024.02.28
A Forma-1-es Bahreini Nagydíj csütörtöki szabadedzéseivel hivatalosan is elrajtol a világbajnoki....
2024.02.28
Egy rendkívüli ritka, gazdátlan Lamborghini Aventadorra bukkantak a dús lomkoronáiról és sokszínű....
2024.02.28
Kamipon égett az M0-son, a sztráda M4-es autóút felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták....
2024.02.27
Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia....
2024.02.27
Nem kellett messze mennie a Mercedes-Benznek, hogy a kompakt kategóriában is hadrendbe állíthassa....
2024.02.27
A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000....
2024.02.27
Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink....