sportautó

Van még igény a luxus sportautókra?

2022.02.20.

Most még szép számban kaphatunk sportautókat, de folyton ennek a korszaknak a végét hirdetik. Vajon tényleg leköszönnek a klasszikus sportautók hamarosan?

Éppen a napokban olvastam, hogy bár silány eladási adatokat produkált a Mercedes-Benz SL luxus roadster az utóbbi években, mégis úgy gondolta a német autógyár, hogy szánnak neki egy hetedik generációt. Amíg a 2000-es évek elején tízezer példány is könnyedén elfogyott, addig tavaly mindössze 1300 SL-t értékesítettek, ami jól mutatja a csökkenő igényt. Azonban az SL név olyan presztízs értékkel bír a márka életében, hogy mégis életben tartották, és bár a leköszönő modell felett eljárt az idő, most egyszerre próbálják lefedni az egykori agilis roadster és az ultrabrutál AMG GT szegmensét.

Én pedig elgondolkoztam. Miközben minden a környezetkímélésről és a fenntartható életmódról szól, van még létjogosultsága az SL-hez hasonló hedonista, nagymotoros, ám mégis csak kétüléses sportautóknak? Michael Knoller, az AMG marketing igazgatója elmondta a Car and Driver magazinnak egy interjúban, hogy az SL hanyatlásához nagyban hozzájárult az SUV-k térnyerése, ráadásul egyre több házon belüli versenytárssal rendelkezkezett a nyitott tetős sportautójuk, például az AMG GT Roadster vagy az S-Class Cabriolet személyében.

Eközben más márkák hasonló modellje, mint például a Lexus LC, ugyanebben az évben 3000 példányt értékesített, ami egy méregdrága japán ufótól mindenképp szép adat. Rétegmodellektől ennél többet nem is érdemes várni. Ugyanakkor az Alexander Edwards kutatása szerint egyre többen tekintik a Tesla márkát és modelljeit sportautóknak, még a hagyományosan teljesítménymodellt vásárló közönség tagjai között is. Jól látszik tehát, hogy a sebességre és a luxusra mindig lesz igény, csupán az élményforrás alakul át és lesz zöldebb. És ebben hatalmas szerepe van a Teslának.

Ma már egyre kevésbé fér bele az imidzsbe a nagyköbcentis élvezkedés, miközben a legtöbb villanyautó tudja egy szupersportautó gyorsulási adatait produkálni. Egy ennyire változó és kiszámíthatatlan autóipari közegben nehéz megjósolni, hogy mivel lehet megnyerni a vásárlókat, de most erre vállalkozik a Mercedes az új SL-lel is. Vajon van még igény egy oldschool roadsterre? A piac majd eldönti.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....