tramtrain

Vasútvillamos indul Szeged és Hódmezővásárhely között - tramtrain III. rész

2021.01.16.

Magyarországon utoljára 1913-ban, Pécsett építettek villamospályát, ami 47 évig szolgálta a közlekedést. Hódmezővásárhely immár az ötödik magyar város, ahol lesz villamos, 2021 végén a központból 30 perc alatt lehet majd eljutni Szeged centrumába a tramtrain beruházásnak köszönhetően.

A kormány felvállalta a tramtrain program sikerességéhez elengedhetetlen pluszköltséget, hogy felújítják a két város közötti nagyvasúti pályát is. A kiírásból kiderült, a projekt során a Szeged-Rókus elágazás után kezdődő és a Hódmezővásárhelyi Népkert megálló elágazóhellyel végződő, 21,3 kilométeres vasúti szakasz „nyíltvonali és állomási átmenő fővágányait építik át nyolcvan-száz kilométer/órás pályasebességgel használhatóvá és az engedélyezett tengelyterhelés is megemelkedik 225 kilonewtonra”. (Írásunk előző részét itt olvashatják.)
 
Több helyen is építettek kitérőt.
 
A Népkertnél teljesen, Algyő állomáson részlegesen újul meg a nagyvasúti vágányhálózat. Két szakaszon, Szeged-Rókus elágazás és Baktó elágazás, valamint Sártó elágazás és Kopáncs forgalmi kitérő között új második vágányt is terveztek. Az állomásokon és forgalmi kitérőknél térvilágítást építenek ki, korszerűsítenék a négyszáz voltos villamos energiaellátást. Renoválnak számos műtárgyat, Algyőn pedig P+R parkolót alakítanak ki. „A korszerűsítés az állomási és vonali biztosítóberendezések átépítését, cseréjét, az állomásokon és a vonalon új kábelalépítmény és kábelhálózat kiépítését, integrált vasúti távközlési rendszer és korszerű utastájékoztató berendezések létesítését is magában foglalja.”
 
A fejlesztéseket a szerződés megkötésétől számítva huszonöt hónapon belül kell befejezni. A nyílt eljárású közbeszerzésre 2017. augusztus 8-áig jelentkezhettek az építkezést megvalósítani kívánó cégek. A Szeged és Hódmezővásárhely közötti nagyvasúti szakasz építésére kiírt közbeszerzési eljárást végül a Swietelsky Vasúttechnika Kft. nyerte el, a társaság huszonötmilliárd forintból építheti át a 135-ös vasútvonal Hódmezővásárhelyi Népkert, 1559-es szelvény és Szeged-Rókus állomás, 1772-es szelvény közötti szakaszát.
 
Utolsó simítások az algyői vasúti hídon 2020 decemberében.
 
A pályázat szerint a munkák során a vasúti pálya teljesen átépül. A nagygépes vágánybontást követően cementes meszes stabilizációval erősítik meg az alépítményt, vízzáró réteget alakítanak ki, a zúzottkőágyazatot pedig új zúzottkőből építik át. A hézagnélküli folyóvágányokat felújított, ötvennégy kilogramm per folyóméteres sínekből hozzák létre. (A használt sínek beépítéséből később komoly vita támadt, információink szerint volt olyan szakasz, ahol visszaszedték a már beépített síneket, de ezt most nem részleteznénk.) A tervekben az szerepelt, hogy az algyői Tisza-hídon elvégzik a korrózióvédelmet, a hibás tartóelemek cseréjét, felújítják a műtárgy úgynevezett vizsgálókocsijait is. A projekt végleges befejezésének, a hiánymentes műszaki átadás határidejének 2020 júniusát adták meg.
 
2018-ban a beruházás négy része közül háromban már megvolt a közbeszerzés nyertese: a hibrid – a nagyvasúti szakaszon dízelüzemű – járműveket a Stadler szállítja, a pályaépítéseknek és -felújításoknak is volt már gazdája. A szegedi járműtelep állt a leghátrább, várt a tender kiírására. 2019 közepére itt is meglett a kivitelező, a 2876 négyzetméter alapterületű járműkarbantartó csarnokot a nagysimonyi székhelyű Homlok Építő Zrt. nyerte el, nettó 3 milliárd 270 millió forintért építheti meg.
 
Itt, a Plázánál érkezik meg Szeged-Rókusra a tramtrain.
 
A beruházás teljes befejezését követően a tramtraint a MÁV, valamint a MÁV-Start fogja üzemeltetni. – A tervek szerint vonatok Szegeden belül az 1-es villamos vonalán jutnak majd el a rókusi pályaudvarig, ahol automatikusan leeresztik az áramszedőt, és beindítják a dízelmotort. A szerelvények Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert között a nagyvasúti megállási rendet követik majd, vagyis csak Algyőt fogják kiszolgálni. A „vonatvillamosok” javasolt követési ideje a reggeli csúcsidőszakban tíz, napközben és délutáni időszakban húsz, este és hétvégén harminc perc. A 130-as vonalon a nagyvasúti vonatok közlekedési rendje előreláthatólag nem változik, marad az órás ütem – írta az iho.hu.
 
A CityLinkek összesen 216 utas befogadására lesznek képesek: 76 fix és 16 lehajtható ülést, négy mozgássérült helyet, valamint négyzetméterenként négy emberrel számolva százhúsz fő állóhely kapacitást nyújtanak. A járművek Szeged és Hódmezővásárhely villamoshálózatán hatszáz volt feszültséggel betáplált elektromos üzemmódban ötven kilométer per órás maximális sebességgel haladhatnak a KRESZ előírásai alapján – a konstrukciós sebesség villamos üzemmódban hetven kilométer per óra. A két város közötti nagyvasúti szakaszon dízel meghajtással, száz kilométer per órás megengedett sebességgel szállíthatják majd az utasokat.
 
76 fix, 16 lehajtható ülés plusz 4 mozgássérült hely lesz.
 
A komfortos, nagyrészt alacsonypadlós és akadálymentes CityLink a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkezik majd. A négy multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsi szállítása is megoldható. Érdekesség, és megoldandó feladat volt, hogy az alacsonypadló más magasságot jelent a villamosnál és mást a nagyvasúton. Információink szerint ezzel együtt minden ajtó kinyílik majd a megállókban, és ahol kell, kigördülő lépcső segíti az utasokat. Írásunk következő részét itt olvashatják.
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..
2021.10.27
Több mint öt órán át tartott az oltás, mert az akkumulátor többször újra kigyulladt. ..
2021.10.27
Az egykori Issigonis féle Mini Morris homokfutó változata, a Moke jövő év elejétől már kizárólag....
2021.10.27
Elemzők által vártnál kisebb negyedéves nyereségről jelentett a Hyundai Motor Co. dél-koreai ....