használt autó vásárlás

Végig karbantartott, karambolmentes stb…

2024.05.18.

Amikor a hirdetés tételesen cáfolható.

1 millió forint. Egy olyan nagy összeg, hogy sokan még mindig azt hiszik ennyiért lehet bármilyen megfelelő autót venni. Nem, sajnos nem lehet. Pláne nem akkor, ha a hirdetésben össze-vissza hazudnak a kocsiról és annak állapotáról.

Íme egy 17 éves kisautó, ami a hirdetés szerinti állapotban bőven meg is érné az árát, a gond csak az, hogy annak minden pontja tételesen cáfolható az elvégzett vásárlás előtti használt autó állapot felméréssel, úgyhogy vágjunk is bele!

Nagyon megtévesztő a hirdetés

Megrendelő űrlapunkon a számlázási adatok mellett csak egyetlen mezőt kell kitölteni, azt ahol meg kell adni a jármű hirdetésének URL-jét. Így minden esetben látjuk (és le is mentjük) magát a hirdetést is. Nagyon hasznos, hogy később a vizsgálati eredményeket össze lehessen vetni azzal, amire rárepült az ügyfelünk.

Igen, OK, rendben van, mondhatjuk, hogy mit is várunk egy egymillió forintos kocsitól! Persze, nem sokat, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a hirdetés és a valóság egy olcsóbb autó esetében sem állhat annyira messze egymástól, mint amit itt is tapasztaltunk.

A 2007-es Micut 164.000 km-el hirdették és még a főcímbe is bekerült, hogy karambolmentes és végig karbantartott, valamint hogy „szép-megkímélt állapot”-ú.

Mit várunk ezek után a kocsitól

A hirdetésben remekül sikerült képek szerepelnek a szürke metál színű autóról, tényleg, ezek alapján azt gondolja a keresgélő, hogy igazi kis ékszerdobozra bukkant a HaHu-n. Pedig nem történt más, mint a gondosan felpolírozott autót valaki ügyesen és jó géppel (vagy telefonnal) fotózta.

A részletes tájékoztatóban leírják még, hogy olyan „akár egy jól karbantartott nő, 10 évet letagadhat a korából”… ezt nem is kommentálnám inkább a lényeg, hogy agyondicsérik, milyen szépen volt tartva ez a kocsi kívül-belül.

Azt várnánk, hogy ebben a kocsiban valós a futásteljesítmény, működnek a berendezések, igazolt a szerviztörténete és így tovább.

Karambolmentes

Remélem nem valami szójáték és arra vonatkozik, amire mindenki gondol, hogy a kocsi karosszériája soha nem volt korábban összetörve és javítva. Szerencsére ezt nagyon egyszerű kideríteni. Sokszor elég hozzá egy tapasztaltabb szem, de az nem lenne elég, akkor egy festékrétegmérő.

A mérési eredmények alapján mindkét oldali ajtó és a jobb oldalrész volt már korábban javítva. A legmagasabb érték így is csak 360 mikron volt, ami nem rejt maga alatt túl sok kitöltőanyagot, szóval egyáltalán nem vészes.

És nem is várja senki egy 20 évhez közelítő autóról, hogy ne legyenek rajta javított elemek. Nincs abból semmi, ha újra fényeztek egy-két ajtót. Miért kell belehazudni a vevő arcába, hogy ezt nem javították? Mert, hogy amúgy a kocsi szerkezeti elemei, az oszlopok és a küszöbük tényleg érintetlenek voltak, és egy ilyen idős kocsinál már inkább ez a lényeg, ha amúgy a javított elemek jó kondiban vannak.

Végig szervizelt

Nem, hogy a kocsi szervizkönyvét, semmilyen egyéb dokumentumot sem tudtak bemutatni hozzá a vásárlás előtti átvizsgáláson. Még rendszáma sem volt.

Ha valamiről azt állítom, hogy végig szervizelt, akkor nem arra gondolok, hogy a kocsinak már vége van és amúgy eddig szervizelték. Ha-ha-ha…! Miért kell nagybetűkkel kiírni, ha semmit, de semmit nem tudnak mutatni ami ezt legalább részben alátámasztaná?

„Szép-megkímélt állapot”

Azért használtam idézőjelet, mert pontosan így írták a hirdetést. Ehhez képest az autó hátsó lökhárítója nemes egyszerűséggel törött volt, az alja erősen rozsdásodott, csak úgy, mint a motorház fedél belső része és a bal első ajtó alja. Önmagában rozsdásodások megszüntetése több százezer forintos mutatvány lenne.

Ez utóbbi amúgy kívül is deformált volt, a kavicsnyomokról már nem is beszélve. A kavicsok eltalálták még a sárvédőket, a tetőlemez első élét és persze az első lökhárítót is.

A jobboldali visszapillantó tükör pedig korábban egy igaz Mekk Mester kezébe kerülhetett, aki a tükör belsejében valamint facsavarral akart rögzíteni, csak egy kicsit túllőtt a célon és a csavar kifúrta a tükör műanyag burkolatát. Agyrém! Persze a jobbos tükör elektromos állítása nem is működött.

„Apróságok”

A kipufogó kifújt. Enyhén már indítás után is hallani lehetett, de kiszállva és befogva a kipufogó végét már teljesen egyértelművé vált a helyzet.

Kicsit szakadt a varrás mentén az üléskárpit

A váltókar ott maradt ahá húztuk. Na, nem fokozatba, hanem ott, ahol elvileg mindig vissza kellene állnia a 3-as és 4-es fokozatok közé.

A klímát hiába kapcsolgattuk, az nem kelt életre. Tudjuk, csak fel kell tölteni…

De ami a legjobb az egészben..

..az nem más, mint a visszatekert km-óra. A diagnosztikai lekérdezés minden hibához letárolja a kilométer adatot. A 164.000 km helyett ebben a kocsiban legalább 264.000 van.

Elnézést, ez kicsit homályos, de a lényeg jól kivehető...

Hát persze! Nincs szervizkönyv, nem lenyomozható, miért ne fiatalodjon az az odométer?

Hazugság ára

Nem jó ilyen esetben az ügyfél elé állni és elmesélni neki tételesen hogyan akarták átverni. Egyszerűen rossz látni az első pillanatok csalódottságát, hogy ostorozza magát, hogy hogyan lehetett ennyire hívő.

De kb. 2 perc után inkább hálás. Hiszen, ha mindez csak a pénztártól való távozás után derül ki az autóról, akkor már késő. A vásárlás előtti használtautó-átviszsgálás költsége pedig egyszerűen eltörpül azok mellett, amik egy ilyen autó életben tartásával járnának. Mindenkinek javasoljuk, hogy ennyit igazán tegyen meg mielőtt bármiért is pénzt adna ki!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....