Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Veszélyes a vékony jégre lépni!

2024.01.14.

A pár centis jégréteg még nagyon vékonynak számít, életveszélyes rámenni. Jeges szabályok és tudnivalók Tóbiás és Balambér kalandjában. 

Az elmúlt napokban az országban sokfelé fogcsikorgató hideg volt, egyes tájakon akár mínusz 10 fok alá is süllyedt a hőmérséklet. Ennek köszönhetően a tavainkon is megjelent a jég, a szabad vizek is kezdtek befagyni. Tóbiás és Balambér nagyon szeret a jégen csúszkálni és korcsolyázni, de egyelőre nem olyan vastag a jég, hogy biztonságos lenne rámenni. 

Jégbe fagyott vízibicikli a balatonfenyvesi szabadstrandnál 2024. január 13-án (Fotó: MTI/Varga György)

Ráadásul a következő napokban a meteorológiai előrejelzések szerint lassú felmelegedés kezdődik, a jövő hét második felére sok helyen plusz 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Ennek hatására a kikötőkben vagy a part menti vízfelületeken kialakult jég tovább törik, olvad és akár teljesen el is tűnhet. A veszélyre a rendőrség is felhívta a figyelmet, így a két kutyakölyök csak a partról figyeli a jeges vizet, a Balatonnál például egészen lenyűgöző formák alakultak ki a héten. 

10 centi a minimum

Az elmúlt napokban a parti sávban és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jégréteg még túl vékony ahhoz, hogy rámenjük vagy sportoljunk rajta.

Ez még nagyon vékony... (Fotó: Police.hu)

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor számít szilárdnak és biztonságosnak, ha a vastagsága eléri legalább a 10-12 centimétert. Az is fontos, hogy a jég szerkezete acélos, jó minőségű legyen, ne legyen töredezett. A szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

Azt is figyelembe kell venni, hogy ha a part közelében ki is alakul megfelelő, 10-12 centiméter vastagságú, kellően szilárd jégréteg, a tavak belseje felé haladva a jég sokkal vékonyabb lehet, ami komoly balesetveszélyt jelent. A hirtelen hőmérsékletváltozás, az enyhülő időjárás miatt a jég tulajdonságai megváltozhatnak, olvadáskor pedig a teherbírása akkor is csökken, ha a vastagsága változatlan marad. 

Mint azt a katasztrófavédelem írja: csak a táblával kijelölt területen szabad a jégre menni! Magyarországon minden vízfelületnek van egy kezelője: ez lehet az önkormányzat vagy egy horgásztársaság. Ezek feladata, hogy megmérjék a jég vastagságát és megfelelő vastagság esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas jégfelületet.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • járművel (a biztonságos munkavégzés kivételével);
  • kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • folyóvizeken. 

Ha megtörténik a baj…

A jég beszakadását általában előre jelzi a ropogás és recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Ilyenkor még van arra esély, hogy a beszakadást elkerüljük. A teendő, hogy azonnal hasaljuk a jégre, hogy nagyobb legyen a felfekvési felület, és a testsúlyunkat a lehető legnagyobb jégfelületen oszlassuk el. Lehetőleg arccal a part felé legyünk, és lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. 

Ha beszakadt a jég alattunk, tárjuk szét a karunkat, dőljünk előre, és minden eszközzel akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe – tanácsolja a katasztrófavédelem. Ha a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Ha a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel. Folyóvíz esetén az áramlás miatt a jég beszakadásának helyét valószínűleg akkor sem lehet már elérni, ha tudjuk, hogy hol van, a túlélés esélye ilyenkor igen csekély.

Torlódó jég a Balatonon Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2024. január 13-án (Fotó: MTI/Varga György)

Beszakadás után próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni.

Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 fok, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).

Így segíthetsz

Amennyiben valaki más alatt szakad be a jég, fontos, hogy maradj higgadt a segítség során, nehogy te is beszakadj! Óvatosan közelítsd meg a helyszínt hasra fekve, kúszva. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel, például hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal, sállal.

A jeges vízből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem fokozatosan kell felmelegíteni a testét, úgy, hogy előzőleg a jeges ruházatot eltávolították róla. Az ilyen embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzet történik –  beszakadás, süllyedés – azonnal hívd a 112-es központi segélyhívót!

Bírságolnak is

Jó tudni, hogy a jégbeszakadás miatti balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályait. Aki megszegi a szabályokat, azt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője 6500 forinttól 65 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatja, ismételt elkövetés esetén pedig 90 ezer forint a büntetés. Amennyiben szabálysértési eljárás indul, akár 200 ezer forint is lehet a pénzbírság. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
Merész jósolni, pláne az autók világában, de több cég is megteszi, lássuk, mi lett a kamionos....
2024.05.25
A szombati időmérő edzésen megszerezte az első rajthelyet, majd mindkét futamot megnyerte a címvédő....
2024.05.25
A BMW főnöke a Kínából érkező autókra kivetett büntetővámokra figyelmeztet.   ..
2024.05.25
A BMW Motorrad a Comói-tónál található Villa d'Este festői háttere előtt bemutatja legújabb....
2024.05.25
Lássuk, miben törtek most az élre szomszédaink.   ..
2024.05.25
A Bridgestone Tatabánya csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum által működtetett EU....
2024.05.25
Élményautózás és más programok várták a Ments Életet Közhasznú Alapítvány által támogatott....
2024.05.25
Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés....
2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....