busz

Veterán MÁVAG és elektromos Modulo az Ikarus birodalomban

2015.10.07.

Igazi Kánaán a buszimádóknak a MABI-BUS gyártelep, ahol a régiek szomszédságában készülnek a világszínvonalú Modulo típusok, melyek között van hibrid, troli és akkumulátoros villamos hajtású.

 

                                                                                                                    A szerző felvételei

Nem annyira a beszédek, mint inkább az eseményre összeállított kollekció miatt lett igazán kimagasló az evopro rendezvény, ahol a cégcsoport elnök-tulajdonosa, Mészáros Csaba az Innovatív és környezetbarát városi járműcsalád fejlesztéséről adott tájékoztatást. Szó volt a magyar tulajdonú mérnöki szolgáltató evopro stratégiájáról, és persze a hazai buszgyártás helyzetéről. Az egykori buszbirodalom export parkolójában egymás mellett állt a csodálatosan felújított MÁVAG TR5-ös busz, a 620-as Ikarus és a legendás farmotoros 55-ös. 

Adóban visszajönne negyven százalék

A közbeszerzésekről szólva elhangzott, hogy az eddig meghirdetett két hazai elektromos-busz-tenderen először a busz előírt szélessége, hosszúsága, illetve az ajtók elhelyezkedése miatt nem indulhattak. A harmadik közbeszerzésen már nem volt ilyen probléma, viszont most sem a a villamoshajtású kompozit busz lett a befutó, mert a BKV kínai modellt választott.  Pedig nemcsak a magyar gyártó nyerne, ha őket választanák. Az már korábbi szakmai számításokból is kiderült és Mészáros Csaba is alátámasztotta, hogy még akkor is előnyösebb hazai gyártású buszt vennie a közlekedési vállalatoknak, ha ugyanannyiba kerül, mint a külföldi, mert a végső elszámolásban 40 százalékkal olcsóbb lesz, hiszen a gyártó cég adókat és járulékokat fizet, vagyis jelentős bevétel jut a költségvetésnek.

Visszefizették a támogatást

Mint arról már beszámoltunk, a gazdaságfejlesztési operatív program keretében 675,1 millió forint uniós támogatással, 1 milliárd 360 millió forintból innovatív környezetbarát városi járműcsaládot fejlesztett ki az Evopro, és ahogy Mészáros Csaba a rendezvényen elmondta: az eddigi támogatást már adóban visszafizették. Az Evopro csoport már képesek arra, hogy 2025-ig a tömegközlekedés feléhez legyártsa az elektromos, kompozit szerkezetű autóbuszokat.

Gyors-töltés villanybuszoknak is

A cégcsoport elnöke szerint a villamoshajtásé a jövő, ezért is készítettek több környezetbarát technológiájú buszt. Számításaik alapján az eddig 75 elektromos töltővel lefedhető a Magyarország és további 75 létesítésével már olyan sűrű lesz a hálózat, hogy minden 20-30 kilométerre jut egy. Az új szuper-dokkolónál fél óra alatt lehet feltölteni 80 százalékosan a jármű akkumulátorait, a városokban pedig az Evopro által kifejlesztett berendezésekkel négy óra alatt lehet száz százalékosan feltölteni a buszok telepeit.

Kész a felsővezetékes változat is

A környezetbarát buszgyártásban élen járó Evopro csoport kompozit szerkezetű és modulokból összerakható buszcsaládja iránt egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés, ennek is köszönhetően a cégcsoport 2014-ben 2,7 milliárd forint árbevételt ért el, aminek döntő forrása a mérnöki tudás.

A projekt keretében egy gázhajtású buszt, egy felsővezeték nélkül is közlekedni képes trolibuszt, valamint immár egy második - továbbfejlesztett - elektromos hajtású buszt fejlesztettek ki. A rendszer része a saját konstrukciójú töltő, mindezt Bodnár Balázs, a cég ügyvezető igazgatója ismertette.

Támogatás az innovációnak

Az eseményen részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára is, Rákossy Balázs elmondta, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra jutó támogatásokra 2017 nyaráig írják ki a pályázatokat. Ebből a gazdaságfejlesztő GINOP 2700 milliárd, míg a kutatás-fejlesztés 750 milliárd forinttal részesedik, utóbbi célja nemzetközi piacon is sikeres innovatív technológiák és terméke támogatása.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint 2050-re az új autók 65 százaléka - részben vagy teljesen - elektromos hajtású lesz, ennek elérést a magyar kormány is ösztönzi, ám ehhez ki kell építeni az infrastruktúrát is, ezért a következő években aktív iparpolitikával és az újraiparosítás folytatásával támogatja a gazdaság növekedését. Kiemelten fontos a kutatás-fejlesztés és az innováció is.

JAP-001

Ahogy a korábbi modellek, úgy a legújabb Modulo busz is JAP 001-es rendszámot viselte, a három betű a Jedlik Ányos programra utal. Ennek keretében több kedvezményre számíthatnak a villamos hajtású autók üzemeltetői. Az elektromobilitás elterjesztésére létrehozott Jedlik Ányos Klaszter a közeljövőben nyújtja be törvénymódosító javaslatait, melyek között szerepel adókedvezmény, buszsávhasználat engedélyezése, ingyenes parkolás a töltőhelyeken és felmentés a dugódíjtól. A cél, hogy 2020-ig – az uniós irányelvekben megfogalmazott céloknak megfelelve – Magyarországon a forgalomban lévő autók mintegy másfél százaléka elektromos hajtású jármű legyen, ez a jelenlegi hárommilliós személygépkocsipark esetében 45 ezer villanyautót jelentene.

Piaci körkép

Kontinentálisan dinamikus nőnek a villanyautó-eladások: az első fél évben regisztrált 43 ezer villanyautó 57 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Ugyancsak a JATO Dynamics adataiból lehet megtudni, hogy a magyar piacon négy év alatt 250 villanyautót értékesítettek. 2015 nyolc hónapjában 6 Tesla és 20 Nissan Leaf villanyautót helyeztek forgalomba Magyarországon. A BMW harminchárom i3-assal és négy i8-assal piacvezető az elektromos/plug-in hibrideknél.

Prognózis

Az PwC Magyarország előrejelzése szerint 2023-ra több mint 55 ezer villanyautó fut majd a magyar utakon, de pozitívabb forgatókönyv szerint, ez a szám akár a 80 ezret is elérheti. Az Európai Elektromobilitás Szövetség főtitkára, Bert Wittkamp szerint az akkumulátorok árának húszszázalékos növekedése és az elektromos hajtású járművek hatótávolságának növekedése egyre használhatóbbá és elérhetőbbé teszi a villanyautókat, miközben a választék is gyorsan bővül.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....
2024.06.23
A V8-as motorral felszerelt gép valószínűleg az 'LFR' nevet kapja majd, és nagyjából 600 lóerős....
2024.06.23
Egymásba rohant két személykocsi az M7-es sztráda főváros felé vezető oldalán, a 72-73-as kilométer....
2024.06.23
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére vasárnap éjfélig a HungaroMet. Hevesebb....
2024.06.22
Az első két fordulón látottakhoz hasonlóan a belgiumi Zolderben is mindkét szombati futamot....
2024.06.22
Nem kevés baja van, ott kellett hagyni. ..
2024.06.22
Lando Norris, a McLaren versenyzője nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzését,....