Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hogyan vezessünk friss jogosítvánnyal?

2022.05.22.

Akinek friss a jogosítványa, két évig kezdő vezetőnek számít. Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában  nekik mutatunk néhány jó tanácsot, hogy mire figyeljenek. 

A jogosítvány megszerzése mindenki számára mérföldkőnek számít. A legtöbben fiatalon kapják meg a a vezetői engedélyüket, bár az sem ritka, hogy valaki idősebb korában tanul meg vezetni, mert például autóval kell munkába járnia, vagy a gyerekeket szállítja kocsival. 

Magyarországon a vezetői engedély megszerzésének napjától számítva két évig kezdő vezetői engedélynek minősül a jogosítvány. Ez az, amit sokat „próbajogosítványnak” neveznek. A hivatalos indoklás szerint azért találták ki, hogy a kevés vezetési gyakorlattal rendelkezőket rábírják a biztonságos és felelősségteljes közlekedésre, a szabályok betartására. Emellett néhány korlátozás is vonatkozik a kezdőkre. 

Két évig tilos a pótkocsi

Például az első két évben nem lehet utast szállítani motoron és robogón (AM, A, A-korlátozott kategóriák), valamint B1 kategóriába eső négykerekű motorkerékpáron. Továbbá nem vontathat pótkocsit a kezdő vezető személygépkocsival (B kategória), tehergépjárművel (C kategória) és autóbusszal (D kategória). 

Fontos szabály, hogy ha a kezdő vezetőt közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt eltiltják a járművezetéstől, akkor újraindul a kétéves időszak. Amennyiben az újabb két év alatt ismét eltiltják a járművezetéstől, akkor bevonják a jogosítványát, és csak akkor kaphatja vissza, ha újra levizsgázik. 

Két évig kezdő vezetői engedélynek minősül a jogosítvány

A korlátozásokat illetően vannak tévhitek is, például az, hogy a kezdő sofőr nem szállíthat utast, vagy egyedül nem vezethet, és mindig ülnie kell mellette egy olyan embernek, akinek már van nem kezdő jogosítványa. Ilyen szabályok nem léteznek, viszont vannak olyan hasznos tanácsok, amelyeket érdemes megfogadniuk a kezdő jogosítvánnyal vezetőknek. 

Hasznos tanácsok kezdő sofőröknek

Bár a magyar szabályozás nem írja elő, az első utak alkalmával érdemes keresni egy vezetésben gyakorlott felnőtt családtagot vagy ismerőst, aki segít az elején. Ez nagyon jó lehetőség a gyakorlásra, az esetleges hiányosságok pótlására, javítására, valamint a megfelelő rutin megszerzésére. 

A segítő ne akarjon mindenbe beleszólni, inkább egy jóindulatú, rutinos sofőrre van szükség ilyenkor, aki egy például egy bonyolult útkereszteződés előtt tippeket, tanácsokat ad, és nem kioktató, bántó stílusban dirigál. 

Nagyon hasznos, ha a kezdő sofőr mellett egy tapasztalt autós ül, aki tanácsokat ad

Jó lehetőség a gyakorlásra a várható leggyakoribb útvonalon végig menni, ismerkedni a jobbkéz-szabállyal, felvenni a forgalom ritmusát. Amennyiben egy gyerek a kötelezően előírt 17. életév betöltését követően azonnal megszerzi a jogosítványát, érdemes legalább egy fél évig kizárólag szülői kísérettel vezetni engedni. Az esetleges hiányosságok így közösen pótolhatóak, javíthatóak, a megfelelő rutin megszerzése is garantált, és a kezdeti száguldozás is mérsékelhető. 

Nagyon fontos, hogy megismerjük az autót, hiszen senki sem azzal a járművel tanult vezetni, amellyel utána rendszeresen közlekedni fog. Szánjuk időt a kapcsolók, gombok, kezelőszervek feltérképezésére, nézzük meg, mi hogyan működik, hogy ne vezetés közben kelljen kitalálni. Ismerjük meg a kocsi viselkedését, hol fog a kuplung, milyen a váltó, hogyan gyorsul egy előzésnél, hogyan reagál a satufékre, milyen parkolni vele. 

Tanórák a jogsi megszerzése után

Az autóvezetői tanfolyam és a vizsga csak arra elég, hogy az alapokat elsajátítsa az ember, aki bizonytalan, az vegyen néhány tanórát a jogsi megszerzése után is. Gyakorolhatunk a városban is a számunkra nehezebb útvonalokon, kereszteződésekben, vagy autópályán – ki hol érez hiányosságokat. És elmehetünk egy tanpályára is, ahol biztonságos, ellenőrzött körülmények között, profi oktatótól sajátíthatjuk el, hogyan kell vezetni jégen, vizes úton vagy váratlan helyzetben. Így olyan vezetési tudásra tehetünk szert, amely szó szerint életmentő lehet egy éles szituációban. 

Fontos tudatosítani a kezdő sofőrben, hogy a volán mögé ülve többé nem csak önmagáért, hanem a közlekedésben résztvevő embertársaiért is felelősséggel tartozik. Egy esetleges baleset a saját vagy mások életébe, testi épségébe is kerülhet, aminek komoly büntetőjogi-, és anyagi következményei lehetnek.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.05
Összeütközött négy személygépkocsi Budapest XXII. kerületében, a 6-os főút belterületi szakaszán, a....
2022.07.05
Az átalakulásra való jobb felkészülés érdekében a járműipari beszállító Eberspächer átszervezi....
2022.07.05
A Schaeffler család növelte részesedését a Vitesco autóipari beszállítóban – írja az automobilwoche....
2022.07.05
Várhatóan 14 óráig szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Cegléd vonalon, mert Üllő és Vecsés között....
2022.07.05
Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan....
2022.07.05
Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban érettségiző diákok és a szakképzési tagozat....
2022.07.05
Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol....
2022.07.05
A 450 millió dolláros közös tőkebefektetéssel Észak-Amerika legnagyobb nyilvános e-töltő....
2022.07.05
A Bosch és a Volkswagen a tervek szerint együttműködhet az autonóm vezetés témakörében. A....
2022.07.05
Ahogy 2007 óta minden évben, úgy idén is összegyűlnek az Alfa Romeo tulajdonosok és az olasz autók....