Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Mennyit tudsz a jogosítványokról? | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Mennyit tudsz a jogosítványokról?

2020.05.17.

Jövő héttől Pest megyében is újraindulhatnak a közlekedési vizsgák, ismét lehet jogosítványt szerezni. De tudod-e, mióta kötelező a vezetői engedély, és mi szerepel a kártyán?

A világon az első jogosítványt Karl Benz, a benzimotorral meghajtott automobil feltalálója kapta meg a badeni nagyhercegtől még 1888-ban. Erre akkoriban még nem közlekedésbiztonsági okokból volt szükség, hanem mert az embereket zavarta az új jármű zaja, és egyre fenyegetőbben léptek fel a tulajdonos Benz ellen. 

119 éve vezették be itthon a jogosítványt

Magyarországon 1895-ben jelentek meg az első automobilok, amelyek vezetéséhez akkor még nem kellett jogosítvány. Igaz, sokan nem is ültek a volán mögé, mert az autózás a felső tízezer egy szűk körének szórakozása volt, és nagy feltűnést keltett egy-egy felbukkanó automobil – valószínűleg ezért alakult ki az úrvezető elnevezés. Aztán a budapesti lovaskocsit hajtókat és az állataikat egyre jobban kezdték zavarni a zajos szerkezetek, ezért – engedve a tiltakozásnak – a hatóságok 1901-től gépjárművezetői vizsga letételéhez kötötték az autóvezetést. Innentől mondhatjuk, hogy létezik a kötelező jogosítvány Magyarországon. Pár évvel később, 1912-ben már elindult az államilag szervezett gépjárművezető-képzés, ami a mostani autósiskolák elődjének tekinthető. Ezzel megelőztük az Egyesült Államokat is, hiszen ott csak egy évvel később tették kötelező a tanfolyamokat az autóvezetésre készülők számára.

A jogosítvány kategóriái

A vezetői engedéllyel különféle kategóriákba sorolt járműveket lehet vezetni, más jogosítvány kell például egy személyautó vagy egy busz vezetéséhez. Most csak a legnépszerűbb kategóriákat mutatjuk be egyszerű formában:

  • AM: segédmotoros kerékpár 50 köbcentiméterig (korhatár: 14 év)
  • A1: motorkerékpár 125 köbcentiméteréig és 11 kW teljesítményig (16 év)
  • A2: motorkerékpár 35 kW teljesítményig (18 év)
  • A: motorkerékpár bármilyen hengerűrtartalommal (24 év)
  • B: személygépkocsi, pontosabban a 3500 kilogrammot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű teher-, és személygépkocsi, amelyben a vezető ülésén kívül maximum 8 állandó ülőhely van (17 év)
  • C: tehergépkocsi, azaz a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tömegű gépkocsi az autóbusz és a trolibusz kivételével (18 év)
  • D: autóbusz (21 év)

A kategóriák között vannak átfedések, például B kategóriás, azaz személyautóra érvényes jogosítvánnyal vezethetünk egyebek mellett segédmotoros kerékpárt, állati erővel vontatott járművet, lassú járművet és mezőgazdasági vontatót is. 

Meddig érvényes a jogosítvány?

A kártya formátumú vezetői engedélyeket 2001-ben vezették be, és nem is olyan egyértelmű leolvasni az adatokat a kis plasztiklapról. 

A jogosítvány előlapján csak az okmány érvényessége szerepel

A személyes adatok után található a 4(a). pontban a kártya kiállítási dátuma, majd a 4 (b). pontban, hogy meddig érvényes. Nagyon fontos, hogy ez az utóbbi dátum nem a vezetői engedély érvényességi idejét, hanem a kártya érvényességét mutatja. És gyakran ez a kettő nem egyik egybe. A 4(b.) pontban szereplő dátum azt jelzi, hogy meddig használhatjuk a jogosítványt személyi azonosításra alkalmas okmányként. Ez általában a kiállítástól számított 10 év, 65 év fölöttieknél pedig nincs határidő (de technikai okok miatt ilyenkor is lesz egy dátum).

A vezető engedély érvényessége a hátlapon szerepel

Azt, hogy meddig érvényes a vezetői engedélyünk, a jogosítvány hátoldalán találjuk. A 11. számú oszlopban járműkategóriánként láthatjuk a lejárati dátumokat, amelyek tulajdonképpen az orvosi alkalmasság érvényességét mutatják. Ezen időpont lejártát követően az adott kategóriára vonatkozó vezetési jogosultság megszűnik, és ugyan az okmány továbbra is érvényes lehet, de az csak személyazonosság igazolására használható.

A B kategória esetében az egészségügyi alkalmasság 50 éves korig 10 évre szól, 60 éves kortól 5 évre, 70 éves kor után 3 évre, 70 év fölött pedig 2 évre adják ki.

Pár éve azonban történt egy fontos változás, ami az érvényességi időt érintette. Míg korábban az orvosi igazolás kiállításától számolták a jogosítvány érvényességét, ma már az illető születésnapján jár le a vezetői engedély. Így könnyen előfordulhat, hogy ha valaki pár héttel a születésnapja előtt megújítja a jogosítványát, akkor kerek 10 év helyett alig több mint 9 évre évre kapja meg az engedélyt. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.17
Megszünteti nyersanyag-függésünket és ellátási nehézségeinket az átállás elektromos autózásra?....
2022.08.17
Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni....
2022.08.17
Az Egyesült Királyságban speciális felhatalmazással bíró közúti baleseteket kivizsgáló hatóságot....
2022.08.17
Itt a nyár, amikor egyre többen kelünk útra autóval, legyen szó hétvégi kiruccanásról vagy hosszabb....
2022.08.17
A szuper SUV új modellje 20 kilométert és 156 kanyart tett meg 10:32.064 alatt – írja a Lamborghini....
2022.08.17
Az AvtoVAZ megkezdte a LADA Granta 2022 kereskedelmi verzióinak értékesítését. A szankciók miatt....
2022.08.17
Megnövekedett katonai járműforgalom várható az ország több területén a napokban - közölte a....
2022.08.17
A krambol a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán történ, a 154-es kilométernél - írja a....
2022.08.17
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték kedden egy öt halálos áldozatot követelő németországi....
2022.08.17
Európa legnagyobb autópiaca még mindig a mínuszban van, az eladások tizenegy százalékkal estek....