Bemutató

Vezettük a kínai BYD elektromos furgonját

2022.09.27.

A magyar családi tulajdonban levő Eurotrade Kft. megkezdi a kínai BYD elektromos haszonjárműveinek magyarországi forgalmazását. Két modellt mutattak be a cég M1 Truckban levő telephelyén az újságíróknak és a leendő vásárlóknak. Európai premierként, amely négy országot érint, köztük Magyarországot. Szűcs Attila tulajdonos ügyvezető a prezentáció mellett a cég helyzetére is kitért.

Kínában nem szokatlan, nálunk még igen, hogy a járművek furcsa nevet kapnak. Az egyik debütánst  ETP 3-ra, a másikat ETM 6-ra keresztelték. Előbbi kishaszonjármű, hasznos terhelhetősége 780 kilogramm. Utóbbi 7,5 tonnás teherautó, hasznos terhelhetősége jóval nagyobb, 3810 kilogramm.

Mindkettő záró emisszióval, halk működéssel. És BYD Blade akkumulátorral. Ez utóbbiról a prezentáción kiemelték, hogy BYD Blade akkumulátort használ a Maruti Suzuki és a Toyota is.

A BYD Blade cellák biztonságosabbak, olcsóbbak és nagyobb energiasűrűségűek, ami jelentős különbséget jelenthet a Maruti és a Toyota elektromos, közepes méretű SUV-jaiban.

A „Blade” akkumulátorok lítium-vas-foszfát (LFP) kémiát használnak

A BYD szerint a Blade cellák biztonságosabbnak bizonyultak, mint a többi Li-ion akkumulátor.

A BYD Blade akkumulátorai az LFP technológián alapulnak. Nevüket onnan kapták, hogy minden cella prizmás (értsd: kocka alakú) és hihetetlenül hosszú, 96 cm hosszú, 9 cm magas és mindössze 1,35 cm vastag. A BYD azonban azt állítja, hogy a Blade akkumulátorai jobbak a hagyományos LFP celláknál.

BYD Blade akkumulátorok: biztonságosabbak, mint a hagyományos Li-ion technológia

A BYD kijelenti, hogy még más tesztek során sem, ahol az akkumulátoraikat „összetörték, meghajlították, kemencében 300 Celsius-fokra hevítették és 260 százalékkal túltöltötték”, nem fordult elő tűz vagy robbanás. A cég azonban szűkszavú azzal kapcsolatban, hogyan tudott ilyen figyelemre méltó eredményeket elérni.

A Toyota és a BYD együttműködése

2019-ben a Toyota megállapodást kötött a BYD-vel az akkumulátorok, valamint az elektromos járművek közös fejlesztéséről, amelyek Kínában kerülnek piacra, a 2020-as évek közepére. A már létrejött partnerségnek köszönhetően a japán autógyár valószínűleg tovább fogja használni a BYD Blade akkumulátor-technológiáját indiai járműveibe.

Gazdasági előnyök

A hagyományos üzemanyagú furgonokat összehasonlítva az elektromos hajtású kisteherautókkal: az elektromos járművek működési költségei jóval alacsonyabbak, ezáltal drasztikusan csökkennek a disztribúciós díjak.

Műszaki adatok

Kattintson a képre a műszaki adatokért.

Teszt

Mivel a két modell még nem rendelkezett rendszámmal, az Eurotrade Kft. zárt telephelyén ültünk a volán mögé. Az ülés kényelmes, az utastér kellemes, a műszerfal egyszerű és könnyen áttekinthető.

A start-stop gombot megnyomva kellemes zümmögésbe kezd a motor. A fékről lelépve fürgén indul a kisebbik haszonjármű. Igaz, a raktér üres.

A kormányzás könnyű, a kanyarokat fürgén veszi, az úttartás kifogástalan. Több kört is leírunk a telephelyen. Kellemes lágy zümmögés az utastérben, mivel meleg nyári nap van szeptember ellenére, a légkondi kifogástalanul hűti az utasteret.

Még néhány újabb kör, s az ember elégedetten száll ki az autóból. Minden tekintetben megfelelő, beleértve a külső és belső dizájnt, ha nem tudnám hogy kínai a jármű, elhinném, hogy valamelyik nyugati autógyár terméke. De nem, ez Made in China. Ott gyártják, hajón érkezett Rotterdamba, onnan pedig az M1 Truck-ba.

Szűcs Attila tulajdonos-ügyvezető a BYD volánja mögött.

Rendkívüli időket élünk, amíg a háború nem ér véget, bármi előfordulhat – értékelte vállalkozása helyzetét Szűcs Attila. – Az apokalipszis lovasai itt vágtatnak, miközben az építőipar leállt, eszköz értékesítésünk beleállt a földbe. Kanyarban előzünk, vannak kitörési pontjaink, ilyen az Iveco értékesítés bővítése és a nyitás az elektromobilitás felé – fogalmazott.

Az év első nyolc hónapjában 400 járművet értékesítettünk, az érbevételünk csökkent, az eredményességre nem panaszkodunk - fogalmazott a sajtótájékoztatón.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....