Aygo

Vezettük a legkisebb és legolcsóbb Toyotát

2022.10.02.

A legkisebb európai Toyota hízókúrája pofás, trendi, izgalmas kisautót eredményezett. Technikát azonban nem tesznek alá, az Aygo X kinézetén kívül mindenben hagyományos, konzervatív. Aranyos, de hátul szűk és az ára sem a régi.

Meglepő és mulatságos

18 hüvelykes felnik 175/60-as méretű gumikkal (alapáron is 17 hüvelykesek, míg az új Skoda Fabia még 14-es kereket is kínál), kéttónusú fényezés, gazdag felszereltség, laza szabadidő-autós jegyek és 73 lóerős motor: így készül a világvégére - azaz a kaotikus városi közlekedésre és az elszálló benzinárakra - a Toyota. A négyszemélyes (hátul nagyon szűk, szinte lehetetlen a be- és a kiszállás 85 kilogramm és 175 centiméter fölött) Toyota Aygo X városálló kisautó erős karakterrel. Nagy sikert jósolok neki még úgy is, hogy az arca mellett az ára is kikerekedett.

aygo1

A fejlett, teljesen LED fényszóró-technológia újdonságként mutatkozik be a Toyota legújabb A-szegmenshez tartozó modelljében. Kár, hogy az alapváltozatban feláras.

Kicsinyített Yaris Cross

Az A-szegmensbe tartozó crossovert Európában tervezték (Franciaországban és Belgiumban) és itt is gyártják (Csehországban, Kolinban ahol korábban Citroen C1 és Peugeot 108 is készült). Meglepő tágasságát a GA-B platform adja, erre épül amúgy a 2021-es Év Autója díjas Yaris és a 2022-ben Magyar Év Autója elismeréssel jutalmazott Yaris Cross. Az újdonság érdekében módosították az alváz hátsó részét, amely így kisebb lett, miközben rövidebb első és hátsó túlnyúlást alkalmaztak.

aygo4

Amióta az Aygo 2005-ben bemutatkozott (a mostani immár a harmadik generáció), nem csupán a Toyota legelérhetőbb modelljévé vált Európában, hanem fiatalos és vidám karakterével feldobta a vásárlókat. Nem csoda, hogy milyen népszerű lett, a családomban is van, aki ilyent vett (igaz, azóta a garázsban várja matuzsálemi korát).

A tömpe orrú (nincs is hűtőmaszkja, így amikor előttem elhúzott egy katalán kukásautó, szinte éreztem a sofőr leheletét, olyan közel volt) Aygo X (vagy Cross) 3,7 méteres hosszával 235 milliméterrel nyúlik tovább, mint elődje, a tengelytáv 9 centiméterrel nőtt. Az első túlnyúlás 72 milliméterrel rövidebb, mint a Yarisnál, ellenben a maximális kerékméret 18 hüvelykre nőtt.  Fordulókörének sugara 4,7 méteres, ami szűk városi utcákban is magabiztosnak teszi. A teljes karosszéria szélessége 125 milliméterrel nőtt az Aygo modellhez képest, így tehát 2740 milliméter. Ennek eredményeképp az első ülések 2 centivel távolabb kerültek egymástól, 45 milliméterrel növelve a vállak számára rendelkezésre álló helyet. A csomagtér 125 milliméterrel nagyobb mélységének köszönhetően 231 literes lett, ami több mint 60 literes növekedést jelent az elődhöz képest. A hátsó ülések ledöntésével 829 literes poggyásztérrel gazdálkodhatunk. Pagoda tetőkialakításnak hála a kompakt külső méretek mellett elöl kényelmes, hátul azonban nagyon szűkös utasteret ad. A jármű magassága 1510 milliméter, ami 5 centiméteres növekedést jelent. A szabad hasmagasság 11 milliméterrel nőtt az elődhöz képest, 146 milliméter. A kilátás hátrafelé továbbra is korlátozott, a vaskos C oszlop is útban van, jó ha van a kocsiban tolatókamera. Hátulra nehézkes a beszállás, a nyílás is keskeny, az ajtó nem nyílik megfelelő szögben. A komfortot rontja, hogy leengedni sem lehet a hátsó ablakokat, csak billenteni.

29g3cardamon-2

Idegen belbecs

A vezetőfülke kialakítása a Yarisból lehet ismerős, külön klímakonzolt kapunk, az ergonómiára nem lehet panaszunk, bár az műszerfalat meghatározó elliptikus kialakítás nekem nem tetszett. A középső érintőképernyő 7, 8, illetve 9 hüvelykes is lehet. Az első ülések jól tartanak, a kormányoszlop magassága állítható, mélysége nem, ennek ellenére megtaláltam a számomra kényelmes vezetési pozíciót.

Az Aygo X karakterisztikájához illő hangprofil létrehozása érdekében a Toyota és a JBL közösen fejlesztett ki a modellhez egy hangrendszert. Ez négy hangszóróból áll, amelyekhez egy 300 wattos erősítő és egy 200 milliméteres mélynyomó társul a csomagtartóban.

24g3cardamon-2

Kihúzható vászontetejét úgy tervezték, hogy fokozza a vezetési élményt, ezt pedig többek között a 40 milliméterrel nagyobb nyílással és a 20 százalékkal megnövelt látószöggel érték el. Kiváló víz- és porvédő tulajdonságokkal rendelkezik és szélterelőt is alkalmaztak. Sajnos, csak sok pénzért élvezhetjük a kabriózást, a legmagasabb felszereltséggel együtt rendelhetjük: 450 ezer forintot kérnek érte.

Vezetékes és vezeték nélküli okostelefonos csatlakozási lehetőségeket kínál az Android Auto és az Apple CarPlay képében.

Városra tervezték

Futóműve elöl MacPherson rugóstagos, hátul csatolt lengőkaros, a kormánymű fogasléces (2,88-at fordul a kormánykerék a két végpont között). A kormányzás pontos ugyan, de ami az első tengely és az út viszonyában Barcelonában történik, az ott is marad. Semmit sem közvetít, steril, mint egy kiszuperált FSZB-ügynök. Tempós kanyarban erősen megdől, de mindvégig stabil marad, viselkedése kiszámítható. Városban viszont könnyedén lehet manőverezni, a legszűkebb utcákban is vígan elfér, fordulékony.

aygo2

Az Aygo X biztonsági szempontból hatalmasat lépett előre, alapfelszereltség a Toyota Safety Sense rendszer. Monokuláris kameraszenzort és milliméterhullámú radart alkalmaz, míg a járműérzékelővel ellátott ütközést megelőző rendszer immár magasabb sebességtartományokban is működik. Az Aygo X modellben mutatkozik be az új gyalogos- és kerékpáros-felismerés, a kanyarban ütközést megelőző rendszer, az intelligens adaptív tempomat, a sávkövető asszisztens és a vészhelyzeti kormánysegéd.

Motorja erőtlen

Az egytonnás Aygo X (Cross) hajtásáról egyliteres, 72 lóerős, háromhengeres 1KR-FE erőforrás gondoskodik, amely papíron 4,7 liter/100 kilométeres fogyasztást (CVT-vel 4,9 liter) és kilométerenként 107 gramm szén-dioxid-kibocsátást ígér. Legnagyobb forgatónyomatéka halvány 93 Nm, az ötfokozatú kézi sebességváltóval (a városban zavaróan vinnyogó fokozatmentes váltó felára 600 ezer forint) a csúcssebessége 158 kilométer/óra (CVT-vel 150 km/h), álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 15,6 másodperc alatt gyorsít fel (CVT-vel 15,5 mp). Automatikus váltóval csak erős idegzetűek válasszák, nagy gázra hangos, cserében nem megy. Kézi váltóval sokkal harmonikusabb a vezetése, a hosszú áttételű fokozatoknak köszönhetően városban sem kell sokat váltogatni.

aygo8

Se lágy, se full, se plug-in hibrid hajtás nem választható a csöppséghez, a kocsitestet rázó kis motor hajszolva fűnyírószerű hangot hallat, a dinamikus autózáshoz szinte mindig tövig nyomjuk a gázpedált. Városban még elfogadható, sőt egészen jól haladunk vele, de autópályára csak akkor merészkedjünk, ha semmilyen más megoldás (repülő, vonat, busz) nem jöhet szóba.

33g3cardamon-2

A legolcsóbb Toyota

4,78 millió forint a Toyota Aygo X akciós indulóára (ezért 17 hüvelykes acélfelniket, halogén fényszórókat, LED nappali fényt, manuális légkondit, 7 hüvelykes színes érintőképernyőt, telefontükrözést, két hangszórót, elektromosan állítható, fűthető külső tükröket, első elektromos ablakemelőket, és biztonsági csomagot kapunk), a CVT  váltó felára 600 ezer forint (a legolcsóbb CVT-s modell alapára 5,58 millió forint, Comfort felszereltséggel), de a csúcsmodellért akár 8 millió forintot is fizethetünk. A fejlett biztonsági csomag alapáras, ugyanazt adja, mint a nagyobb és drágább Yaris Cross. A Toyota hazai importőrje ezer autó éves eladására számít, nem vállalták túl magukat, hiszen látatlanban megvettek már kétszáz Aygo Crosst, azaz X-et.

Kép és szöveg: Biró Csongor/Toyota

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....
2024.05.21
Ahogy azt megszoktuk: a márka marketingasszonya lazán, szórakoztatóan indította a Hyundai....
2024.05.21
Május 24-26. között idei első aszfaltos versenyén, a II. Hell Diósgyőr Rallye-n áll rajthoz Turán....
2024.05.21
Még kézzel építették az első Nissan Silviákat, és azok is leginkább Japánon belül maradtak. ..