Audi Hungaria Zrt.

A világ legnagyobb motorgyára immár Európa-rekorder is

2020.10.21.

Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja épült meg Győrben. Az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyára cím mellé immár egy európai rekordot is magáénak tudhat. Az avatón közvetve a koronavírus is szerepet játszott, a média interneten követhette az eseményeket.

22 futballpályányi napkollektor. Fotók: Audi Hungaria, E-ON

Az újságírókon kívül Peter Kössler, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja és dr. Karsten Wildberger, az E.ON SE operatív igazgatója ugyancsak az interneten követte a rendezvényt. Előbbi Ingolstadtból, utóbbi Essenből jelentkezett be a rendezvényre. Bár nem hangzott el, köztudott, hogy a német kormány Győr-Moson-Sopron megyét járványügyileg pirosba sorolta, vagyis az innen visszatérőkre kötelező karantén vár Németországban. Nyilván ezt akarta elkerülni Peter Kössler és Karsten Wildberger.

Az Audi Hungaria jóvoltából az online közvetítés mindenre kiterjedt. Szép és hangulatos film mutatta be, hogyan is képzeljük el az Európa-rekordot?

36 ezer napelem az épületek tejején

Az Audi Hungaria és az E.ON Hungária Csoport közös projektjének keretében az Audi Hungaria két logisztikai központjának összesen 160 000 négyzetméteres tetőfelületén alakították ki Európa legnagyobb, tetőre épített napelemparkját. Ez utóbbiból 36 ezret építettek be, s a terület 22 futballpályányi helyet foglal el.

Az erőmű évente több mint 9,5 GWh energiát termel. Ez az energiamennyiség 3 800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy 4 900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe – hangzott el a rendezvényen.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke és Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója személyesen vett részt az avatáson.

Peter Kössler Ingolstadtból jelentkezett. Képernyőfotó

Alfons Dintner bevezetőjében felidézte, hogy a magyar nyelvben a napnak kettős jelentése van. Jelzi a naptári napot és azt az égitestet is, amelyet az Audi segítségül hív, hogy nagy lépést tegyen a karbonsemlegesség felé.

 Büszkén jelenthetem be, hogy az Audi Hungaria az idei évtől elérte „Mission:Zero” célkitűzését, és az AUDI AG gyártótelephelyei közül másodikként karbonsemlegesen működik, amelyhez a most átadott napelempark is nagymértékben hozzájárult. A jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy környezetbarát megoldásainkkal megóvjuk a környezetet a jövő generáció számára“, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

„Az E.ON Hungária és az Audi Hungaria 25 éves együttműködésének újabb fontos fejezete ez a beruházás. Büszkék lehetünk, hogy közösen létrehoztuk Európa legnagyobb, tetőn felépített napelemparkját. Hiszünk benne, hogy ennek nem csupán gazdasági értéke van, hanem jelentős üzenetet is hordoz, miszerint az Audi Hungaria és az E.ON Hungária Csoport, azaz a magyar gazdaság két meghatározó szereplője, kész tenni a fenntartható Magyarországért. Ez hosszú távú célunk is, ezért kötelezte el magát mindkét vállalat egy tisztább, zöldebb, karbonsemleges működés megteremtése mellett. Bízunk benne, hogy a mostani együttműködésünk mások számára is inspirációt jelent, hogy közösen, partnerségben többre vagyunk képesek. Olyan beruházást valósítottunk meg, amelyre nem csak mi, hanem az egész ország büszke lehet”, mondta Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

A beruházás 4 milliárd forintba került. Az E.ON Hungária Csoport mintegy 55 ezer munkaórát fektetett a naperőmű megépítésébe, és a következő 25 évben is felelős lesz az üzemeltetéséért. Az energiacég Magyarország klíma- és energiastratégiájával összhangban elkötelezett a fenntartható és gazdaságos napenergia felhasználásának széles körű elterjesztése mellett.  A teljes nemzetközi E.ON vállalatcsoport célja, hogy 2030-ra a jelenlegi felére csökkentse a karbonkibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemlegesen működjön.

Az Audi Hungaria számára alapvető a fenntartható működés megvalósítása. Ennek szellemében jelentős eredményeket ért el az energiafelhasználás, a szén-dioxid-kibocsátás, a vízfelhasználás és a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérséklése terén. A vállalat energiaellátásának 75 százalékát már most megújuló, geotermikus energiából fedezi, valamint a vállalatnál keletkezett hulladék több mint 99 százalékát hasznosítják.

Ingolstadtból üdvözölte a beruházást Peter Kössler, aki felidézte, hogy Magyarország és Győr a 2. hazája, ahol mindig melegséggel fogadják. Beszélt arról is, hogy az Audi Hungaria mindig motorja a haladásnak, amely a geotermikus energia mellett immár a Nap hőjét is hasznosítja.

Az átadás újabb mérföldkő a győri Audi történetében – hangsúlyozta Peter Kössler.

Ugyancsak az internet segítségével üdvözölte a beruházást Karsten Wildberger. Az E.ON SE operatív igazgatója azt emelte ki, hogy a Nap energiája nem csak a karbonsemleges gyártást és energiaelőállítást segítheti, hanem hozzájárulhat a karbonsemleges mobilitás megvalósulásához.

Szijjártó Péter

A magyar kormány nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter méltatta a beruházást, s úgy fogalmazott, a két német óriás, az Audi és az E.ON elkötelezett Magyarország fejlődése mellett. Ez a beruházás is bizonyítja hazánk melletti lojalitásukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
Modellfrissítést kapott a cseh gyártó legnépszerűbb modellje, a külső mellett a belső sem maradt....
2024.02.23
Az MG Motor Hungary alig ünnepelte meg első születésnapját Magyarországon, máris újabb mérföldkőhöz....
2024.02.23
A heves havazás fennakadásokat és forgalmi dugókat okoz Tirol útjain – írja az osztrák....
2024.02.23
Már hivatalos képeken látható a BYD prémium almárkájának karcsú szedánja, ami döbbenetesen erős....
2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....