Mazda

Wankellel álmodik a Mazda

2023.01.27.

Jelenleg a villanyos átállásra koncentrál a Mazda, de amint teljesítették célkitűzéseiket, szeretnének megalkotni egy Wankel-motoros sportautót. Jól hangzik, igaz?

Amióta autókat gyárt a Mazda, azóta járnak külön utakon másoktól. Így tettek akkor is, amikor az NSU-tól megvásárolták a Wankel-motor technológiát, és elkezdtek korszakalkotó sportautókat alkotni, amiknek ugyan vegyes a megítélése autós körökben, de aki ért hozzá, és valóban használja, az mind imádja. Nem véletlen, hogy mostanra a Mazda márka egyértelműen összenőtt a Wankel-motorokkal. Olyan ez nekik, mint a Fordnak a Mustang, vagy a Fiatnak az 500-as: már csak presztízs okokból sem szeretnék elengedni azt a technológiát, ami a márka alapjait fektette le.

Elképesztő belegondolni, de az RX-8-as óta nem volt Wankel-motoros autója a japán gyártónak, egészen a mostani MX-30 villanyautóig, amiben REX-ként, azaz benzines hatótáv-növelőként dolgozik majd a technológia. Noha becsülendő, hogy visszatért a Wankel egy Mazda modellben, de ez azért korántsem az, amire oly régóta várnak a márka rajongói. Némi kapaszkodót adhat azonban Yoshiaki Noguchi, a Mazda hajtáslánc fejlesztési divíziójának managere, hiszen elismerte, hogy a Mazda még mindig Wankel-motoros sportautóról álmodik. „A Wankel-motor a szimbólumunk.” – nyilatkozta az Autocarnak. „A Mazda mérnökei még mindig arról álmodnak, hogy Wankel-motoros sportautót fejleszthessenk.”

Ugyanakkor a jelenlegi szituációban belátja, hogy nem ez az elsődleges prioritás. „Amikor jobb helyzetben lesz a cég, és teljesítette az elektromos átállással szemben támasztott céljait, akkor majd elgondolkodhatunk egy ilyen sportmodell bemutatásán.” Noguchi úr azt is hozzátette, hogy az MX-30 R-EV miatt rengeteget fejlesztettek a Wankel-motoron. Hatékonyabb és könnyebb lett, illetve sikerült javítaniuk a megbízhatóságán is. Már közvetlen befecskendezést alkalmaznak, alumínium oldalfalakat és magas kompressziót. Egyelőre tehát még az elektromos modellekre koncentrál a Mazda, de korántsem zárják ki egy Wankel-motoros sportautó bemutatását a közel jövőben.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.24
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.23
A HangZóna mai vendége Grád Ottó a Magyar Ásványolaj szövetség főtitkára. ..
2024.05.23
Idén először a CATL Debrecen szponzorként csatlakozik a május 24-26 között, a debreceni Nagyerdőben....
2024.05.23
Hát Argentínában! És miért pont ott?  De ne szaladjunk ennyire előre… ..
2024.05.23
A rendőrök 2133 alkalommal állapítottak meg jogsértést a múlt heti országos akcióban, amelynek....
2024.05.23
A Ford Magyarország managementje autós újságírókat látott vendégül május közepén Alcsútdobozon, a....
2024.05.23
Az egyetlen gyári fotón szemből látható az Elroq, amelynek világpremierjére idén ősszel kerül sor. ..
2024.05.23
A kínai autógyártó és a győri műszaki egyetem kapcsolata új szintre lépett. ..
2024.05.23
E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és....
2024.05.23
Mákvirág szezon van, lilában pompázik sok helyen a táj. Ez a gyönyörű látvány sokakat megrészegít....