BYD

Zalaegerszegen folytatódik a csuklós elektromos autóbusz tesztelése

2021.10.27.

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Mintaprojektben új, elektromos meghajtású csuklós busz tesztelésére nyílik lehetőség négy városban. Mindenhol két héten keresztül közlekedik a BYD gyártmányú K11U típusú jármű. Jelenleg Zalaegerszegen zajlik a program, majd Székesfehérváron és Szolnokon folytatódik az eredetileg Sopronban indult kezdeményezés.

Zalaegerszegen a héten kezdődött el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásában működő Zöld Busz Mintaprojekt 14 napos tesztidőszaka. – A Mintaprojektben részt vevő városok önkormányzatai 4,5 millió forintos támogatásban részesültek, amelynek köszönhetően a négy helyszínen csaknem 300 ezer lakosnak lesz lehetősége a csuklós elektromos busz ingyenes kipróbálására – hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Steiner Attila hozzáfűzte: novemberben Székesfehérvár, majd Szolnok ad otthont a csuklós elektromos autóbusz tesztelésének. A tesztüzemben résztvevő járművet a BYD Europe B.V. és a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. konzorciuma biztosítja, új fejezetet nyitva a Magyar Kormány által indított Zöld Busz Programot megalapozó Mintaprojekt megvalósításában. Zalaegerszegen BYD gyártmányú K11U típusú csuklós autóbusz közlekedik a kéthetes tesztidőszakban. A buszon ingyenesen utazhatnak az érdeklődők – emelte ki az ITM államtitkára.

"A Mintaprojektben részt vevő csuklós autóbuszok tesztelésével szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat lehet szerezni, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő buszbeszerzési pályázaton már csuklós elektromos autóbuszokra is lehessen támogatást igényelni" – hangsúlyozta Steiner Attila. "Hosszabb távon azzal számolhatunk, hogy a következő évtizedben minden második autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon. Ez hozzájárul a kormány azon célkitűzéséhez, hogy hazánk 2050-re teljesen klímasemleges országgá váljon" – emelte ki Vigh László helyi országgyűlési képviselő.

"A város célul tűzte ki, hogy 2030-ra energiahatékony, élhetőbb, fenntartható zöld megyeszékhellyé váljon. Számos intézkedési tervvel készülünk, így például napelem parkok, kerékpárutak épülnek, elektromos töltőket telepítünk, intézményeink energetikai felújítására, illetve zöldfelületeink növelésére is odafigyelünk. A céljainkat segíti a Zöld Busz Program is, melynek részeként most egy elektromos csuklós busz tesztelésére van lehetőségünk, 2022-től pedig 11 teljesen új, elektromos busz áll a helyi közösségi közlekedés szolgálatába" – hangoztatta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A zöld mobilitás stratégiai jelentőségű terület a HUMDA működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság növelése a küldetésünk része. A Zöld Busz Program keretében megvalósuló, ehhez hasonló városi demonstrációs projektek lehetőséget adnak arra, hogy a lakosság testközelből találkozhasson a Kormány zöld szemléletével, valamint a gyűjtött üzemeltetési tapasztalatok és lakossági visszajelzéseknek köszönhetően számos jövőbeni döntést alapozhatunk meg – hívta fel a figyelmet Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.29
A 2009-es Forma-1-es világbajnok brit jó kapcsolatot ápol honfitársával. ..
2022.01.29
A nyíregyházi rendőrök egy videót is közzétettek az akcióról. ..
2022.01.29
Be akart sorolni a teherautójával oda, ahol nem volt elég hely. ..
2022.01.29
Minden eddiginél több, 16 futamot rendeznek az elektromos együléses versenyautókat felvonultató....
2022.01.29
..
2022.01.29
Meglátogatta a kórházban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyik vezetője azt a nőt, akit a....
2022.01.29
A Toyota a japán űrügynökséggel együttműködve egy olyan járművön dolgozik, amely a Hold felszínének....
2022.01.29
A német iparvállalatok teljes rendelési könyvekkel vágnak neki 2022-nek – igaz, nagy....
2022.01.28
Az autóipar mélyreható, gyors átalakulásának illusztrációja a Tevva áruterítő tehergépkocsi, hiszen....
2022.01.28
Miközben 2021-ben történelmi mélypontra estek vissza az európai újautó-eladások, a Toyota növelni....