zalaegerszegi tesztpálya

A zalaegerszegi tesztpálya kivitelezése 55-60 százalékos

2020.02.19.

Nagyjából 55-60 százalékos készültségű a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kivitelezése, év végéig a pályaelemek döntő többsége aszfaltburkolatot kaphat - közölte a szerdán tartott sajtóbejáráson a tesztpálya miniszteri biztosa – írta az MTI.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) a 265 hektáros területen mintegy 45 milliárd forintos állami beruházással épülő ZalaZONE Járműipari Tesztpályán újságíróknak arról beszélt, hogy az enyhe télnek köszönhetően az elmúlt hónapokban is zajlottak a kivitelezési munkák. A tesztpálya Európában is egyedülálló módon alkalmas lesz az önvezető és az elektromos, de a hagyományos járművek vizsgálatára is, illetve az épülő M76-os okosút révén még kiterjedtebb tesztkörnyezetet is biztosít.

Tavaly, az első ütemben már átadták és azóta is használják a tesztpálya dinamikus felületét, a smart city vagy okosváros első 5 hektáros területét, valamint a kezelhetőségi pályát. Várhatóan év végéig a még készülő pályaelemek döntő többsége aszfaltburkolatot kap, illetve elindulhat majd az utolsó ütem, a 8 kilométeres ovális pálya kialakítása is.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy a smart city 5 hektárja mellett elkészült a további 13 hektáros területének alapozása, illetve a városi környezetet imitáló utak kavicságya. Az év végéig elkészül az aszfaltozás, illetve a városi környezetet mutató épületvázak. Ugyancsak elkészült a kavicságyazása a 1,5 kilométer hosszú, kétszer kétsávos autópálya-szakasznak, valamint az ehhez csatlakozó 5 kilométeres autóút.

Épül a 8 különböző felületet biztosító fékpálya is, amelyen a vizes, jeges és egyéb burkolatokon tehetik próbára a járművek fékberendezéseit és gumijait. Jelenleg 8 centiméteres, speciális kivitelű, nagy teherbírású kerámiakockákból egy fűtött sátor alatt burkolják a 200 méteres, jeges útviszonyok előidézésére alkalmas felületet - ismertette Vigh László. A miniszteri biztos jelezte: a zalaegerszegi járműipari tesztpálya tulajdonképpen "soha nem lesz kész", hiszen a mostani tervek alapján készülő elemek befejezése után a további felmerülő igényeknek megfelelően bővítik és kiegészítik majd.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.03.28
Az eredményekről Thomas Sedran, a márka igazgatóságának elnöke a járvány miatt levélben számolt be....
2020.03.28
A kétszeres világbajnok Emerson unokája és a svájci Louis Deletraz lesz a Forma-1-es Haas istálló....
2020.03.28
A Volkswagen bemutatta a már majdnem sorozatgyártásra érett ID.4 elektromos szabadidő-autó....
2020.03.28
Elsősorban a legfontosabb exportpiacokon bekövetkezett keresletcsökkenés hatására csökkent a....
2020.03.28
A gyorshajtás Tatabányán történt pénteken. ..
2020.03.28
A sportágat évtizedeken keresztül irányító Bernie Ecclestone már lefújta volna a Forma-1-es....
2020.03.28
A kijárási korlátozás miatt nem lett volna értelme üzemeltetni a felvonót. ..
2020.03.28
A motoros a járművével egy pályafenntartó autónak ütközött a Bács-Kiskun megyei Helvécia térségében....
2020.03.27
Már most elvégzi a Budapest Airport a Liszt Ferenc-repülőtér futópályáig, gurulóútjain és forgalmi....
2020.03.27
A jövő műhelyszolgáltatásait villantja fel az új Continental Centrum. A Continental és Nissan....