közlekedésbiztonság

„KRESZ-FESZT” prevenciós program óvodásoknak és iskolásoknak

2013.09.26.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány „KRESZ-FESZT” elnevezésű prevenciós programot szervezett csütörtökön a ORFK Humánigazgatási Szolgálat Rendészeti Szervek Kiképző Központjában.

A Rendőrség és az ORFK-OBB hosszú évek óta szeptember hónapban folytatja tradicionális tanévkezdeti kampányát. Kampányzáró eseményként az ORFK-OBB a KTI-vel és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvánnyal együttműködve első alkalommal rendezte meg az óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló KRESZ-FESZT elnevezésű prevenciós programot.

A rendezvény a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság közreműködésével és támogatásával valósult meg.

Az Élet Úton program a biztonságos közlekedésre felkészítést, az élethosszig tartó tanulást tűzi ki célul, az életkori sajátosságoknak megfelelő nevelést és oktatást kisgyermekkortól idős felnőttkorig. A kisgyermek korban elkezdett és később egymásra épülő közlekedésre felkészítés jótékony, hosszú távú társadalomformáló hatásokkal bír. Amennyiben hatékony az oktatás, akkor beleivódik a gyermekek viselkedésébe, amit felnőttkorukra is magukban hordoznak, sőt, továbbadják környezetüknek és saját gyerekeiknek is.

Ezen folyamat elősegítéseként hagyományteremtő céllal került megrendezésre a KRESZ-FESZT elnevezésű országos közlekedésbiztonsági prevenciós program az óvodás és általános iskolás gyermekek részére. A Rendőrség és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) hosszú évek óta szeptember hónapban folytatja tradicionális tanévkezdeti kampányát. Kampányzáró eseményként az ORFK-OBB, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI), az Országos Polgárőr Szövetség és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány együttműködésében első alkalommal rendezte meg az óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló KRESZ-FESZT elnevezésű prevenciós programot. A rendezvény országos, minden megyében, illetve egy budapesti központi helyszínen (ORFK Humánigazgatási Szolgálat Rendészeti Szervek Kiképző Központja 1097 Budapest, Vágóhíd utca 11-13.) várták a meghívott gyermekeket a szakemberek, akik játékos keretek között hívták fel a résztvevők figyelmét a közlekedés veszélyeire.

A gyermekek közlekedésre felkészítését nagyban segíti, ha gyakorlatias feladatokon keresztül, a valósághoz közel álló körülmények között kapják az információkat. KRESZ-parkok segítségével tudatosíthatjuk a gyermekekben a biztonság iránti igényt, növelhetjük szabályismereteiket, szabálykövetési hajlandóságukat, és segítségükkel, közvetítésükkel felhívhatjuk a szülők, családtagok figyelmét is a biztonságos közlekedés fontosságára. Hangsúlyozni kell a szülőknek, családtagoknak, pedagógusoknak, hogy a gyermekek biztonságára nemcsak iskolakezdési időszakban, hanem folyamatosan figyelni kell, és tenni kell annak növelése érdekében.

Az ősz beköszöntöttével egyre fontosabb a láthatóság kérdése is, a rendezvénnyel erre is megpróbáljuk felhívni a figyelmet. A közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok és a kerékpárosok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a közlekedők ezen rétegei is megértsék, hogy nekik is tenniük kell a balesetek elkerülése érdekében. Bár mostanra közhellyé vált, továbbra is igaz és nehéz jobban megfogalmazni a legfontosabb tennivalót: Látni és látszani! Ez az egyszerű „szabály” valóban életet menthet:

 LÁTHATÓSÁG = BIZTONSÁG

A közúti közlekedés területén a gyermek-tragédiák megelőzése elsősorban a passzív biztonsági eszközök (gyermekbiztonsági rendszer, biztonsági öv) használatának fokozásával, valamint hatékony közúti közlekedésre neveléssel valósítható meg. Fontos ezért is tudni és hangsúlyozni, hogy a gyermekbiztonsági rendszerek használatával hetedére csökken a gépjárműben utazó gyermekek sérülési, illetve halálozási kockázata. Ezzel együtt – bár sokat kell még tenni a gépkocsiban utazó gyermekek biztonságáért – az adatok, trendek biztatóak: a gépkocsiban meghalt és megsérült gyermekek számának alakulása az utóbbi években jelentősen csökkent. A baleseti idősorok vizsgálata alapján a következő elsődleges baleseti okokat jelölhetjük meg a gyermekek baleseteinél, mint jellemző okok.

 


 

A három legfontosabb/jellemző baleseti ok korcsoportonként

 

Legfőbb ok

Második legfőbb ok

Harmadik legfőbb ok

6-10 év

Hirtelen lelépés az úttestre

Álló jármű takarásából kilépés

Tilos jelzésen történő áthaladás

11-14 év

Jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása

A forgalomba történő bekapcsolódás

szabálytalan balra kanyarodás

A 0-6 éves korosztályban nehezen, vagy nem találni olyan okot, amelyről egyértelműen azt lehetne állítani, hogy az a fő baleseti ok a kerékpáros baleseteknél.

A fentiekre figyelemmel nagyon fontos, hogy időben és megfelelően felkészítésük a gyermekeket, és a gyakorlatok során e körülményekre fokozott hangsúlyt fektessünk.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.12
A Déli pályaudvaron lecserélik a pénztárcsarnok vágányok felőli oldalán lévő megrepedezett....
2020.07.12
Egy elromlott sebességmérő kamera miatt végtelen kálváriát kellett járnia egy Ford Focus....
2020.07.12
A tűzoltók az egyik járműből két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki. ..
2020.07.11
Fennállása eddigi legeredményesebb júniusi értékesítési eredményét könyvelhette el idén a BMW....
2020.07.11
A gyorsaság nem boszorkányság, szól a mondás – de nagyon drága. Érdekes eltűnődni rajta, hogy....
2020.07.11
A GTI GTC nevű túraautó az Africa’s Global Touring Car bajnokságban vesz majd részt. ..
2020.07.11
Ivailo Cvetkov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.11
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2020.07.11
Iveco gyártmányú gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen a Danube Truck Magyarország....
2020.07.11
A győri rendőrök elfogtak egy fiatal járművezetőt, aki az egyik belvárosi körforgalomban....