közlekedésbiztonság

12-szer jobban elvonja a figyelmet az autóban utazó gyermek, mint a kézben tartott mobil

2013.11.08.

Az ausztráliai Monash Egyetem kutatása alapján sokkal jobban elvonja a vezető figyelmét az útról a hátsó ülésen utazó gyermek, mint ha mondjuk kézben tartott mobillal beszélne.

Miközben a kutatók rengeteget foglalkoznak azzal, hogy kiderítsék, mennyire elvonja a vezető figyelmét az útról mondjuk az, ha kézben tartott mobiltelefonnal beszél, vagy hogy nem is a mozdulat, hanem maga a beszélgetésre való koncentrálás a veszélyes, arról egészen mostanáig elfeledkeztek, hogy megvizsgálják: a hátsó ülésen utazó gyermek mennyire veszélyes. Nos, a melbourne-i Monash Egyetemen végzett kutatás szerint nagyon: az út 20 százalékában az autóvezetők nem előre néznek, hanem a csemetéiket ellenőrzik.

A kutatók 12 kisgyermekes családot vontak be a felmérésbe, akiknek az autóiba mini-kamerákat szereltek, a rögzített képet pedig utólag kielemezték. A három hetes tesztidőszak alatt összesen 92 utazást rögzítettek, amelyből 90 esetben a vezető figyelmét elterelte az útról a gyermek. Ráadásul nem egyszerűen csak a tükörbe pillantanak gyakran a szülők több mint 2 másodpercen keresztül, gyakran hátra is fordulnak - ez 76 százalékban volt jellemző. A fennmaradó rész az, amikor beszélnek a gyermekhez, vagy hátranyúlnak, hogy valamiben segítsenek neki/játszanak vele.

Számszerűsítve a dolgot egy 16 perces autózás során a volán mögött ülő szülő 2,5 percen keresztül nem előre néz (!), hanem a gyermekét figyeli. Ez 12-szer (!) veszélyesebb magatartás, mint mondjuk a vezetés közbeni mobilozás.

"A sofőrök nem tartják a gyermekeiket zavaró tényezőnek. Épp ezért fel kellene hívni a figyelmüket arra, hogy milyen veszélyes, ha a hátsó ülésen utazó csemetéjükkel foglalkoznak." - nyilatkozta prof. Judith Charlton, az egyetem Baleseti Kutató Központjának vezetője. Azonban hiába veszélyesebb a gyermek a hátsó ülésen, mint a mobilozás, utóbbit büntetik, előbbit pedig nem szankcionálják a hatóságok. Az ausztrál hatóság szerint például a mobilozás egy magatartás, amelyről le lehet mondani, gyermeket szállítani azonban szükséges. Az azonban mindenképpen a rendőrségek rovására írható, hogy utóbbi veszélyeiről nem tájékoztatják az autósokat.

Forrás: automotor.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.06
A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - az....
2022.12.06
A bajor prémiummárka technológiai irodái a teljes nyilvánosság számára elérhetővé teszik a....
2022.12.06
Made in Hungary modellek, amiket soha nem gyártottak sorozatban.   ..
2022.12.06
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának úgynevezett „Családok Átmeneti....
2022.12.06
Az olasz rendőrség vizsgálja az adatszemüveg használatát a forgalom megfigyelésére. A közlekedési....
2022.12.06
Romániában csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első tizenegy....
2022.12.06
Autóipari mérnökirodát nyit Szegeden a Thyssenkrupp Automotive üzletága, és ezzel a város a....
2022.12.06
100 méternyi fényfüzér, 50 tekercs szigetelőszalag és 10 órányi munkát jelentő díszítés: ezek....
2022.12.06
Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és....
2022.12.06
Gyalogátkelőhelyen gázolt a soproni sofőr – írta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. ..