Corolla

700 ezer kilométer felett is tanulnak a mazsolák a Corollán II. rész

2020.08.02.

Négy évesen és 73 ezer kilométerrel vette Illés Imre szegedi autós oktató azt a Toyota Corollát, amelyben ma már több mint 700 ezer kilométer van, és 21 évesen is jól szolgál. A hengerfejet egyszer már levették, a katalizátor még az eredeti, ahogy az önindító is, igaz, utóbbi többször is volt felújítva.

Először és utoljára 100 ezer kilométernél cserélték ki a féltengelyt, azóta erre nem volt szükség. A porvédő gumiharangot persze többször újra váltották már, olyankor rendesen megkapja a csukló az új zsírt is. Erre kiemelten figyelnek, amikor csak a szervizben van az autó, mindig alaposan körbenézik, mert ha kireped, és nem veszik észre, gyorsan tönkremegy. – A stabilizátor kar csuklója viszont gyenge pontja az autónak, erre azért rásegítenek a pocsék szegedi utak is, sztrádán biztosan sokkal tovább bírnák – mondja Illés Imre. (Írásunk első részét itt olvashatják.)

Legfontosabb a rendszeres olaj- és szűrőcsere

Megtudtuk, a kipufogórendszerben dobokat már cseréltek, de mind a katalizátor, mind a rezonátor még az eredeti szolgál az autóban. A tanulóautóknak egyébként szigorúbb műszaki vizsgán kell megfelelniük, mint az átlagosaknak, és csak abban a megyében használhatók oktatásra, ahol megnézték.

Cseréltek viszont olyan alkatrészt az autóba, ami meglehetősen ritka, a kocsik döntő többsége az eredetivel fejezi be a földi pályafutását. Ezek pedig az első ülések. A tanulók jó része ugyanis nem úgy csúszik előre, hogy megemeli magát, hanem a nélkül, mindenestől, és húzza magával a háttámla szivacsát. – A Golfnál is többször hegeszteni kellett a háttámlát, úgy látszik, ez már ilyen tanuló autó specialitás. De a mi hibánk is, mindenre nekünk kell megtanítani a vezetésre jelentkezőt, bármilyen meglepő, néha még a ki- és beszállásra is – mondja Illés Imre.

Minden működik

Tanuló autó specialitás az is, hogy gyakran beléjük szaladnak a mögöttük haladók. – Ez már olyan szakmai ártalom, mi ugyanis elengedjük a gyalogost és megállunk, ha a jelzőlámpa sárgára vált. Vagy ha kanyarodunk a kiegészítő zöld fénynél, és ha elalszik, a tanulóvezető fékez, ráadásul itt nincs közbenső sárga lámpa. A mögöttünk jövő meg csak azt nézi, látja, hogy még zöld, és nyomja neki, így időnként természetesen utolérik a tanulóautókat – avat be a részletekbe az oktató. 

A Corollába rendesen 2004-ben szálltak bele, az elkövető, egy Polo Classic gazdasági totálkáros lett, a Toyotát viszont szépen rendbe hozták. A tanuló is tudja, hogy megbukik, ha nem fékez időben ott, ahol kell, így azután gyakran törnek az oktatóautók úgy, hogy benne ül a vizsgabiztos is.

Hátul már nem gyári a fényezés

Míg taxizni csak tíz évnél fiatalabb autóval lehet Magyarországon, addig a leendő B kategóriás gépjárművezetőket képző iskoláknál nincs ilyen megszorítás. Bő két évvel ezelőtt mintegy 5100 oktatójármű rendelkezett érvényes időszakos műszaki vizsgával Magyarországon, átlagéletkoruk 13 év volt. Összehasonlításképpen akkor a teljes hazai személygépkocsi-állomány átlagos kora valamelyest magasabb volt, 13,9 év. Ez utóbbi szám azóta sajnos emelkedett, ma már 14,4 év. Az oktatóautókra nincs frissebb adatunk, történetünk Corollája mindenesetre öregíti az átlagot. Nagy áttörés nem várható, a jellemzően vállalkozóként dolgozó oktatók nemigen vásárolnak új autót, az első néhány év értékvesztését szinte lehetetlen kitermelniük.

Illés Imre: az oktatóautóknál nincs felső korhatár

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.21
Frontálisan ütközött két autó, sajnos a vétlen fél húzta a rövidebbet. Két ember életét vesztette. ..
2020.09.21
Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció - jelentette be....
2020.09.21
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.21
Az Audi Hungaria „Minőségi Táncművészetért” díjat adott át a Győri Balett magántáncosának, Guti....
2020.09.21
A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépjárművet foglaltak le a nagylaki....
2020.09.21
Sokan azt hiszik, hogy az Autopilot képes tökéletesen helyettesíteni az emberi irányítást, de az....
2020.09.21
Mintegy háromszáz emberrel a fedélzetén zátonyra futott vasárnap egy komp a Balti-tengeri Botteni-....
2020.09.21
A Toyota brit pilótája többek között annak köszönhette sikerét, hogy a többiekkel ellentétben....
2020.09.21
A koronavírus-járvány egyik fő áldozata a tömegközlekedés, nyertesei pedig a használtautó-....
2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....