emissziótechnika

AdBlue Kérdezz-felelek 2. rész

2020.03.09.

Cikksorozatunk következő részében az AdBlue kezelésével, felhasználásával kapcsolatos kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük össze. 

Hogyan ismerjük fel az AdBlue tartályt?

Az AdBlue egy teljesen különálló tartályban van, amit kék kupakkal vagy AdBlue címkével láttak el. A töltési pontot gyakran a dízel utántöltő nyílás közelében helyezik el. Néhány személygépkocsiban a tartály a csomagtartóban, vagy a motortérben van elhelyezve. Az AdBlue tartálynak a nyílása kisebb keresztmetszetű, mint a dízelé, a töltőpisztoly nem illeszkedik, így nem keverhető össze. Fontos, hogy a kék szín miatt ne tévesszük össze az ablakmosó folyadék betöltőjével, mindig olvassuk el alaposan a használati kézikönyvét.

 

 

Mit tegyek, ha kifolyt az AdBlue?

A folyadék nem veszélyes a környezetre. Az AdBlue kis mennyiségű kiömlése vízzel hígítható. A legjobb, ha a kiömlött anyagot felmossa.

Nagyon nagy kiömlés esetén meg kell akadályozni, hogy a folyadék a csatornába vagy a vízfolyásokba kerüljön. A folyadékot fel kell itatni homokkal, földdel vagy egy megfelelő szerrel. Megjegyzés: A felület, amelyre az Adblue kifolyt, csúszóssá válhat. A csúszás és az elesés elkerülése érdekében a lehető leggyorsabban fel kell takarítani.

 

Felhasználhatom újra a kifolyt AdBlue-t?

Soha ne próbálja meg újra felhasználni a kiömlött folyadékot, mivel az már szennyezett! Annak használata komoly anyagi károkat okozhat az SCR rendszerben.

 

Hogyan tároljuk az AdBlue-t?

Közvetlen napfénytől távol -6 °C és 25 °C között, tiszta, lezárt tartályban vagy adagolóegységben kell tárolni. Ha nem megfelelő berendezésben tárolja, szennyezett lehet a folyadék, ami anyagi károkat okozhat az SCR rendszerben, akár a katalizátor vagy a járműben található adagoló egység cseréjét is eredményezheti.

 

Tárolási követelmények

Környezet:

Ellenőrizze a helyi jogszabályokat a környezetvédelmi követelmények szempontjából. Vegye fel a kapcsolatot a helyi hatóságokkal további információért.

A folyadék csak nagy sűrűségű, polietilén, polipropilén vagy rozsdamentes acél tartályokban tárolható. Csővezetékekhez, szigeteléshez és tömítéshez megfelelő anyagok:

  • poliizobutilén (szintetikus gumi) adalékanyagok nélkül
  • PFA, PVDF és PTFE (teflon) adalékanyagoktól mentesen
  • (P) VDF és HFP (Viton) kopolimerei adalékanyagok nélkül

Ne használjon maró hatású anyagokat, rezet, nikkelt, cinket, lágyvasat vagy alumíniumot. A teljes listát az ISO 22241 szabványban ellenőrizheti.

 

Ha kifogy az AdBlue leáll a motor?

Az SCR-rendszer az első olyan emissziókezelő rendszer, amelynek meghibásodása vagy a működéséhez szükséges folyadék hiánya esetén nem enged a jármű motorindítást. Az autó időben jelzi, ha kifogyóban van a folyadék. Ha a járművezető nem tesz semmit, nem tölti újra a tartályt, akkor idővel a motorteljesítményt csökkenti a vezérlő, később pedig a következő indítást nem engedélyezi a motorvezérlő. A jármű teljesítménye helyreáll, ha az AdBlue szintje ismét megfelelő.

 

 

Mi történik, ha az autóm kifogy az AdBlue-ból?

Az autója figyelmezteti, ha az AdBlue tartály hatótávolsága 2400 km. Az, hogy ezután a figyelmeztetés után mi történik minden márkánál különbözhet, ezért kérjük olvassa el a kézikönyvet, hogy megtudja, mi vonatkozik a járművére. Például, egy Opel Zafira Tourer esetén 2400 km-es hatótávolságnál figyelmeztet. Ezután az autó 900 km-es hatótávolságon 100 km/h-ig korlátozza a maximális sebességet. Az autó végül 50 km/h-ra korlátozza a végsebességet, és figyelmezteti, hogy a következő indításnál nem fog elindulni a motor. Érdemes egy kis mennyiséget magunknál tartani, főleg, ha hosszabb utat teszünk meg.

 

Mit tegyek, ha véletlenül dízelt „tankoltam” az AdBlue tartályba?

Semmiképp se indítsa el a motort! Minden szennyezés károkat okozhat az SCR rendszerben. A legjobb, amit tenni tud, az az, hogy kapcsolatba lép a jármű gyártójával. Lehet, hogy ki kell cserélni egyes AdBlue komponenseket.

 

(Folytatjuk)

 

Pintér Dominika

Őri Péter

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.07
A dél-korai autógyártó közzé tette az első grafikákat a Korandón alapuló, tisztán elektromos....
2020.08.07
Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja....
2020.08.07
Ba Bilig Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2020.08.07
A négy évtized után feltámasztott BMW Junior Team három tehetsége, Dan Harper, Max Hesse és Neil....
2020.08.07
Valtteri Bottas, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja....
2020.08.07
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan a péntektől zajló 70. évforduló Nagydíján is Nico Hülkenberg....
2020.08.07
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden jelentette be, hogy kilenc új ütközéscsillapító....
2020.08.07
Autószállító tréler vontatott egy másik autószállító trélert az M5-ös autópálya Csongrád-Csanád....
2020.08.07
A vírushelyzet miatt idén nyáron nem rendeznek Formula Student-futamokat, mégsem maradnak verseny....
2020.08.07
Vezetéstől eltiltott, ittasan balesetező férfit vettek őrizetbe a kaposvári rendőrök - a jármű....