Anyukám is érteni fogja! – Autóhirdetési szótár | Autoszektor

Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! – Autóhirdetési szótár

2015.02.24.

Milyen fontos információk vannak egy hirdetésben, és mi-mit jelent ezek közül valójában? Mennyire hihetünk a leírtaknak?

Aki már keresgélt az interneten, vagy régebben a nyomtatott sajtóban használt autót, annak jó néhány ismérv ismerősen hangzik. Kicsit szubjektív szemszögből nézzük most át, hogy melyik mit jelenthet a valóságban, illetve melyiknek lehet hinni, és melyik az, amelyiket azért fenntartásokkal kell kezelni.

Az eladó

Alapvetően az egyszeri ember két forrásból tud használtautóhoz jutni. Az egyik a magánszemély, a másik a járműkereskedő. Az elsővel hamar végezhetünk, mert ritka, mint a fehér holló. Aki hirdette már meg saját kocsiját magánúton, az biztosan szembesült már azzal, hogy tíz érdeklődőből kilenc autókereskedő volt. Nem is csoda ez, hiszen a kereskedőknél gyakran külön alkalmazott foglalkozik az internet napi 8 órában való böngészésével, és ahogy megjelenik egy valóban magánszemélytől származó hirdetés, azonnal felhívják és ajánlatot tesznek.

Nálunk ritka kivétel az öltönyös nepper kereskedő

A jól hangzó ajánlatra bevitt autón aztán éles szemmel felfedezik a legkisebb hibát is és végül a kínált ár pofátlanul alacsony lesz, de most nem is erről beszélünk.

Magánszemélytől

Az ilyen hirdetésnek sem szabad elsőre hinni. Sokan fényképezik le egy szép ház garázsa előtt az autót, és büszkén hirdetik, hogy magánszemély az eladó. Ez valamiért nálunk még mindig nagyobb bizalmat kelt az eladó irányába, mintha kereskedőtől vennénk. Aztán lejjebb görgetve ott van az „autóbeszámítás lehetséges” ismérv, ami magánszemélyeknél igen ritka, legfeljebb pontos típusmegjelöléssel kiegészítve van értelme, akármit azért nyilván nem számít be egy magánszemély, hanem konkrét típust jelöl meg cserealapként. Ha nincs semmilyen gyanús jel, akkor is érdemes megereszteni egy telefont, és ügyesen feltett kérdésekkel végére járni a dolognak.

Exkluzív környzet - exkluzív autó?

Kereskedésből

Tehát zömében olyan autókat fogunk találni, amelyek bent állnak valamelyik autókereskedő telephelyén. Ilyenkor gyorsan nézzük meg, hogy nem az ország másik végében található-e a kereskedés. Ha nem túl nagy érvágás, akkor menjünk ki a telephelyre, és „szimatoljunk” körül. A telephely kinézete már önmagában árulkodó lehet. Egy elhanyagolt, felgazosodott telken nagyobb valószínűséggel lesznek a kocsik is rosszabb állapotúak, illetve kevésbé igényesek.

Garázsban tartott

Hát ez az a tulajdonság, amit az életben nem fogunk tudni leellenőrizni. Ökölszabály szerint egy garázsban tartott kocsi élettartama a duplája annak, ami állandóan a szabad ég alatt parkol. Egy manapság 10 éves kocsin, amelyet garázsban tartottak, nyoma sem lehet például rozsdának, kis szerencsével kevesebb az úgy nevezett rányitásos sérülés a kocsi oldalain. A napsugarak a fényezést tudják csúnyán mattá tenni. Kifakulnak a színek, a lakkréteg megöregszik és a fényes csillogás elvész. Ha ilyen kocsit látunk, az biztos nem felel meg a „garázsban tartott” megnevezésnek.

Imádom ezeket a garázsajtó poszterek

Keveset futott

Mihez képest? A mára klasszikussá vált Mercedes-Benz 124-es sorozatának néhány tagja már bőven túl van az egymillió kilométeren, és még mindig szépen szolgál. Egy kisebb, olcsóbb kategóriába tartozó kocsinak lehet, hogy 150.000 km is megterhelő, mert egyszerűen nem ennyire tervezték őket. Jó módszer lehet a kérdés eldöntésére, ha tudjuk, hogy mi hány kilométert teszünk meg évben autókkal. Ezt a mutatószámot a keresett jármű éveinek számával felszorozva azonnal kiderül, hogy ha nálunk lett volna a kocsi új korától kezdve, kb. mennyi KM lenne most benne. Na, ehhez képest nézhetjük, hogy keveset, vagy sokat futott-e a kocsi.

Szervizkönyv – rendszeresen karbantartott

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz a szervizkönyv megléte. Ha azt írják, hogy van, az bíztató lehet, de mindenképpen ellenőriznünk kell az autóhoz mellékelt dokumentumot. Mindenekelőtt a szervizkönyvek erre dedikált hasábjain meg kell találnunk az autó alvázszámát, ezt minden ilyen dokumentum tartalmazza hivatalosan. Ennek stimmelnie kell, mind a 17 karakterében. Ha nem találjuk a bejegyzést, azonnal tudjuk, ez a szervizkönyv nem az igazi. Aztán lessünk bele a karbantartások listájába. Különböző pecséteket, tolltípusokat és kézírásokat kell látni. Elég valószínűtlen, hogy éveken keresztül ugyanaz a szervizes, ugyanazzal a tollal és pecséttel írja be a javításokat.

"Csak lehúzott ablaknál szívtam, az nem számít!"

Dohányzó – nem dohányzó

Ez az egyik tulajdonság, ami majdnem teljesen irreleváns. Tudniillik, ha a dohányzás nyomait és szagát nem tüntetik el a kocsiból, akkor azt a gyakorlatlan szem (orr) is azonnal észreveszi, ha meg sikerült eltüntetni, akkor meg tök mindegy. A kiégetett ülések már más táma. Ügyes fényképezéssel ezek nem látszanak a hirdetéshez csatolt fotókon, viszont a személyes megtekintésnél azonnal szembeötlenek. Ha esetleg olyan hirdetést látunk, amelyhez nincs hozzáfűzve a „nem dohányzó” szöveg, akkor egy kérdést megér, amikor telefonon érdeklődünk.

Első tulajdonostól

Egy kocsi korábbi tulajdonosainak száma megint olyan dolog, ami igen nehezen válik mérhető előnnyé. Lehet, hogy a kocsinak csak egy tulajdonosa volt, de az olyan trehány volt, hogy az autót néhány év alatt sikerült teljesen lelaknia. A másik véglet pedig, hogy akár 6-7 kézen is átment a verda, de mindenki úgy vigyázott rá, mint a hímes tojásra. Egy autó állapotáról meglepő módon a szemmel látható állapota tanúskodik a legjobban. Egy kiült ülés, egy vasig lekopott kormány nem függvénye a tulajdonosok számának.

Műszerrel mehetünk (majdnem) biztosra

Sérülésmentes

Logikailag ez a fogalom is furcsa. A kocsi most, jelen állapotában nem tartalmaz sérülést, vagy soha korábban nem volt összetörve semmije? A korábbi károsodások felfedezéséről korábban már több ízben szót ejtettünk, ehhez vagy hozzáértő szakember kell, vagy egy drága műszer. A hirdetésekben előszeretettel titkolják el a korábbi kisebb-nagyobb sérüléseket, érdemes tehát felkészülni erre a vizsgálatra is.

Hölgy tulajdonostól

Bár egyre kevesebbszer látom a „hölgy tulajdonostól” ismérvet feltüntetve, azért még találkozunk vele ma is néhány helyen. Egyik kedvencem volt ez mindig is, mert belegondoltam ennek a valódi jelentésébe. A jelenség, ami az Anyukám is érteni fogja rovatot is életre hívta az, hogy általában a hölgyek nem foglalkoznak olyan behatóan a kocsijuk állapotával, mint a férfiak. Természetesen azonnal megkövetek minden nőt, aki példásan pedáns módon tartja rendben az autót. Ha nem szívügy a kocsi, esetleg szerényebb vezetési képességekkel van megáldva a sofőr, akkor itt-ott van egy levert sarok, vagy egy alul eltörött lökhárító. Ennyi erővel azt is kiírhatnák a hirdetésekre, hogy profi-, vagy hivatásos sofőrtől. Vásárlóként az esetek legkisebb hányadában fogják a kezünkbe nyomni az előző forgalmi engedélyt, hogy akár a hölgy kilétét a neve alapján ellenőrizhessük.

Én önironikusan biztosan azt írnám a saját hirdetésembe, hogy:

„Nyugdíjas, svájci orvos házaspár hölgy tagjától”

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
Arról híres a Lanzante cég, hogy régi Forma-1-es motorokat raknak ikonikus sportautókba, majd....
2024.07.24
- Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte....
2024.07.24
Az olimpia évében Párizs helyett Nizzában volt a Tour de France befutója. ..
2024.07.24
A használtautó vásárlás pszichológiája ..
2024.07.24
- Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41....
2024.07.24
Van, ahol már működik az új rendszer.   ..
2024.07.24
A debreceni BMW gyár munkatársai idén a Campus Fesztivál legnagyobb közösségi terén várnak....
2024.07.24
A hárommotoros hajtáslánc 1341 lóerőt képes küldeni az autó kerekeire.  ..
2024.07.24
- Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged....
2024.07.24
Japánban már kapható a Lexus LBX sportváltozata, a GR Yaris hajtásláncával szerelt Morizo RR....