Anyukám is érteni fogja – Hogyan működik az ózongenerátor? | Autoszektor
hogyan működik

Anyukám is érteni fogja – Hogyan működik az ózongenerátor?

2020.04.25.

A koronavírus elleni küzdelemben nagy szerepet és kiemelt figyelmet kapott az ózonos fertőtlenítés. De mi van az eljárás mögött? Rövid fizika és kémiaóránk következik.

Természtes, hogy minden eszközt megragadunk arra, hogy a vírust távol tartsuk magunktól. Autónk higiéniai kérdéseiről nemrégi írtunk is egy rövid magyarázó cikket, amit már több mint 15 ezren olvastak három hét alatt és aminek az volt a lényege, hogy alapvetően a vírust mi magunk tudjuk, például a kezünkön bevinni járműveinkbe, de szó esett a tisztítás, fertőtlenítés kérdéséről is.

Az ózongenerátor, mint csodafegyver

Igen, az ózon sok mindent elpusztít, csírátlanít, fertőtlenít, de fontos tudni hatásának határait. Az otthon végzett portörléssel érdemes összehasonlítani. Az ugyanis nem olyan, hogy letörlöm a polcokat és soha többé nem lesz poros. Az ózon hatása is ilyen. A kezelés után az ózonnal érintkezett felületekről eltűnnek a baktériumok, vírus, megszűnnek a kellemetlen szagok. Ha nincs életképes baktérium, akkor azok nem is szaporodnak, ha nincs aktív vírus, akkor az nem is jelet veszélyt – egy ideig.

Ózongenerátor egy jármű ülésén (forrás: sihon-ozone.com)

De aztán ugyanúgy indulnak a folyamatok, mint annak előtte. Ha bevisszük a kórokozókat, akkor mindegy, hogy 5 perccel korábban „ózonoztuk” az autót. Ezért nagyon fontos, hogy az autóba szállás előtt, mielőtt mindent összefogdosnánk, tisztítsuk meg a kezünket, időközönként pedig töröljük át autónk kezelőszerveit fertőtlenítő, tisztító, zsíroldó hatású szerrel. Ez utóbbi azért hatásos, mert a koronavírus lipidburkos RNS vírus, ha pedig szappannal, más oldószerrel feloldottuk a zsírburkot, akkor kivégeztük a vírust.

Mi az az ózon?

Az ózonmolekula (forrás: wikipedia)

Háromatomos oxigénmolekula: O3. Előfordul a természetben is, ld. ózonpajzs, de a talajban és a vízben is megtalálható. Erősen mérgező anyag, környezeti hőmérsékleten gáz halmazállapotú. A környezetben pl. villámcsapás hatására jön létre, az úgy nevezett koronakisülés következtében, de ennek a fizikai folyamatnak semmi köze a vírushoz, véletlen, de annál furcsább egybeesés csupán.

Ahogy létrejön már bomlik is. Lesz belőle közönséges oxigén (O2), és egy nagyon instabil oxigén atom, ami minden útjába kerülő dologgal igyekszik reakcióba lépni, vagyis oxidálni.

Amúgy is használják a javítóiparban

És még egy csomó helyen, ahol fertőtlenítésre van szükség, például a kozmetikusoknak is van ózongépük, a kis villámló üveggömb a bőr felületére juttat ózont és fejti ki fertőtlenítő hatását. Az autóknál leginkább a szellőztetőrendszer gombáktól (penésztől) való megszabadítására szokták használni, amelyek előszeretettel vernek tanyát a klímajáratokban, kellemetlen szagokat és egészségügyi kockázatokat okozva ezzel a jármű utasainak. Talán érdemes feleleveníteni, hogyan működnek az autók légkondicionáló berendezései, ide kattintva kiderül, hogyan telepednek meg a nem kívánt mikroorganizmusok a klímarendszerben. Jótékony mellékhatás, hogy az ózonos kezelés kiűzi az egyéb szagokat is, például hatékony a dohányszag eltüntetésében is.

Autóklíma elvi felépítése

Az ózonos klímatisztítás lényege, hogy a járműben elhelyezett ózongenerátort, bekapcsolt és belső levegő keringtetésre állított szellőzőrendszer (és csukott ajtók, felhúzott ablakok) mellett működtetik nagyjából 20-30 percig. Ennyi idő alatt az ózon megfelelően átjárja és fertőtleníti a felületeket, legyen az üléshuzat, vagy szellőző légjárat. Az autót a kezelés után alaposan ki kell szellőztetni, de az ózon jellegzetes szaga még így is, akár napokig érezhető marad az utastérben.

Hogyan működik az ózongenerátor?

Az első lépés fizikai elnevezése -mint említettem – furcsán egybevág a vírus köznyelvben használt nevével: koronakisülés. (Van más neve is – csendes kisülés.) Lényege, hogy a környezeti nyomáson lévő gázt egy nagyfeszültségű elektródához vezetik. A feszültség beállítása nagyon fontos. Ennek elég nagynak kell lennie a gázmolekulák ionizációjához, viszont nem érheti el az úgy nevezett átütési feszültséget, mert akkor hangos kisülés, vagy szikrázás jönne létre. A második lépésben azokat az oxigén molekulákat, amelyeket nem sikerült koronakisüléssel ózonná alakítani, azokat ultra-ibolya sugárzással bombázzák, ekkor is ózon keletkezik.

Az ózongenerátor működésének módja (forrás: ozonesolutions.com)

Az oxigén tudja a fizikát és arra törekszik, hogy visszakerüljön stabil, O2 formátumú állapotába. A három oxigénatomot tartalmazó molekuláról egy atom leválik, kettőből közönséges oxigén (O2) lesz. A harmadik rendkívül instabil, ezért minden útjába kerülő dologgal szívesen lép kémiai reakcióba, oxidálja őket. Így fejti ki fertőtlenítő hatását, és szüntet meg szagokat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....