Anyukám is érteni fogja

Anyukám sem vezet papucsban

2014.06.17.

Sokszor hallottuk már, hogy nem szabad papucsban, sőt magas sarkú cipőben sem autót vezetni. Bár a melegben nagy a csábítás, hogy nyitott lábbeliben vezessünk, de ha megértjük, miért nem szabad, hordani fogjuk a váltócipőt.

Tudom, hogy laza, szabados, divatos meg minden, de papucsot hordani a vezetéshez eléggé veszélyes dolog. Persze hétköznapi utazásaink 99%-ban nem történik semmi, ami indokolná, hogy ne vezessünk papucsban, de százból ott van az az egy, amikor akár életet is menthet, hogy cipőt húztunk.

Én elhiszem, hogy kényelmes, de nem biztonságos

Miért?

A cipő viselésének egyszerű oka van. Ha bele kell taposni a fékbe, akkor azt keményen kell megtenni, olyan keményen, ahogy csak tudjuk. (Itt kell megjegyezni, hogy a tapasztalatlan sofőrök egyáltalán nem tudnak, illetve nem mernek vészfékezni. Ezt támasztják alá a vezetéstechnikai pályákon szerzett tapasztalatok: hiába kérjük a vezetőket teljes fékezésre, a többség egyszerűen nem tudja végrehajtani a feladatot.) Ha ezt egy vékony talpú papucsban próbáljuk meg, akkor két dolog fordul elő. Az egyik, hogy a vékony talpon nem oszlik el megfelelően a lábukkal a pedálra gyakorolt erő, hanem az koncentráltan, egy kis felületen hat a lábunkra, és ez egészen egyszerűen fájdalmas dolog. Feltétlen reflexünk, hogy ha valahol fájdalmat érzünk, akkor a fájós testrészt megpróbáljuk elmozdítani. Így teszünk például, amikor valami forró dologhoz nyúlunk, már rántjuk is vissza a kezünket. Ha fékezés közben egy talpideget alaposan megnyomunk, azonnal vissza fogjuk rántani a lábunkat a pedálról, ami ugye együtt jár a fékerő megszűnésével. Nem tudjuk tehát lassítani az autót, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Jogos, hogy sok autóban létezik már az úgy nevezett vészfék asszisztens, amely segíti a vezetőt, amikor a rendszer úgy érzékeli, hogy a sofőr vészfékezést kívánt végrehajtani. (Gyengébb pedálerő mellett is maximális fékerőt biztosít.) Jó, de akkor nézzük a következő okot!

A másik ok, amiért nem ajánlatos a papucs viselése az autóban, az az, hogy a megizzadt, benedvesedett láb a papucsban könnyen megcsúszhat. Hiába illesztjük a lábbeli talpát a fékpedálra, a talp ott marad, a lábunk meg felfelé elcsúszik rajta. Ilyenkor vagy a papucs pántjai szántanak barázdát a lábujjak közé, vagy második lépésben papucsostól minden becsúszik a pedálok fülé.

A végeredmény ugyanaz, nincs fékezés, aztán PUFF. Szerintem, ha megkérdezném 100 emiatt összetörött autó tulajdonosát, hogy megérte-e a „kényelem”, nem lenne igenlő válasz.

Még cipőben is előfordulhat

Tavasszal egyik éjszaka az Andrássy úton vártam az utolsó buszt. Az utcában a kései időponthoz képest óriási forgalom volt, egy taxis a záróvonal ellenére döntött a fordulás mellett. Kollégája későn vette észre, és a már majdnem megfordult autót visszafordította az eredeti irányba. A csattanásra kaptam fel a fejem a járdán állva, csak nem értettem, hogy az ütközés után miért nem áll már meg a kocsi. Fékezés nélkül még a parkoló kocsikat is lekoccolta. Gondolkodtam a dolgon és arra jutottam, hogy az oldalról történt ütközésben minden valószínűséggel a sofőr lába leesett pedálokról, és a hirtelen események közben egyszerűen nem tudta őket sehogy sem visszatenni. Képzeljük el ezt az egészet úgy, hogy papucs van a lábunkon, és ahogyan próbálkozunk kiszabadítani a pedálok közé akadt lábat, össze-vissza verjük a pedálokon. Akkor lenne csak nagy sírás-rívás, és fogaknak csikorgatása.

John Travolta a Szombat esti láz c. filmben és a magas sarkújában

Magas sarkú cipő

A mai formájában kb. a ’60-as évektől a feltaláló nagyobb dicsőségére élvezhetjük férfitársaimmal a magas sarkú cipők jótékony hatását. A diszkó-korszakban Travoltáék sem vetették meg, de ez (hála Istennek) nem maradt divatban. A tűsarok a kocsiban elsősorban azért hátrányos, mert az egyetlen ponton támaszkodó sarok nem stabil és éppen az emelt jellege miatt a sarok forgáspontja messze kerül a testrésztől, így irányítása sem egyszerű. A másik, de gyakorlatilag huszadrangú szempont, hogy a szőnyegbetéteket és padlókárpitokat seperc alatt kilyukasztják a tűsarkak, ami egészen egyszerűen ronda.

Így már nem is annyira szexi

Juj, el ne felejtsem! Mezítláb meg végképp ne próbálkozzon senki! Ezt így külön nem is magyaráznám…

Kecske és káposzta

Vezetéshez a legjobban a sportcipők illenek. Kényelmesek, könnyűek, szellőznek, talpuk vastag és jól tapad. Én megértem, hogy a nadrágkosztümhöz nem áll jól a tornacipő, ezért azt javaslom, hogy a kocsiban legyen egy vezetésre alkalmas lábbeli. Fél perc alatt át tudjuk húzni indulás előtt és újabb fél percet vesz majd el az életünkből, amikor visszaváltjuk, de legalább nem adjuk meg az esélyt a fent részletezett balesetek előfordulására. Így megmarad a szépség és a biztonság is.

Más szempontok

Télen férfiaknál is jó ötletnek tűnik a váltócipő. Ebben a rovatban is volt már szó a sí utakról. Egy-egy síterep hazánktól akár 1000 km-re is lehet. Mi több ízben mentünk kocsival a Franciaország keleti részén lévő síterepekre, ami több mint 1300 km autózást jelentett. Egy meleg téli bakancs a hóban, hidegben áldás, de egy fűtött autóban mondjuk tíz órán keresztül már inkább átok. A megoldás nekem is egy sportcipő volt, kár, hogy csak másodjára jutott ez eszembe.

Fontos, hogy a lábakat amúgy sose hagyjuk kihűlni. (ld. klíma) A hidegben csökken az izmok teljesítőképessége és megint csak oda lyukadunk ki, hogy nem tudunk kellő erőt kifejteni a pedálra!

Áldozzunk tehát néhány percet a biztonság oltárán, hiába „csak a strandig megyek”, húzzunk cipőt, nehogy ráfizessünk a lustaságra, illetve a hiúságra!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
A nyolcszoros világbajnok akkor állt az élre az utolsó napon, amikor mindkét versenytársa hibázott....
2024.04.21
Kölykök, szülők csodálták, amikor megjött, ma hűlt helye van, de nem azért mert mélyhűtött árukat....
2024.04.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Autó és a szép nők. ..
2024.04.21
Damiano, a világhírű Måneskin rockegyüttes frontembere ezúttal színészként jelenik meg a....
2024.04.21
A címvédő Michelisz Norbert a hetedik helyen zárt a vasárnapi második futamon a túraautósok....
2024.04.21
Pár hete adódott egy lehetőség, hogy kipróbálhassam milyen vezetni egy autóbuszt, persze csak zárt....
2024.04.21
- Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák....
2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....