járműtörténelem

Autók, amik hamvaikból éledtek fel

2024.04.17.

Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni.

Renault 5

Kezdjük egy nagyon aktuális modellel, aminek a hivatalos, már sorozatgyártásra szánt verzióját mutató leleplezése csupán néhány hete volt, mégis róla beszél mindenki. Úgy tűnik, hogy stílus, valamint használhatóság terén valamit nagyon sikerült eltalálnia a Renault-nak az új 5-össel, ami villanyautóként éled fel hamvaiból. Ugyanakkor, ha belegondolunk, nem volt ez másképp az első 5-össel sem. Egy modern, divatos, jól használható és nem mellesleg méreteit meghazudtolóan kényelmes kisautó volt. Noha a 90-es években a Clio vette át az ötös helyét, ami megannyi generációt megélt, igazából Gandini korszakos formavilága egy percet sem öregedett és sikerült stílusosan feléleszteni az új 5-ös generációval. Éljenek a hasábformák!

Land Rover Defender

Talán mindenki egyik kedvenc visszatérése volt a Land Rover Defender felélesztése. Ikonokhoz óvatosan, vagy sehogy sem érdemes hozzányúlni, de abban talán a legnagyobb Defender fanok is egyetértenek, hogy az új generáció írtózatosan dögös lett. Emellett pedig a tesztekből mára azt is tudjuk, hogy remek terepképességekkel is rendelkezik, noha az eredeti Defender tulajdonosok hardcore csoportja ezzel biztosan vitatkozna. Minden esetre az biztos, hogy az újkori Defendert a hétköznapokban is kényelmes használni, szemben az ősi előddel, és az sem ártott neki, hogy a formavilágán sokat puhítottak. Illetve az sem elhanyagolható, hogy dobták végre a létra alvázat.

Alpine A110

Személyes kedvencem a mostanában felélesztett típusokból az Alpine A110. Én még Ferjáncz Attila ralifotóin nőttem fel, amik között gyakran szerepelt a rossz indulatú, de döbbenetesen gyors, minden a hátsó tengelyre terhelő, farmotoros, eredeti Alpine A110. Mai szemmel lenyűgöző, hogy mennyire kicsi volt a 60-as évekbeli változat, de szerencsére a modernkori A110 már egy sokkal használhatóbb és nem kevésbé élvezetes autó lett. Mi több, talán a legélvezetesebb, legkarakteresebb sportautó ilyen méretben, amit valaha vezettem. Mintegy 40 év után élesztették fel a legendás formavilágot, hogy a legstílusosabban engedjék útjára az Alpine márkát, ami a Renault sportmárkájaként fog funkcionálni. Az elektrifikáció előtt még egyszer utoljára megmutatták, hogy miről is szólt az autózás egykor. Köszönjük a szolgálatukat!

Toyota Supra

Ha volt megosztó visszatérés az autóiparban, akkor az a Toyota Supra volt. Kommentmező nem maradt üresen, amikor kiderült, hogy a BMW-vel közös alapokon, a Z4 hajtásláncaival tér vissza a Toyota Supra. A japán sportautó, ami körül nagyobb kultusz alakult ki később az amerikai filmek hatására, mint amekkora feltűnést keltett újkorában. Persze ki gondolta volna akkoriban, hogy a mostanra legendás 2JZ motort gond nélkül lehet akár 1000 lóerősre is húzni. Hangorkánja valószínűleg minden benzinvérű fülében felcseng, amikor meglátják a negyedik generáció gombóckaszniját. Szerencsére egy sokkal dögösebb formában, de a negyedik generációra számtalan részletében hajazó külsővel tért vissza a Toyota Supra, amiben bár tényleg bajor motor dolgozik, igazából teljesít minden felé támasztott kritériumot: szexi, szupergyors, jó a hangja és egy igazi grand tourer sportautó, amiből kis módosításokkal lehet akár potens versenygépet faragni. Ha nem fognak össze a BMW-vel, talán meg sem született volna az Mk4-es Supra, úgyhogy szerintem mind hálásak lehetünk az együttműködésüknek.

Ford Puma

Az utóbbi idők egyik legvitatottabb típusjelölése volt a Ford Puma. Nem azért, mert nem akarták, hogy visszatérjen az eredeti apró, kupé Puma, hanem azért, mert a nevet egy családi crossover kapta meg. Persze ekkor még nem tudták, hogy érkezik belőle olyan ST változat is, ami megborítja a szegmenst és minden bizonnyal még az eredeti kiskupé sport változatánál is élvezetesebb. Ráadásul több bennük a közös, mint az elsőre gondolnánk. Jó vezetni, jól néz ki, egy remek raliautó alapjaként szolgál és közeli rokonságban áll a Fiesta kisautóval. Ugye, hogy nem is olyan különbözőek? Csupán az adott korhoz igazították. A 90-es években a kupé volt a menő, manapság pedig a crossover. Mindkettő ugyanannyira szerethető.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....