film

Autók, szerepekkel, aztán süllyesztőben

2023.11.10.

Nem elég újratapétázni a budoárt, ha a kuplerájban nem megy a bolt.

Amikor fogynak kuncsaftok, minden trükköt bedobnak a marketingesek. Így van ez évtizedek óta az autóiparban, az ősibb mesterségeknél pedig már évszázadokban mérhető. A lényeg ugyanaz, a forgalom növelése. Ennek egyik formája a fizetett hirdetés, de nem kevésbé hatékony egy új modell filmbeli szerepeltetése.

Sunbeam Alpine, az első Bond autó    Forrás: LSB

Nem mindig szorultak fizetett hirdetésre az autógyártók, az Aston Martin anno még pénzért sem adott autót az első James Bond filmhez, ezért az 1962-ben bemutatott Dr. No című epizódban egy Sunbeam Alpine sportkocsi szerepelt. Egy évvel később, az Oroszországból szeretettel részben Bentley száguldott premierplánban, az Aston Martin az 1964-es Goldfingerben kapott autós főszerepet.

A világ változik, a reklámkampány elengedhetetlen része a termékelhelyezés, márpedig a Bond filmek garantálják a sikert, pláne ha Aston Martinról, BMW-ről vagy Land Roverről van szó. Hiába nagy múltú bármelyik márka, az még nem jelent örök életet.

Leginkább az Aston Martin dominált   Forsás: Gyártó

Egy film sem tehet csodát, a kamera és a profi stáb sem mindig mentett meg modelleket, márkákat. Pedig több klasszikus is a mozit választotta előremenekülési stratégiának, ám hiába fizettek egyre többet a stúdióknak legújabb modelljeik szerepeltetésére, olykor még átmenetileg sem ugrottak meg eladásaik.

Angol kisvárosi sorozatok, amerikai krimik Roverjei és Chryslerjei sem hoztak mindig kasszasikert. Mármint az autógyártónak. Olyannyira nem, hogy a patinás brit márka több tulajdonosváltás után is csak vegetált, még a BMW felvásárlás és német vérinfúzió, majd a kínai gyógykúra sem tudta kiemelni agyhalálos állapotából.

Miközben a Land Rover terepjáró család tarol a világpiacon, a klasszikus Rover személyautó márka jelenleg az indiai Tata konszern igazgatósági fiókjában porosodik.

A állami flottában néspzerű volt, a piacon nem    Forrás: LSB

Szóval hiába a sok szerep és persze a filmbe tolt támogatás, ha az autó nem sikerre született.

Így tűntek el az autótörténet süllyesztőjében olyan márkák, mint Marilyn Monroe-val pózoló brit Singer, vagy az első Bond filmben szereplő Sunbeam.

Az amerikai veszteséglista is egyre csak bővül: nincs már Oldsmobile, melyet Bing Crosby is favorizált, vagy Pontiac, mely a Knight Rider sorozat legendás K.I.T.T. mobiljaként lett világhíres.

Csak filmen lett sikeres a De Lorean    Forrás: DMC

Komoly filmszerepe ellenére megbukott a piacon a DeLorean, amit a Vissza jövőbe című mozi autós sztárja, de megszűnt a harmincas évek két amerikai autós filmsztárja a Greta Garbo által kedvelt Cord, aztán a Duesenberg, majd a holland Spyker és a brit Riley is.

Spyker páros egy veterántalálkozón Forrás: LSB

 

Greata Garbo kedvence volt a Duesenberg    Forrás: LSB

Az autók nem tűntek el örökre, olykor árveréseken tűnnek fel, mert több is készült belőlük. A forgatások látványos és persze veszélyes jeleneteinek sokszor estek áldozatul a kocsik, melyekből ezért többet is tartalékolnak, így jut belőlük a világ múzeumainak, melyekben gyakran replikát mutogatnak főszereplőként, de az aukciókon hiteles darabokra lehet licitálni.

A Daniel Craiggel forgatott 2021-es James Bond-epizódhoz nyolc azonos Aston Martin DB5-ös készült, a modell érdekessége, hogy fényszórói mögül géppuska-utánzatok bújnak elő, ami látható volt a Nincs idő meghalni akciójeleneteiben.

A Walesi Herceg és Hercegné Királyi Alapítvány aukcióján kelt el egy Aston Martin DBS Superleggera, melyet a 007 sorozatért felelős producerek, Michael G. Wilson, Barbara Broccoli és a Nomit alakító Lashana Lynch által dedikált különleges plakettel kínáltak 400 ezer fontért.

A forgatás után épségben maradt néhány Land Rover Defender is elkelt az aukción, darabonként 200 ezer - 352 ezer angol fontért. Mert jó befektetés filmautót venni: az egyetlen megmaradt és James Bond filmben is szereplő eredeti Aston Martin tulajdonosa Jerry Lee amerikai rádiómágnás 1969-ben 12 ezer dollárért vett autója napjainkban százszorosát éri.

A Spectre epizódra épített DB10-est egymilliárd forintnyi összegért árverezték el. Nem mindegyik modellért fizettek ennyit: James Bond víz alatt is közlekedő Lotus Espritjének árverésén harmincmillió forintnyi fontnál állt meg a licit. Ráadásul az autót csak a szárazföldi jelenetekben vezette Roger Moore az 1977-ben bemutatott A kém, aki szeretett engem című James Bond-filmben.

Herbie, aegendás VW Bogár

A világ autómúzeumai között több filmre koncentráló is akad, a legújabb Párizstól ötven kilométerre lévő Étréchy városban nyílt meg. A Movie Cars Central izgalmas programlehetőség, mert a hangárban kiállított autókat ki is próbálhatják az érdeklődők. Az ötletgazda Franck Galiegue autókereskedő 21 éves korában kezdett filmes járműveket gyűjteni, 18 év alatt 43 autóra bővült kollekciója, ami annak ellenére érdekes, hogy legtöbbje replika..

Szellemirtós Cadillac aukción   Forrás: Barrett Jackson

Nem másolat az 1970-es évjáratú Chevrolet Chevelle Malibu, melyet Ryan Gosling Golden Globe-díjas kanadai színész vezetett a 201-es Drive – Gázt! című akciófilmben. A bérelhető járművek izgalmas darabja a DeLorean, amit száz euró lefizetése után lehet vezetni.

Van két Batmobile, Magnum szériás Ferrari 398 GTS és a Taxi epizódból ismert Peugeot 406-os.

Tucatnyi kocsi jeleníti meg a Halálos iram című filmet, a tizenkettőből nyolc eredeti, többek között a második részben Paul Walker által vezetett, R34-es Nissan Skyline GT-R, amit 200 euróért lehet kipróbálni. Valamivel többe kerül a Hazárd megye lordjaiból ismert Dodge Charger vezetése.

Dodge 

Az élménycsomag része a három kilométeres autózás, és már akkora az érdeklődés, hogy bővíteni kell a kollekciót, Galiegue már meg is állapodott több újdonság beszerzéséről, egyik a Robocop című akciófilmből származik, van kettő újabb Magnum sorozatos Ferrari, van Jeep és M osztályú Mercedes a Jurassic Parkból, Cadillac a Szellemirtókból és persze nem hiányozhat a Herbie-ként világhíressé vált VW Bogár.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.16
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..
2024.07.16
Új automatikus váltójának köszönhetően továbbra is a könnyű haszonjárművek szegmensének....
2024.07.16
Az első vasárnapi futamot nagy csatában megnyerte, majd a másodikon – szokatlan módon, az idényben....
2024.07.16
Nézze meg a videót! ..
2024.07.16
Bemutatkoztak Magyarországon a teljesen megújult MINI Cooper család modelljei. A háromajtós MINI....
2024.07.16
A Formula-1 Magyar Nagydíj idején - július 19-21. között - a H8-as HÉV megnövelt kapacitással....
2024.07.16
Mától mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni a hazai utakon.....
2024.07.16
Törökországon keresztül kerülhetik meg a frissen kiszabott európai vámot a kínai gyártók. ..
2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....