ICDP

Az autóipar kilátásai a Brexit után

2020.02.11.

Az Egyesült Királyság kormánya nemrég bejelentette, hogy 100 millió font támagotással kimenti a csőd szélén álló Flybe regionális légitársaságot. Ilyen döntés minden bizonnyal nem születhetett volna, ha az ország az EU tagja marad, ugyanis az Unió nem engedélyezi az efféle állami támogatásnak minősülő segélyeket. A Brexit számos hasonló döntést vonhat maga után, ezek alól pedig az autóipari cégek sem élveznek kivételt.

Ahogy manapság minden autóipari cikknél szokás, kezdjük a szén-dioxiddal. Mivel az Egyesült Királyság nem része többé az Európai Uniónak, az ott forgalomba helyezett autók nem számítanak majd bele az EU által vizsgált autók körébe, amelyek alapján a gyártók által fizetendő bírságot számolják. Ellenben valószínűtlen, hogy London-ban ne dolgoznának már most egy saját szabályozáson, ami azt jelenti, hogy a gyártókra jó eséllyel vár egy külön az Egyesült Királyságban fizetendő bírság is.

Ennek alapjai egyelőre teljesen ismeretlenek, de feltételezhetjük, hogy a bírság összegének megállíptásánál nem teljesen ugyanazokat a szempontokat veszik majd figyelembe, mint amelyeket az Európai Bizottság. Ezért a gyártók készülhetnek, hogy az Egyesült Királyságra több figyelmet kell fordítaniuk, máshogy kell alakítaniuk terveziket, ráadásul ez idővel csak rosszabodni fog, hiszen az idő múlásával az EU-s és a brit szabályozás minden bizonnyal egyre jobban távolodik majd egymástól.

Szintén nem szabad elmennünk amellett, hogy a brit kormány illetékesei nemrégiben belengették, hogy előrehoznák a 2035-re tervezett, a belső égésű motorokat betiltó rendelet hatályba lépését. Ez szintén jelentős kavarodást okozhat a gyártók számára.

Az ICDP kutatói felvetették a kérdést, hogy ha az állam ilyen módon beszáll az iparba és támogat bizonyos kezdeményezéseket, nem kellene-e az akkumulátorgyártás területén elindítaniuk valamit, ugyanis az EU részére már épül az “giga” akkumulátorgyár Svédországban a Volkswagen, a Meryll Lynch és az IKEA mellett számos más európai nagyvállalat támogatásával.

A jövő egyelőre nagyon képlékeny, nem tudhatjuk, milyen mértékben lesznek összehangolva az Európai Unió és az Egyesült Királyság törvényei az autóipart illetően, ugyanakkor kétségtelen, hogy a gyártók számára sok fejtörést okoz majd és könnyen előfordulhat, hogy egy-egy márka úgy dönt, nem forgalmazza teljes modellpalettáját a szigetországban.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....
2021.12.04
Az EQXX-ről újabb adatokat és egy képet hoztak nyilvánosságra. ..
2021.12.04
A Toyota prémiummárkájának első dedikált villanyautóját RZ-nek fogják hívni. ..
2021.12.04
Idén már hat kivilágított villamost és az ünnepi fogaskerekűt indította útjára december első napján....
2021.12.04
A Fiat Mirafiori gyárát elektromos járművek gyártóközpontjává kívánja átalakítani a Stellantis.....
2021.12.04
Lengyelországban jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten....
2021.12.04
A GR86 értékesítését 2024-re le fogják állítani Európában, méghozzá szokatlan okból. ..
2021.12.04
A kispesti rendőrök még aznap rajtaütöttek a lopással gyanúsítható férfi telephelyén; a Jaguárt....