vezeték nélküli töltés

Az autópálya tölti fel az elektromos járműveket az USA-ban

2021.09.26.

Az USA Michigan államának gazdaságfejlesztési minisztériuma bejelentette, hogy projektet indít egy kísérleti autópálya-szakasz megépítésére, amely képes lesz az elektromos járművek vezeték nélküli automatikus feltöltésére menet közben. Szakértők szerint a különleges útburkolat lehetővé teszi, hogy az itt közlekedő gépkocsik hajtóanyagára ne legyen gondja az autósoknak – írja a motor.ru orosz autós szakportál.

A projekt kezdeményezői szerint az úttestbe integrált vezeték nélküli töltőrendszer képes bármilyen típusú elektromos jármű feltöltésére vezetés közben. A technológia lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy ne okozzon számukra fejfájást, hol találnak töltőállomást, mennyi a töltés induláskor az utóban, illetve hány kilométert tudnak megtenni töltés nélkül.  A michigani hatóságok biztosak abban, hogy egy ilyen jellegű infrastruktúra fejlesztése önmagában nagy lökést ad az elektromos gépkocsik – mind az autók, mind pedig a haszonjárművek – elterjedéséhez.

Michigan az állam közlekedési minisztériuma a közeljövőben kiadja az engedélyeket a technológia fejlesztésére, tesztelésére és bevezetésére. Az első szakaszban az állam egy 1,5 mérföldes pályaszakaszt építtet ki vezeték nélküli töltéssel. Ha a kísérlet sikeres lesz, az állam többi autópályáján is megkezdődnek a hasonló fejlesztések.

A technológia még gyerekcipőben jár, bár már vannak vezeték nélküli töltőutak a svéd Gotland -szigeten, Tel -Avivban és a németországi Karlsruhében. Rövidebb szakaszokat épített már az izraeli ElectReon startup, amely az autókat mágnestekercsek segítségével tölti fel, melyeket 8 centiméterrel az útburkolat alá helyeznek el. A töltéshez különféle kapacitású speciális „vevőkészülékeket” lehet elhelyezni az autókba.

Június elején Oroszországban jelentették be, hogy az önvezető autók számára speciális sávokat építenek ki az autópályákon, ahol az automata feltöltési technológia is alkalmazható lesz.  

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
Ki emlékszik már arra, hogy a McLarent meg akarta venni az Apple, pedig voltak ennél színesebb....
2024.05.19
Egyéni világbajnoki Grand Prix-selejtezőre kerül sor Pünkösdhétfőn a debreceni Perényi Pál....
2024.05.19
Most akkor mégis bízik az elektromos átállásban a japán autógyártás? ..
2024.05.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hétvége. ..
2024.05.19
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2024.05.19
2009. január 31. óta a Porsche Múzeum aktívan és modern módon mutatja be a márka történetét és....
2024.05.19
Hőkamerás és egyéb drónokkal a levegőből is keresik a szombat éjjel Verőcénél balesetet szenvedett....
2024.05.19
Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség....
2024.05.19
A M1RA versenyzője, Bucsi Attila emberfelettit nyújtott a TCR Eastern Europe túraautó-bajnokság....
2024.05.19
- Hajóbaleset történt szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, három....