csabai kolbászfesztivál

Az év egyik legszínvonalasabb gasztrokultúrális rendezvényének ígérkezik a Csabai Kolbászfesztivál

2015.09.12.

Október 22. és 25. között rendezik meg Békéscsabán, a kolbász fővárosában a Csabai Kolbászfesztivált. A négynapos ünnepen ezekben a napokban a disznótoros hagyományőrzésé, a színes zenei, szórakoztató és családi programoké, a kulturált szórakozásé lesz a főszerep. A gasztronómiai bemutatóknak, kiállításoknak, vendégvárosoknak és borvidékeknek köszönhetően megjelennek, és megelevenednek a tradíciók és újdonságok, a város és vidék értékei. A nagy szombati kolbászgyúrásra már csak elvétve van hely, és ugyancsak igyekeznie kell annak, aki az egyre népszerűbb ifjúsági vagy nyugdíjas kolbásztöltésre szeretne asztalt foglalni. Az Autószektor ebben az évben is kiemelt rovatot szentel a fesztivál híreinek, így olvasóink mindig első kézből értesülhetnek a csabai csípős újdonságokról.

Az igazi, hamisítatlan Csabai Kolbászfesztivál idén is a hagyományok újracsomagolt élményével és számtalan újdonsággal ünnepli 19. születésnapját. A közel két évtizedes stabil alapokon nyugvó rendezvény a Kárpát-medence legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja, ahol a több mint százezer látogató minden évben azt kapja, amire egész évben igazán várt. Sőt! A szervezők ezt igyekeznek évről-évre túlszárnyalni az igényeknek és a kor követelményeinek megfelelő újdonságokkal, gazdag programkínálattal.

4 napon keresztül megelevenedik a városi sportcsarnok előtti tér is

Természetesen idén is lesz hagyományos „nagy szombati” kolbászgyúrás, aminek egyre nehezebb helyet találni a minden várakozást felülmúló élénk érdeklődésnek köszönhetően. A nemrég bevezetett foglalási és fizetési rendszer jelentősen megkönnyíti a versenyben részt venni szándékozó vendégek dolgát, hiszen saját maguk tudják kiválasztani, melyik helyszínen szeretnék gyúrni és tölteni az igazi csabai vastagkolbászt. A fesztivál első napján, október 22-én csütörtökön kerül sor a négy éve indított, azóta is töretlen sikernek örvendő ifjúsági kolbászkészítő versenyre, ahol a szervezők 250 csapat számára biztosítanak ingyenes lehetőséget, hogy megtanulják és megszeressék a kolbászkészítés folyamatát, ezzel továbbörökítve a város és a térség évszázados szokásait és különlegességeit. Pénteken, az Idősek Nemzetközi Világnapja alkalmából rendezett kolbászkészítő versenyre nyugdíjas egyesületek és hátrányos helyzetű civil szervezetek nevezhetnek. A vasárnapi töltött káposztafőző versenyen pedig a sátrak előtti szabadtéren nyílik lehetőség autentikus zenei aláfestéssel. Szakmailag is nagy jelentőséggel bír a nemzetközi szárazkolbászok versenye, melyre személyesen is be lehet nevezni száraz kolbászokat a fesztivál előtti napokban. Az igazi szakemberek és hentesmesterek ötödik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Krajcsó Pál és a kolbászkészítés nagyjainak számító békéscsabai hentesmesterek tiszteletére rendezett kolbászgyúró emlékversenyen, ami a tapasztalatok alapján egyre népszerűbb esemény a szakmában. Aki csak kóstolna, illetve betárazna otthon a kamrába, természetesen lesz lehetősége körbenézni és csabai kolbászt vásárolni a kistermelői kolbászsátorokban, ahol helyi kistermelők és kézművesek árusítják majd termékeiket.

A hagyományos szombati kolbászgyúrás az induló több mint 500 csapat mellett több ezer érdeklődőt vonz a fesztiválra

Meglepetésekkel teli gazdag zenei és kulturális programkínálat várja a vendégeket minden este, sőt napközben is. Fellép a fesztiválon a Balassi Néptáncegyüttes, a környékről származó hírességek közül Varga Viktor és a Varga Banda, a Magna Cum Laude, valamint Hevesi Imre és zenekara, és biztos, hogy ott lesz a kolbász ünnepén a Balkan Fanatik, Korda György és Balázs Klári, Bódi Guszti és Bódi Margó, Nótár Mary és közel kétórás koncertet ad csütörtökön a Tankcsapda is. A fiatalok részéről felfokozott várakozás előzi meg a Sausage Party programsorozatot, ami idén csütörtökön, pénteken és szombaton is a legmenőbb mai zenekarokat hozza el a fesztiválra. Így a fiatalok és a fesztivál hangulatában megfiatalodó közönség az Ocho Macho, az Ivan and the Parazol vagy éppen a Brains legújabb slágereire csápolhat.

Rágyúrnak a fiatalokra

A gyermekek és szüleik a fesztivál ideje alatt minden nap találnak számukra megfelelő programot. Berta Jimmy, Palya Bea gyermek foglalkoztató programjai mellett számos báb- és színházi előadás várja a családokat, továbbá vasárnap a csarnokban nyitástól zárásig látogatható a Csodák Palotája, továbbá érdekfeszítő kísérletekkel tarkított „fizikaórákat” tart Öveges Professzor. A Családi Nap most is a fesztivál zárónapján, október 25-én vasárnap lesz, amikor is a fesztivál vendéglátóhelyei egész nap 50%-os kedvezménnyel árusítják a sült kolbászt, hurkát és cigánykát.

További részletekért érdemes követni az Autószektor kiemelt Csabai Kolbászfesztivál rovatát, a versenyekre való jelentkezésért ellátogatni a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapra, de folyamatosan nyereményjátékokba botlik az is, aki a Facebook-on követi a kolbászfesztivált.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.17
Megszünteti nyersanyag-függésünket és ellátási nehézségeinket az átállás elektromos autózásra?....
2022.08.17
Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni....
2022.08.17
Az Egyesült Királyságban speciális felhatalmazással bíró közúti baleseteket kivizsgáló hatóságot....
2022.08.17
Itt a nyár, amikor egyre többen kelünk útra autóval, legyen szó hétvégi kiruccanásról vagy hosszabb....
2022.08.17
A szuper SUV új modellje 20 kilométert és 156 kanyart tett meg 10:32.064 alatt – írja a Lamborghini....
2022.08.17
Az AvtoVAZ megkezdte a LADA Granta 2022 kereskedelmi verzióinak értékesítését. A szankciók miatt....
2022.08.17
Megnövekedett katonai járműforgalom várható az ország több területén a napokban - közölte a....
2022.08.17
A krambol a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán történ, a 154-es kilométernél - írja a....
2022.08.17
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték kedden egy öt halálos áldozatot követelő németországi....
2022.08.17
Európa legnagyobb autópiaca még mindig a mínuszban van, az eladások tizenegy százalékkal estek....