Honda

Az USA leghatékonyabb autómárkái

2019.09.04.

Élen a japánok, de vajon mi a pontos sorrend? Ki a leghatékonyabb az átlagos üzemanyag-fogyasztás terén a nagyok között? Vigyázz, ez nem Európa, érhet meglepetés!

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség közzétette éves jelentését a 2017-es modellévre vonatkozóan, amelyből megtudhatjuk, hogy az autógyártók hol állnak flotta szinten az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás terén. Az ügynökség számára jelenleg ez az első teljes adatbázis így 2019 elején.

Évek óta a Honda viszi a prímet, a második a Mazda, a dobogót a Hyundai egészíti ki. Érdemes megfigyelni a középkategóriás márkák sorrendjét, aztán a BMW pozícióját, mint német, de kis sorozatszámú prémiumgyártó, illetve a listán sereghajtó, de még mindig nem legutolsó amerikai konstruktőröket. Nem kell megsiratni a Toyotát, ez nem Európa, hogy minden második modelljük hibrid, itt 6 és 8 hengereseik is vannak – ez igaz a legtöbbekre is.

A Honda átlagos flottafogyasztása 8 literre adódott száz kilométeren, míg szén-dioxid kibocsátása 189 g/km, s ezzel az élen végzett a listán. Öt év alatt körülbelül 10-15%-ot faragott le az emisszióból és a fogyasztásból, meghaladva a piaci átlagot. Mindezt úgy, hogy az alacsony üzemanyagárak mellett az utóbbi években a szabadidő-autók és pickupok felé erősen eltolódott kereslet is rontja a számokat.

A márka elektromos víziójával nem tartozik a legagresszívabb gyártók közé, vagyis egyelőre a hibrid vonalat erősítik a japánok szépen fokozatosan, s a tisztán elektromos hajtás akkumulátorok okozta, extrém magas költségrizikóját figyelembevéve, továbbá az álomból felébredt kínai autópiac mozgolódását és a tisztán elektromos megoldást legújabban hanyagolva, a hidrogénes mobilitást pedig előtérbe helyező szemléletét egyaránt észben tartva igyekszik zöldebb jövőt és megfontolt, reális fejlődési célokat kitűzni.

A Hondánál jól megfigyelhető ez a fajta megfontoltság a kulcsfontosságú területeken. A főbb márkák között kutatásfejlesztésre százalékosan a legtöbbet költő Honda esetében ezt ne értsük félre, nem unalmas vagy buta autókról beszélünk, csak például a 2008-as világválság miatt elnyújtott VTEC Turbo motorcsalád bevezetéséről és az elektromos offenzíva inkább 2030-as kidomborításáról, amikor az akkumulátorok ára alacsonyabb és kiszámíthatóbb lesz, a kínai piac pedig új trend felé néz és áll be majd.

A Mazda anno feltett mindent egy lapra a 6-ossal kezdve: Skyactive technológia és Kodo formanyelv; a Toyota pedig a Prius múltbeli, kaliforniai sikerére alapozva élteti hibrid vonalát világszerte, a Lexussal karöltve olyan sorozatnagyságot és ezáltal költséghatékonyságot produkálva, amelyet más gyártó nem tud felmutatni.

Vagyis a meglévő, komoly fejlesztések piacravitelének megfelelő időzítésére nagyon ügyelnek a Hondánál, éppen ezért az elkövetkezendő tíz évben, de nem pár éven belül, a modellek kétharmada elekrifikált lesz – lesznek hibrid és tisztán elektromos modellek is –, az európai piac kiemelt figyelmet kap, noha a világban eladott évi 5,6 millió Honda mindössze 150 ezre landol az öreg kontinensen.

A Honda szépen beerősített Amerikában a klasszikus hibridjei terén az Accorddal és a nemrég feltámasztott Insight-tal. A palettához csatlakozott a Clarity, amelyből a vetélytársakkal egyetemben egyelőre szintén megfizethetetlen, de a világ leghatékonyabb üzemanyagcellás autója lett, majd lefelé bővítették a választékot a mérnökök tisztán elektromos és konnektoros hibrid kivitelekkel, több legyet ütve egy csapásra. A számok önmagukat igazolják, a Honda 2018-ban új rekodot állított fel az USA-ban az elektrifikált modellek gyártása és értékesítése terén, bővítve a helyi akkumulátor összeszerelést és az innovatív, kétmotoros hibrid rendszer gyártását. A Clarity volt a legkeresettebb a tavalyi év végén és az év első hónapjaiban az USA-ban a plug-in hibridek között.

A márka luxusmodelljei, az Acurák között is találhatunk több teljesítményorientált hibridet is az RDX, az MDX és az NSX személyében. Utóbbi szupersportautóból egyébként érkezik egy 650 lóerőre felpiszkált Type R kivitel majd, továbbra is megőrizve az innovatív, négymotoros hibrid hajtást.

Az flottahatékonyság mellett a Honda zöldprogramjai kiterjednek a gyártásra, ahol például már 93%-kal kevesebb hulladék keletkezik, és az üzemegységek minden évben hatékonysági kitüntetésben részesülnek. A 650 beszállítóra és az 1300 márkakereskedésre is vonatkoznak a programok, vagyis iparági szinten tükröződik a márka „Kék égboltot gyermekeinknek” elve és jelmondata.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.23
Az állami támogatások növelésével lehetne felpörgetni az elektromos autók piacát, szakértők szerint....
2020.02.23
A tamási rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 40 éves felsőnyéki férfival....
2020.02.23
Második születésnapjával egyidejűleg a CUPRA megnyitotta a márka új központját, a CUPRA Garage-t,....
2020.02.23
Romain Grosjean a Forma 1 világának egyedi arca és bár sokan szurkolnak neki, legalább annyian nem....
2020.02.22
Milyen autót vegyek? – érkezik sokszor a kérdés, a válasz természetesen: Attól függ! ..
2020.02.22
2018-ban Franciaországban 175 személy vesztette életét közúti balesetben úgy, hogy a balesetben egy....
2020.02.22
Vandita Sariya Indiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.22
A téli hónapokban mivel lehet feldobni egy egyébként is esedékes utazást? Jöjjön egy összefoglaló a....
2020.02.22
Újabb piacokról vonul ki a General Motors – írja az automobilwoche.de ..
2020.02.22
Frank Witter, a wolfsburgi konszern pénzügyekért felelős igazgatósági tagja lejáró szerződését 2021....